100 bin üstü nüfusa sahip ilçelerin merkeze uzaklığı
Akhisar 48 km,
Turgutlu 31 km,
Salihli 71 km,
Soma 87 km,
Alaşehir 109 km.
Konum + nüfus itibariyle Salihli ve Alaşehir il olmaya uygun iki ilçesi olarak ön plana çıkıyor.
Soma neden aday değil; bir yandan Akhisar, diğer yanda izmir/Bergama arasında kısmen silik bir ilçe.
Şehir merkezi keşmekeş ve gürültülü çingene ve kürt mahallelerini barındıran bir şehirdir. Özellikle yaz aylarında bunların düğünleri, şamataları eksik olmaz. Polis, belediye falan da bunlarla uğraşmaktan bıkmıştır, yorulmuştur...vs. Çünkü laf dinlemezler, yasaklara uymazlar. Özellikle tevfikiye mahallesi ve alaybey tarafı gürültülüdür. Şehir olmaktan ziyade şehir olmaya çalışan büyük bir köyü andıran bir yerleşim birimidir. Kasabadan hallice diyebiliriz.
Bütün yakın arkadaşlarım bu şehirde resmen. izmir-Manisa arası mekik dokuyoruz. E sevmesem gitmem ilçe ilçe gezmem. Mübarek avucumun içi gibi biliyorum artık (bkz: Selendi) (bkz: Salihli) (bkz: Ahmetli) ilçe oldukları meçhul gerçi ama neyse işte.
Askerlikte 2 aylık acemilik sürecini geçirdiğim ve sonrasında kurtulduğuma şükrederek daha da gelmem dediğim şehir.
Cumartesi ve pazar günleri caddeler şapkalı 3 numara kafalardan geçilmez.
Esnafları, genel olarak kazıklamaya yönelik hareket eder. Ya da asker sevmiyorlar.
izmir'e 30 kilometre mesafede olup kafa olarak nasıl bu kadar geride kaldığını merak ettiğim şehirdi Manisa. Bu yıl 4-5 kere gittim ve biraz da olsa mesafeyi kapattıklarını gördüm. Ama şehrin en işlek anacaddesinin hali yine işler acısıydı. Cadde unlu mamüller ve çiğ köfteciler ile dolu. Normalde bir şehrin böylesine işlek caddesinde bu tip işletmeler yer alamaz. Kira gelirleri çok yüksek olur çünkü. Manisa'da bu geçerli değil anlaşılan.
Öte yandan 2020 yılının ilk yarıyılı içinde yabancıların gayrimenkül alımında en çok tercih ettiği il olmuş. Manisa'yı sırasıyla Konya, istanbul, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sakarya, Muğla, Ankara ve Denizili izlemiş.
Açık tenli bir manisalı olarak memleketimi gelişmemiş(!) olsa da seviyorum.
Gelişmişlik demek şehrin gökdelenlerle avmlerle kaplanması demekse evet Manisa gelişmemiş, onun yerine az biraz yağmurda kanalizasyonları taşıp ortalığı bok götüren izmir gelişmiştir. Yersen.
izmire komşu olmasına rağmen hayli gelişememiş ve mesir macunu ve doğa dostu tarzanından başka bir kerameti olmayan şehir.
Ayrıca koyu tenli manisalılar çingenedir.
egeye ait olmayan , olması teklif dahi edilemeyen kıraathaneler diyarı. sıkıcı , boğucu ve kasvetli , sosyal imkanları çok kısıtlı bir şehir merkezine sahiptir. insanları deli olmaları ile meşhurdur.
izmir'de kaldığımdan trafik bağımında bir rahat nefes alabilmek için gideceğim il. Sessiz sakin bir yere benziyor. Aramızda 15 dakika var ama ben hiç gitmiyorum. Zaten şehrin yarısından çoğu izmirli.