bazıları mallıklarını kendileri beyan etmezler. hatta reddederler.
ancak malın mal olduğu; hal, tavır ve edasında ifade bulmuştur.
ne mal adam yav! denir mesela..
bu mallığın hukuki anlamdaki menkul ve gayrimenkul ile, yani parasal değeri bulunan eşya ile ilgisi yoktur.onları bu işe karıştırmayın lütfen...
Mal beyanı; para borcundan dolayı icra müdürlüğünde aleyhine takip yapılan borçlunun kanuni süresi içinde borca yetecek miktarda mal, alacak ve haklarını icra müdürlüğüne bildirmesidir.
mal beyanında bulunmayanlar hakkında icra mahkemesince tazyik hapsine karar verilir. şu anda verilmekte olan ceza; mal beyanında bulununcaya kadar hapis cezasıdır. cezadan kurtulmak için mal beyanında bulunmak yeterli olduğundan cezanın yaptırım gücü zayıftır. bu ceza kararının alınmasına ve cumhuriyet savcılığınca infazına kadarki bütün prosedür borçlunun mal beyanında bulunması ile gereksiz muamele halini alacaktır.
ayrıca mal beyanında bulunulmasının beklenmesi diye bir zorunluluk yoktur. bilinen malların haczinde herhangi bir sakınca yoktur. mal varlığıyla ilgili her türlü araştırma talep halinde icra müdürlüğünce yapılabilmektedir.
icra dairesine verdiği mal beyanı dilekçesinde malı olmadığını bildirmiş veya borcu karşılayacak miktarda mal gösterememiş ya da beyanda bulunmamış olan borçlu sonradan kazandığı mallarını, kazancını, gelirini ve/veya bunlardaki artışını 7 gün içinde takibi yapan icra dairesine bildirmek zorundadır. borçlu bu bildirimi taahhütlü mektupla, elden vereceği dilekçe ile veya icra dairesinde sözlü olarak yapabilir.
bu zorunluluğa uymayan borçlu iik. md. 339'a göre cezalandırılır. buna göre;
sonradan kazandığı malları veya kazancında meydana gelen artışı icra dairesine bildirmeyen borçlu 5 günden 1 aya kadar; mal veya kazancını asıl veya bedel itibarı ile makul bir sebep olmadan elinden çıkarmış ise15 günden 6 aya kadar hafif hapisle cezalandırılır.
bu ceza davasına alacaklının şikayeti üzerine icra mahkemesince bakılır.
borçlu icra takibinin kendisine tebliğinden başlayarak ödeme süresi içinde (itiraz etmediği taktirde) mal beyanında bulunmak zorundadır.
mal beyanı borçlunun gelir, mal, alacak, maaş, ücret, faiz, temettü vb. gibi mal varlığı dahil iktisadi değerlerden borca yetecek kadarını ve borcunu ne şekilde ödeyebileceğini yazılı veya sözlü olarak (uygulamada yazılı yapılır) icra dairesine bildirmesidir.
mal beyanında bulunmamanın cezai yaptırımı iik. md. 337'de düzenlenmiştir. buna göre;
süresi içinde mal beyanında bulunmayan borçlular alacaklı veya vekilinin şikayeti üzerine icra mahkemesi tarafından 10 günden 1 aya kadar hafif hapis cezasıyla cezalandırılır. ancak borçlunun haczi kabil mallarını alacaklının bildiği veya bilmesi lazım geldiği ispat olunursa borçluya ceza verilmez.
mal beyanında bulunulmadığı şikayetinde bulunulmadan önce alacaklı borçlunun mallarına haciz koydurmuş ve sonra mal beyanında bulunulmadığını şikayet etmişse borçluya yine ceza verilmeyecektir.
mal beyanında bulunulmadığı şikayetinde bulunulması ve bu nedenle ceza kararı verilmesi için yapılmış olan takipte gönderilen ödeme emri hukuken geçerli olmalı, usulüne uygun olarak borçluya tebliğ edilmiş olmalı, söz konusu icra takibinin iptalini gerektirecek herhangi bir durum söz konusu olmamalıdır.