bugün

mal beyanı

iik. md. 74'de düzenlenmiştir. buna göre;

borçlu icra takibinin kendisine tebliğinden başlayarak ödeme süresi içinde (itiraz etmediği taktirde) mal beyanında bulunmak zorundadır.

mal beyanı borçlunun gelir, mal, alacak, maaş, ücret, faiz, temettü vb. gibi mal varlığı dahil iktisadi değerlerden borca yetecek kadarını ve borcunu ne şekilde ödeyebileceğini yazılı veya sözlü olarak (uygulamada yazılı yapılır) icra dairesine bildirmesidir.

mal beyanında bulunmamanın cezai yaptırımı iik. md. 337'de düzenlenmiştir. buna göre;

süresi içinde mal beyanında bulunmayan borçlular alacaklı veya vekilinin şikayeti üzerine icra mahkemesi tarafından 10 günden 1 aya kadar hafif hapis cezasıyla cezalandırılır. ancak borçlunun haczi kabil mallarını alacaklının bildiği veya bilmesi lazım geldiği ispat olunursa borçluya ceza verilmez.
mal beyanında bulunulmadığı şikayetinde bulunulmadan önce alacaklı borçlunun mallarına haciz koydurmuş ve sonra mal beyanında bulunulmadığını şikayet etmişse borçluya yine ceza verilmeyecektir.

mal beyanında bulunulmadığı şikayetinde bulunulması ve bu nedenle ceza kararı verilmesi için yapılmış olan takipte gönderilen ödeme emri hukuken geçerli olmalı, usulüne uygun olarak borçluya tebliğ edilmiş olmalı, söz konusu icra takibinin iptalini gerektirecek herhangi bir durum söz konusu olmamalıdır.