madame bovary

    78.
  1. Arsenik içerek yaşamına son veren roman karakteri.
    9 ...
  2. 86.
  3. Böyle bir klasik kitabı ancak şu yaşımda karantinada okuyorum pühh bana. Konuyu biliyorum canım özetini okumuştum sınav için sadece.
    8 ...
  4. 1.
  5. gustave flaubert'in, üzerinize afiyet, her bakımdan pek bi doyumsuz olan bir kadını anlattığı etkileyici yapıtıdır.
    7 ...
  6. 3.
  7. realizm akımının etkisinde yazılmış ilk romanlardan biridir..
    5 ...
  8. 8.
  9. her lisede okutulmayan bir kitaptır.
    keske tum liselerdeki erkek ogrencilere okutulsa da erkekler buyurken karsılarına cıkan kadınların ne istedigini bilseler diye dusunuyorum.
    yoksa bir kadın neden aldatsın ki?
    bir sebebi olmalı. *

    genel anlamda uslup olarak cok akıcı degildir, tasvirler uzundur fakat konusu ilginctir. bu yuzden cok bilinen bir kitap olmustur. evet yazıldıgı donemde tepki toplamıstır. ama; evet bir ukala ama var, anna karenina kadar etkin midir, bence degildir.

    beyler okuyun, anlayın. hatta ezberleyin. gereklilik parametrelerinizin icine bu iki kitabı sıgdırın.
    7 ...
  10. 61.
  11. 11.
  12. gustave flaubert' in " madame bovary kimdir ? " sorusuna " madame bovary benim. " diye cevap verdiği, şahsıma göre son derece sıkıntılı ve buhranlı bir kitap olan ama realizmin baş yapıtlarından biri olarakta sayılan eserdir.
    4 ...
  13. 28.
  14. konu itibariyle fransız edebiyatının en kült romanlarından biri.

    lakin benim bir sıkıntım var: kara ve kızıl, vadideki zambakve madam bovary, şu an aklıma gelmeyen bir kaç örnek daha, neden hep, ' mutsuz kadın, çocuk yapana kadar eşine sadıktır, sonraları genç bir aşık bulur, sevilir, sever, ardından bu genç aşık bir şekilde kaçar ve madamlar intihar eder ya da ölür' bu üç klasik eserinde teması budur, neden fransız edebiyatı bunu bu kadar işlemiştir, merak eder dururum.
    oysa rus edeiyatında da şu vardır; bireyin yalnızlığı, entellektüel ve ahlaksal açılardan toplumdan kendini soyutlayarak intihara kadar süren felsefi açılımlar ve kimlik bulanılımı. yani rus edebiyatı da sonucunda intiharla sonlanır, gorki , dostoyevski,vb. yazarların çoğu yapıtlarında olay budur.
    ve ben bir aforizma kelam edersem şayet; tüm yazarlar aynı kitabı yazarlar.
    4 ...
  15. 32.
  16. harika bir kitaptır.etkisinde bir süre bırakır insanı.
    madam bovary * ye neden ahlaksız ve doyumsuz dendiğini anlayamadığım.
    emma genç yaşta kitap okuyan, hayata umutlu bir genç kız iken babasının hastalanması sonucu evlerine gelen doktorun emma ya aşık olmasıyla emma nın hikayesi başlar.emma aşık değildir, sadece evliliğin farklı olacağına hayatını değiştireceğine inandığı için evlenir.ama aradan zaman geçince kocasının her gün işe erken gidip geç gelmesi, yemek hazırlamak, eve bakmak, kocasını beklemek gibi işler onu sıkmaya başlar.kitaplarda okuduğu o heyecanlı hayatı bulamamıştır evlilikte.
    oysa kitaplarda birbirlerine şiirler,mektuplar yazan, şarkılar söyleyen çok romantik çiftlerden bahsetmektedir.ama doktor olan kocası işten eve geldiğinde çok yorgundur ve emma ya ilgi göstermez.ama emma nın bir dediğini de iki etmez.her istediğini alır, emma ya güzel bir şekilde bakıyordur.belki bundan dolayı emma yı ahlaksız bulmaktadır okuyucu, kocasının onun istediklerini gerçekleştirmesi*.
    ama emma öyle öok boğulmuştur ki bu monoton, tek düze hayattan hasta olup uyataklara düşmüştür, tabi kocası yine emma yı düşünüp bu şehrin havasının ona iyi gelmediğine kanaat getirip şehir bile değştirir*.işte bu yeni şehirde aslında aşık olmadığı* adamların peşinden sırf tekdüze hayatına heyecan katmak için gider.en sonunda kocasının tüm parasını harcar** ve bundan suçluluk duyar.sonunda da arsenikle kendini öldürür.ölümü çok acıklıdır kitapta bence aslında kocasını sevdiğini anlar*.ve neredeyse hiç annelik yapmadığı berthe ye ilk defa anne gibi davrandığı görülmüştür.
    sonda kocası sevgililerine yazdığı mektupları görür ve o da kendini öldürür.bethe de çok yaşlı, hasta ve kimsesiz olan babaannesine gider**.

    --spoiler--
    ölürken*;
    "mutlu değildi, hiçbir zaman da mutluluğa kavuşamamıştı. yaşamın bu yetersizliği, dayandığı şeylerin bu birdenbire çürüyüverişi neden ileri geliyordu?.. ama, bir yerde güçlü kuvvetli, yakışıklı bir ruh, melek kılığına girmiş bir ozan yüreği, şiirlerini göklere yükselten tunç telli bir saz varsa, ne diye raslantı sonucu gelip emma'yı bulmasındı? ama, hiçbir şey, bir araştırma yapmanın zahmetine değmiyordu; her şey yalandı çünkü! her gülümseyiş sıkıntılı bir esneme, her sevinç bir lanet, her zevk bir tiksinti gizliyordu; en güzel öpüşler bile insanın dudaklarında, daha yüksek bir şehvetin gerçekleştirilemeyen isteğinden başka şey bırakmıyordu."
    --spoiler--
    3 ...
  17. 15.
© 2025 uludağ sözlük