bugün

macahel artvin'in ilçesi borçka'ya bağlı, doğal güzelliklerini korumuş 6 köyden (camili-düzenli-efeler-kayalar-maral-uğur) oluşan yörenin adıdır.bitki örtüsü ve el değmemiş bir ekosisteme sahip orman zenginliği dolayısıyla, ağırlıklı olarak bilim çevrelerinin bildiği bu yöremizi,genetik özellikleri bozulmamış saf kafkas arısı ve macahel balı ile tanınmaktadır.
israilli bilim adamlarının gen hırsızlığı için rizeye turist kılığında akın etmelerinden sonra sıradaki hedefleri olduğunu düşündüğüm cennet mekan...
bu vadide toplam 24 adet köy bulunur, sınırlar çizilirken yapılan lokal referandum neticesinde köylerin 18 tanesi gürcü tarafını tercih etmiştir. sebebi coğrafi şartların zorluğudur. gürcistan tarafında batum'a doğru düzgün bir geçiş mevcuttur ve yöre insanlarının çoğunluğu batum limanına ulaşabilmek için maalesef türkiye dışında kalmıştır. bu sıkıntı bugünde devam etmektedir. türkiye tarafındaki 6 köyün kışın yolları tamamen kapanmakta ve acil durumlarda insanlarımız inanılmaz bir biçimde gürcistan'a geçmekte ordan da kolayca batum'a gidip oradan hopa'ya dönmektedir.
yaradanın inanılmaz güzellikleri bahşettiği artvin'e bağlı 6köyün toplamından oluşan harika yer. tema'nın 1998'de kırsal yerleri kalkındırma projesi dahilinde arılarından bir haber olan macahel bölgesi ve özellikle camili köyü; kafkas arılarıyla 15kiloluk bal üretiminden 80kiloluk bal üretimine geçmiş, doğa turizmini başlatmış, istihdam sağlamış, dahası gen teknolojisinin uygulanış alanı olarak bir üs kurulmuş ve bu üs sayesinde bugun erzincan'dan tutunda edirne keşan'a kadar ana arı yollayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmuş üç tarafı dağlarla çevrili tek açık yüzü de gürcistan sınırıyla çizilmiş ama; insanıyla, güzellikleriyle gönlümü fethetmiş yer.
on sekiz köyün bulunduğu bir vadidir. sınırlar resmi olarak belirlenirken 1921deki referandum sonucunda, köylerin altısı türkiye tarafında, on ikisi karşı tarafta (o zamanki Sovyetler Birliğinde) kalmış. macahelde yaşayanlar için o güne kadar şehre inmek, batuma gitmekle eş anlamlıymış. macahelli bir yaşlının dediği gibi: "biz şehir olarak batumu bilirdik, bizi borçkaya bağlamışlar. borçkaya gidecek yol yok. Yolu geçtim, borçka nedir; onu bilen yok. sınır boylarında yaşanan tüm sıkıntılar burada da yaşanmış uzunca süre. sınır, kardeşleri, akrabaları, arkadaşları birbirinden ayırmakla kalmamış; orada yaşayanların hayatlarında o güne dek görmedikleri garip yasakları da getirmiş beraberinde. sınırın öbür tarafında herhangi bir yeri parmakla göstermek suç sayıldığından oralara gönül gözüyle bakmayı öğrenmişler, yükseklerden geçen uçağa:" kardeşime selam götür, olur mu?" diye seslenmişler. karşı tarlada çalışan akrabasına haber ulaştırmak isteyen macahel sakini, yanık türkülerde bulmuş çareyi; öyle havaya söyler gibi sanki. adrese teslim türkülere yanıt da karşıdan türküyle gelmiş doğal olarak. günümüz şartlarında, hem kültürlerini hem de türkülerini kutsal sayarak korumaları da bunca yaşadıklarından sonra başka türlü olmazdı zaten dediğim ,saygı duyduğum ve orda yaşamaya özendiğim coğrafya.
doğa düşmanlarının katledeceği vadi.
yaşamaya değer bir yerdir. ormanları severim.
maca=bilek hel= el demek olan ülkemizin eşsiz köşelerinden biri.
ekolojik turizm ile köylüsüne yeni bir geçim kaynağı kazandıran, dünyadaki son safkan kafkas arılarına ev sahipliği yapan cennettir, cennet.
gittim gördüm ve gerçekten çok güzel bir yer doğayla içiçesin ama avea çekmedi oralarda benim telefon iptaldi.
Hayalimdeki cennetten daha guzel olan artik her sene ugramadan duramayacagim asik oldugum vadi. Her seyi unutup yerlesmek istiyorum. Tum dunyadan uzakta daha dunya bir yer gormedim. Gece yanima gelen ates bocekleri,gunduz dag cilekleri,yesili,mavisi ve tum guzellikleriyle ileride cocuklara anlatilabilecek masal diyarlarindan biridir.