kamu kurumlarında iş becerisinden çok referansa bakar. referansta geçmişte kullanılan torpilin kibarlaştırılmış halidir. özel sektörde ise beceriniz ne ise ona göre alınırsınız. en azından genelde öyledir. mülakat esnasında rahat ve olduğun gibi görünme düsturunu benimseyin. çok fazla heyecan yapmayın. bilmediğiniz bir soruyu sallamayın. konuşurken kendinizden emin vaziyette olun ve becerinizi konuşturun.
karşıdakinin gözünün içine bakmayın. sizi yanıltmak için numaralar yapabilir. ama sağa sola da bakmayın tabi göze bakmayın dediysem.
adamın tam alnının ortasına bakın. zaten size çok yakın değilse gözlerinize bakıyor zanneder.
bayılma numarası yap. uyanınca da gene açlıktan oldu galiba önemli bir şeyim yok korkmayın sadece günlerdir yemek yiyemiyorum de. görüşmede de bu işe çok ihtiyacım var bir işim olsun boğazımdan birkaç lokma geçsin de tamam işte.
güler yüzlü olun fakat fazla değil.
ciddi olun ama fazla değil.
kendinizden emin olun fakat fazla değil.
bilgili olun fakat yeteri kadar cevap verin.
kendinize güvenin fakat üstünlük taslarcasına değil.
yani öyle bir olun ki adamlar mala dönsün; fikri olmasın sizin hakkınızda; ve
çoğu insan hakkında fikir sahibi olamadıklarına hayranlık duyarlar.
Benim çalıştığım iş yerinde de mülakatlar var. Onlara tavsiyem heyecanlanmayin, biraz genel kültür calisin ve bransiniz ne ise o konu da en zor, soruyu çalışın diyorum.
Elhamdulillah, hamdolsun, ibşallah, allah’ın izniyle
Cümleleri ile kendinize bir kimlik oluşturun, bunun içerisini gençlik kollarından tanıdığınız isimler ile ilişkilerinizden bahsederek doldurun ve kesinliklr diriliş ruhundan, osmanlı dan falan bahsedin.
Nitelik çok önemli değil, büyük ihtimalle talip olduğunuz işi yoldan geçen adam da yapar, onların aradıkları “yerli ve milli ruh”.
şu atasözünün, şu deyimin, şu sözün vs vs anlamı nedir diye sorduklarında, ne yorum yapabilirsin bunun hakkında diye sorduklarında, cevabı çok uzatmadan ama birtakım makul örnekler ile de verin. çoğu sektörde personelin yorumlama bilgisi etkileyici olur diye düşündüm. tecrübem pek var sayılmaz ama yine bu böyle.
Sizi diğer adaylardan farklı kılan nedir ? Çok klasik ve gereksiz bir soru olmasına rağmen ısrarla bu soruyu soracaklar size. Buna kendinizi hazırlayın. Azimliyim, çalışkanım vs derseniz diğer adaylar da öyle diyorlar derler. Daha farklı şeyler bulunuz.
Ayrıca teknik bilgi içeren birçok soru da sorabilirler, yapacağınız ise göre değişir.
Yapılan bu tarz klasik mülakatlarin doğru adayı bulabileceğine inanmıyorum. Evet, belki bu sorulara hazırlıklı olduğum için birçok kez iş teklifi aldım ama sadece mülakatı geçmek için ezber yapsan kendini doğru kişi gibi gösterebilirsin.
En mantıklı bulduğum yöntem ise case study ler. ik nin gozu önünde 5-6 kişiyle bir problemi çözmeye çalışıyorsunuz. Sürekli 'ben' diyerek kendini öne çıkarmaya çalışanın bencil, hiç konuşmayarak ekibin aldığı kararlara katılanların da 'pasif' olduğunu anlayabilirsiniz. Zaten bu tarz çalışmalarda tek bir doğru yoktur. Orada sizin karar verme mekanizmanızı, ekip içerisindeki konumunuzu belirlemeye çalışırlar.