lüfer

entry75 galeri23 video4
    1.
  1. Eski zamanlarda uğruna gümüşten zokalar dökülen, istanbul ile özdeşleşmiş, kendine has bir tadı ve kokusu bulunan, dev gırgırların göç zamanları göç yollarını abluka altına alması ve yasak avcılığın dolu dizgin devam etmesiyle eski dönemlerde yapılan olta ile avcılığı pek kalmamış, balık tezgahlarında hasret giderilen efsane balık türü.
    4 ...
  2. 2.
  3. çok sivri, keskin ve birbirine geçen yüzlerce dişi ile orta boy bir istavriti tek ısırıkta ikiye bölebilen denizlerin canavar sultanı. zamanında merada lüfer bulunduğunu ustalar, salatalık kokusuna benzeyen parçalanmış istavrit kokusundan anlarlar ve oltalarını atarlarmış.

    oltanıza takılan bir hemcinsine dahi saldırıp dişleyecek kadar saldırgan bir hayvandır.

    istanbul lüferinin tadının başka oldugu iddia edilir.

    küçükten büyüğe şu şekilde sıralanır.

    defne yaprağı
    çinakop
    sarıkanat
    lüfer
    kaba lüfer
    sırtıkara
    kofana
    2 ...
  4. 3.
  5. Kendi etini yiyen birkaç balıktan biri.
    2 ...
  6. 4.
  7. tezgahlarda fiatı 5 tl ya kadar düşmüş lezzet hayvanı. ne yapılıp edilir. soğuk havada mangalı yapılır. kokusu yeterdir.
    1 ...
  8. 5.
  9. marmara'da cok cıkan balıktır. buyuktur, az kılcıklıdır. eti nefistir, nefis ne kelime mistir, harikadır, mukemmeldir. ızgarasıda bugulamasıda lezzetli olur. limon sıkmaya gerek kalmadan yenen, kendi dogal aromasına sahip olan ender, karakterli, akıllı bir balıktır. bir numaradır, ilk tercihtir.
    1 ...
  10. 6.
  11. Izgara yapmayacaksanız boşuna alıp ziyan etmeyin he ızgaram var karışma bana diyorsanız ohhhh afiyet bal şeker olsun en baba sofrayı kurmussunuz demektir.
    1 ...
  12. 7.
  13. bir zamanlar istanbul boğazı'nda olta ile tutulabilen ancak yaşanan doğal olumsuzluklar sonucunda eskisinde daha az bulunabilen balıkların şahı. binominal adı ile ''pomatomus saltatrix''.

    ince, sivri ve keskin dişleri ile canlı iken canınızı fazlasıyla yakabilecek bir kapasiteye sahiptir. uzun, iki adet sırt yüzgeçi olan, çene kasları çok güçlü, pullu bir balık türüdür. eti yağlı ve lezzetli olması ile birlikte yenildiğinde hazmı zor değildir. eylül sonuna doğru karadenizden güneye doğru inmeye başlarlar. uzunlukları zaman zaman 1 metreyi geçerken 10 kilonun üzerine çıkan lüferlere de şahit olunmuştur. küçükten büyüğe doğru sıralamasını yaparsak yaprak ilk sırayı alır, sonrasında ise çinekop, sarı kanat, lüfer, kofana, sırtı kara gelir.
    1 ...
  14. 8.
  15. ışık evlerinde aldığım eğitime göre eşini kıskanmayan bir hayvandır. gerçi eşi de bunu kıskanmaz. rahat tipler anladığım kadarıyla. etini yememeliyiz bence. ızgarası fena değildir ama içine alıp derinine saklayan bir yapısı var gördüğüm kadarıyla. hamsiler ile mesafeli oluşundan da işkillenmedim değil. ceplerini yoklasan da aşk kırıntıları bulamazsın, ki o kadar duygusuzdur. bunun bir küçüğü sarıkanat, onun da kız kardeşi çinekoptur. en aşifteleri elbette ki budur.
    5 ...
  16. 9.
  17. sakar şakir filminde necdet yakın'ın canlandırdığı karakter.
    0 ...
  18. 10.
  19. balıkların şahıdır.

    çok lezzetli bir balık türüdür. özellikle eylül aylarında tezgahlarda kendini sarıkanat olarak gösterir ve ekimden itibaren de lüfer mevsimi gelir. sonbahar ve kış dönemlerinde çok lezzetlidir.marmara da tutulanlar daha lezizdir. bu balık marmara nın da en lezzetli balığıdır. fiyatları genelde 20 ytl nin üzerinde olmaktadır. ızgara olarak tüketilmesi, eğer ızgara olarak tüketilmesi düşünülmüyorsa para verilip alınmaması tavsiye edilir. Ocak ayının ortalarına kadar yenilebilir. bundan sonra eski lezzeti kalmadığından tüketilmemelidir. çinekop ve kofana da bu türe yakın türlerdendir.

    - 10 cm'ye kadar olanlar defneyaprağı,
    15 - 18 cm'ye kadar olanlar çinekop,
    18 - 25 cm'ye kadar olanlar sarıkanat,
    28 - 35 cm'ye kadar olanlar lüfer,
    35 cm'den fazla olanları da kofana diye adlandırılır.
    1 ...
  20. 11.
  21. lezzetli bir balık türüdür ama akdeniz'de aşırı çıkmamaktadır.
    4 ...
  22. 12.
  23. ızgarası muhteşem ötesi olan, mümkünse boğazda herhangi bir restaurantta yenilmesi gereken, o muhteşem manzaranın yanında bir kadeh şarap ile harika giden balık türü.
    0 ...
  24. 13.
  25. eylül ortasından ocak ayına akdar olan dönemde en lezzetli halini aldığı söylenen saldırgan bir balık. cidden önüne çıkan her şeyi yiyormuş bu hayvan. eğer boyu biraz daha büyük olsaydı denizlerin en tehlikeli canlılarından biri oalrak anılırdı.
    0 ...
  26. 14.
  27. 15.
  28. izmit'te bir restoran'da ingilizce çevirileriyle yaran balık ailesidir.

    çinekop: tiny blue fish
    sarıkanat: very little blue fish
    lüfer: blue fish
    kofana: very large blue fish

    burdan çıkarabiliriz ki yurdum insanı, lüferi bağrına basmış, türlü türlü boylarına türlü türlü isimler takmıştır.
    0 ...
  29. 16.
  30. bu sene neredeyse tezgahlarda bulunamayan balık olmuştur. güzel bir lüfer ise tanesi 40 tl gibi fiyatlara satılmaktadır. defne yaprağı < çinekop < sarı kanat < lüfer < kofana sıralamasında, çinekop ve sarı kanatların üreme zamanı gelmeden avlanmasından dolayı lüfer olamamaktadırlar. tarım ve köy işleri bakanlığı çinekop için avlanma boyutunu 14 cm olarak göstermiştir ve bu boydaki bir çinekop henuz yumurta verememektedir.
    0 ...
  31. 17.
  32. üç tanesi filan bir kilo eden lezzet.
    0 ...
  33. 18.
  34. 19.
  35. ufağına çinekop büyüğüne kofana dediğimiz oldukça lezzetli ve kıymetli bir balıktır efendim.
    1 ...
  36. 20.
  37. denizden babam çıksa yerim lafının en anlamlı üyesidir. uzun boylu kuyruğu çatal gibi olan çok leziz balıktır. eylül vr aralık aylarında ise tam yenilecek kıvamda olurlar.
    0 ...
  38. 21.
  39. denizden babam çıksa yerim lafının en anlamlı üyesidir. uzun boylu kuyruğu çatal gibi olan çok leziz balıktır. eylül ve aralık aylarında ise tam yenilecek kıvamda olurlar.
    0 ...
  40. 22.
  41. yavru balıkların avlanması sebebiyle denizlerimizde yok olma tehlikesiyle yüzyüze olan canlı.
    interaktif eylemlerle en azından bilinçlendirmeler yapabiliriz. http://bit.ly/nkDq2r
    0 ...
  42. 23.
  43. şerefsiz gırgırlar yüzünden oltayla yakalayıp yiyemedigim balıktır. tadı mükemmel olup ızgarada pişirilirse dahada bi güzel olur. gecen sene tuttuklarımın tanesini 13-14 tl den toptancıya satılmıstıri artık sofraya kaç tl'ye giriyor pek emin değilim. sorgulayıp intihara teşebbüs etmek istemiyorum açıkçası.
    0 ...
  44. 24.
  45. çocukluğuna çinekop, gençliğine sarıkanat denilen balık.
    0 ...
  46. 25.
  47. ızgarada süper olan balık türüdür.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük