lpg

    44.
  1. fiyatındaki değişikliklerin beni en çok etkilediği üründür şüphesiz. samsunda 2,74 civarı fiyatlarla satılmaktadır.

    ortalama üç haftada bir samsun ankara arasında seyahat ediyorum, kurban bayramından iki gün önce (bkz: buğday günü) ankara'ya gidip gelmek ortalama 2,09 tl/lt * 8 (yüz km) * 7,5 (lt/100km) = 125 tl (hadi 130 tl diyelim biz ona düz hesap) iken bugün 2,74 * 8 * 7,5 = 164,4 (170) tl tutmaktadır.

    samsun ankara arası otobüs bileti ise 40-45 tl bandında. bir başka hesapla eylül ayında 2 kişi arabayla gidip gelmek daha avantajlı olurken şimdi 2 kişi gidip gelmek aynı hesaba geliyor.

    peki ben bunu niye yazdım: ehonomi çog eyiymiş ya, belki birilerinin bir yerlerine dank eder diye. peki edecek mi ? hayır. o zaman ben bunu niye yazdım ? al sana (bkz: paradoks)

    edit: imla
    3 ...
  2. 65.
  3. bunu taktırıp yüksek devir çeviriyorlar sonra vay efendim 'araba sübap yahtı'. e yakar kardeşim lpg'nin sıcaklığı benzinden yüksek, zaten anasını ağlatıyor arabanın. bir de sen tapagaz gidersen sübapları eline alırsın.
    2 ...
  4. 48.
  5. Ülkemizdeki yakıt fiyatlarının uçukluğundan mütevellit çoğu benzinli araç sahiplerinin aracında kullandıkları yakıt cinsidir. Benzine oranla %50 yakıt tasarrufu sağlar.
    1 ...
  6. 10.
  7. halk arasında tüpgaz ya da otogaz olarak bilinen (sıvılaştırılmış petrol gazı) lpg renksiz ve kokusuz bir gazdır.
    doğalgaz veya ham petrolden arıtılan lpg, çelik tank veya depolarla basınç altına alınarak likit ve gaz halinde tüketiciye sunulur.
    gazın bileşimi % 70 bütan, % 30 propan dır.
    lpg yandığında egzoz gazı, karbonmonoksit gibi çevreyi kirletici gazlar çıkarmaz, kül bırakmaz.
    gaz halinde yanma odasına gelen lpg, diğer yakıtlar gibi asit ve karbon artığı bırakmadığı için motorun daha verimli çalışmasını sağlar.
    otomobillerde kullanılan lpg, benzine oranla % 10 daha yüksek oktan değeri taşıdığından daha verimli bir çalışma gözlenecektir.
    olası sızıntı ve kaçak durumlarının algılanabilmesi için rafineriler bu ürünü 'etil merkaptan' ile kokulandırırlar.
    lpg 1930'lu yıllardan beri otomotiv sektöründe kullanılmaktadır.
    ** ehil olmayan, yetkisiz, kaçak olarak bir yerlerde yapılan montajlar öldürücü olabilir. şu unutulmamalıdır ki;
    lpg montajı araçlarda farklı bir çekiş, farklı bir performans göstermemeli, araç benzinle nasıl gidiyorsa lpg ile de öyle gitmelidir. lpg'nin benzinle tek farkı yakıt tasarrufu olmalıdır. doğru bir lpg montajı benzinli bir aracın konforundan farklı olmaz, olmamalıdır.
    1 ...
  8. 15.
  9. çoğu cahil önyargılı kimse inanmasada son yıllarda yapılan lpg sistemleri nerdeyse benzinden bile güvenlidir. egzoz kirliği acısından kat ve kat daha çevrecidir öyleki ingiltere başta olmak üzere birçok avrupa ülkesinde lpg kullanımı devlet tarafından teşvik edilmektedir.
    şu an sıkça kullanılan sıralı sistem teknolojisi sayesinde araç benzinli haline göre performans düşüşü göstermez hatta özel ayarlar ile daha yüksek performans elde edilebilir.
    güzelce tatbik edilmiş sıralı sistem dönüşümü ile şehiriçi 100km/10lt benzin yakan araç 10.5 litre lpg tüketir. an itibariyle benzin 2.86ytl/lt, lpg ise 1.49 ytl/lt yani her 100 km de 28.6 - 15.65 = 13 ytl kar edersiniz (%45 ekonomi)
    dezavantajı: bagajınızın bir kısmı ölür ve aracınız yaklaşık 50 kg ağarlaşır , her yerde lpg bulamayabilirsiniz, bazı cins otoparklar sorun çıkarabilir.
    önemli olan şudur : her 100 km de 13 ytl kar ederek 1600 ytl lik masraf kaç km de amorti eder ?
    benim hesaplarıma göre 15000 km de lpg dönüşümü amorti ediyor. [[tabi bu piskolojik olarak; nasıl olsa araba tüplü deyip heryere arabayla gitmeye başlamak ekonomi yerine zarar getirmeye başlayabilir, dikkat ! amorti edebilmek için 15000 km yol yapmaya çalışmak ve zırt pırt gezmelere çıkmak vb... ( piskoljik şartlanma, malı ucuz bulunca aşırı tüketme -wall mart felsefesi.. ekonomi yapma piskoloji ile keseye zarar vermek... ) ]]

    ek olarak şu da söylenebilir: araçlarını çok kullanan kimseler genelde dizel araçları tercih ederler ve bu araçlara sırf %40-50 daha ekonomik oldukları için yaklaşık 4500ytl extra ücret öderler; bu dizel araçların amorti süresi yaklaşık 80000 km dir ve dizel araçların bakım ve arıza masrafları benzine ve lpg ye göre aşırı pahalıdır.( ha, tork değeri müthiş yüksektir ve araç düşük devirlerde keyif verir, o ayrı), dizel araçlar gürltülü çalışır, çok komplex turbo vb elemanlara sahip oldukları için ağardırlar ve arıza ihtimali daha yüksektir...
    dolayısıyla ikiside %45 tasarruf sağlıyor, ikisininde iyi-kötü yanları var fakat lpg 15 bin km de, dizel ise 80bin km de amorti ediyor.
    1 ...
  10. 42.
  11. dizel araçlara emisyonları dolayısıyla ekstra vergi geldiği zaman herkesin arkasından koşacağı yakıt türü.

    forumları takip etmeyi severim. bu ekstra vergi ciddi ciddi tartışılan bir konu. belki yakında gündeme gelir.

    ama şu daha büyük sorun. ülkemiz ihtiyaç fazlası benzini 1,5 tl gibi bir fiyattan ihraç edip yurtdışından yaklaşık aynı fiyata lpg almakta. yani aklı olan bir iktidar benzin üzerindeki vergiyi düşürür, lpg kullanımına gerek bırakmaz.

    bu durumda motorini de kollamak lazım. onu da taşıt tanıma sistemi gibi vasıtalarla ticari araç sahipleri için binek otoda kullananlardan daha ucuz hale getirir. buna rağmen dizele binmek isteyen biner.

    ticari araç sahiplerine motorini ucuz satmanın bi zararı olmaz üstelik. adamların yakıt tüketimi net olarak belli olacağı için iş hacimleri ve vergi beyanları ona orantılı olmak zorunda olacak. vergi kaçıramayacaklar yani.

    sesim gelüüür mü sayın hökümet yetkilileri?
    1 ...
  12. 20.
  13. Kaza anında benzinden ya da motorinden daha fazla tehlikeli olmayan yakıt tipidir. Araca entegre edilen yakıt sisteminin denetlenmesindeki otokontrol bunu etkiler tabi. Lpg sistemi ilk çıktığında evindeki mavi aygaz tüpünü arabaya bağlayan dallamalar klasman dışında tutulmuştur.

    Severek kullanıyoruz vesselam.
    1 ...
  14. 22.
  15. 3.
  16. ÇEŞiTLi MATERYALLERLE * * iMAL ETMEYE ÇALIŞTIĞIM DOLUM SIRASINDA BAŞARISIZLIK YAŞADIĞIM GAZ...
    1 ...
  17. 11.
  18. Doğada çok bulunması nedeniyle, şu an piyasadaki en ucuz yakıttır. havayı kirletmez, temiz yanar. lpg, benzinde bulunan ve yanma sonucu oluşan atıkları içermemektedir. bu nedenle motorda is, kurum vs. oluşmaz. Böylece bujilerin ve motor yağının kullanım süreleri artar. ilk kez Rusya'da 1975 yılında lpg ile çalışan bir araba piyasaya sürülmüştür.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük