bugün

lpg

çoğu cahil önyargılı kimse inanmasada son yıllarda yapılan lpg sistemleri nerdeyse benzinden bile güvenlidir. egzoz kirliği acısından kat ve kat daha çevrecidir öyleki ingiltere başta olmak üzere birçok avrupa ülkesinde lpg kullanımı devlet tarafından teşvik edilmektedir.
şu an sıkça kullanılan sıralı sistem teknolojisi sayesinde araç benzinli haline göre performans düşüşü göstermez hatta özel ayarlar ile daha yüksek performans elde edilebilir.
güzelce tatbik edilmiş sıralı sistem dönüşümü ile şehiriçi 100km/10lt benzin yakan araç 10.5 litre lpg tüketir. an itibariyle benzin 2.86ytl/lt, lpg ise 1.49 ytl/lt yani her 100 km de 28.6 - 15.65 = 13 ytl kar edersiniz (%45 ekonomi)
dezavantajı: bagajınızın bir kısmı ölür ve aracınız yaklaşık 50 kg ağarlaşır , her yerde lpg bulamayabilirsiniz, bazı cins otoparklar sorun çıkarabilir.
önemli olan şudur : her 100 km de 13 ytl kar ederek 1600 ytl lik masraf kaç km de amorti eder ?
benim hesaplarıma göre 15000 km de lpg dönüşümü amorti ediyor. [[tabi bu piskolojik olarak; nasıl olsa araba tüplü deyip heryere arabayla gitmeye başlamak ekonomi yerine zarar getirmeye başlayabilir, dikkat ! amorti edebilmek için 15000 km yol yapmaya çalışmak ve zırt pırt gezmelere çıkmak vb... ( piskoljik şartlanma, malı ucuz bulunca aşırı tüketme -wall mart felsefesi.. ekonomi yapma piskoloji ile keseye zarar vermek... ) ]]

ek olarak şu da söylenebilir: araçlarını çok kullanan kimseler genelde dizel araçları tercih ederler ve bu araçlara sırf %40-50 daha ekonomik oldukları için yaklaşık 4500ytl extra ücret öderler; bu dizel araçların amorti süresi yaklaşık 80000 km dir ve dizel araçların bakım ve arıza masrafları benzine ve lpg ye göre aşırı pahalıdır.( ha, tork değeri müthiş yüksektir ve araç düşük devirlerde keyif verir, o ayrı), dizel araçlar gürltülü çalışır, çok komplex turbo vb elemanlara sahip oldukları için ağardırlar ve arıza ihtimali daha yüksektir...
dolayısıyla ikiside %45 tasarruf sağlıyor, ikisininde iyi-kötü yanları var fakat lpg 15 bin km de, dizel ise 80bin km de amorti ediyor.