Ülkenin toplam gelirinin toplam nüfusa dağılımını gösteren eğridir. Ne kadar yüksek açıda bir eğim varsa, diğer bir deyişle doğrusal olmaktan ne kadar uzaksa o kadar bir adaletsizlik vardır.
mutlak eşitliğin 0'a eşitsizliğin 1'e yakın olduğu, türkiye'nin %44-49 aralığında bulunduğu ' ekonomimiz süper yeaa'cıların gözüne sokulması gereken gelir dağılımının adaletsizliğini gösteren eğri.
vergi oranlarıyla toplam vergi hasılatı arasındaki ilişkiyi gösteren eğriye lorenz eğrisi değil, laffer eğrisi denir. lorenz eğrisi kısaca gelir dağılımındaki adaleti ölçmeye yarar.gini katsayısıda bu lorenz eğrisi kullanılarak hesaplanır.
çoğunlukla gelir dağılımını açıklamakta kullanılan, her iki ekseninde de yüzde değer bulunan eğri. 1905 yılında Max Otto Lorenz tarafından gelir dağılımının ifade edilmesi amacıyla geliştirilen sistem.
Eğride x eksenindeki değerin y eksenindeki dağılımın yüzde kaçına sahip olduğu yine yüzde ile gösterilir..
Gelir dağılımı söz konusu olduğunda grafiği çaprazlamasına ikiye bölen doğru tam eşitli durumunu ifade eder. Bu durumda ülkedeki hane halklarının %50'si gelirin %50'sine, %80'i %80'ine vb. sahiptir. Zaman içinde eğrinin tam eşitlik doğrusundan uzaklaşması, o ülke için gelir dağılımının bozulduğuna işaret eder..
vergi oranlarıyla toplam vergi hasılatı arasındaki ilişkiyi gösteren bir eğridir.X ekseninde vergi oranıy ekseninde toplam vergi hasılatı vardır.Eğride çan şeklindendir.Buna göre vergi oranının optimum olduğu noktada toplam hasılat maksimum olur.Eğer bu oran geçilirse yüksek orandan dolayı insanlar vergikaçırmaya başlar eğer optimumun aşağısında kalınırsa bu seferde düşük orandan yeterli vergi toplanamaz.