Logotype ile amblem birbirinden farklıdır. Logotype sadece harflerden oluşurken, amblem ise harf veya rakamlardan oluşmuş sembollerdir. Bunların birleşimine ise "logo tasarımı" denmektedir.
Logo tasarımı firmaların imzası olarak kullandıkları, şirketin kimliğini üstlenmesi açısından başlangıç düzeyle yapılması ve tasarlatılması gereken önemli semboldür. Çünkü şirketin yaptığı her işte bundan sonda o logo ile anılacaktır. işte bu nedenle hazırlanılan logo insanların kafasında kolaylıklar yer edinebilecek görseli ve bakıldığı zaman güven veren yapıda olmalıdır.
yüzlerce örneğini google görsel arama ile bulabileceğiniz tasarım. öyle ki eskiden mesaj vermeye çalışmalar falan vardı logo içerisinde, artık pratik ve akılda kalıcı şekillerden oluşuyor, çoğuda sadece yazı karakteri.
yapmak istediğimdir. ama bu konuda yeniyim pek bir şey bilmiyorum. ama genelde gördüklerim bir logoyu bulup photoshop üzerinden değiştirmek. yani bunu yapanları gördüm. ama photoshop bile bilmiyorken bu da zor.. varsa bir yolu bilen yardımcı olursa şuku alır *
özgün, hiç yapılmamış olmalı. birde her shop bilene "ücretli mi yapıyorsun yeaaa" diye sorarlar. evet ücretli. yaparken içtiğim 2 dal sigarayı versen yeter.
bir kurum veya bir kişi için logo yapmak için programdan çok, en az şekil kullanılarak anlatmak isteneni anlatmaktır. bir kağıt kalem ile de logo yapılabilir. coca-cola'nın logosu da bir el yazısıdır ve sonradan vektörel olarak kullanılmıştır.
logo yapılırken ilk başta şekil/nesne belirlenir. bu belirlemede kurumun yapacağı iş, hitap ettiği müşteri ya da fikir yapısı logoya aktarılmalıdır. logo ilk yapımda renkler önemli değildir, siyah beyaz tonlarını kullanılarak şekil belirlenmelidir. bir gökkuşağı görüntüsü logo için uygun değildir. düşünmemiz gereken bir kaşede ya da fax/fotokopi'de logomuzun yine güzel görünür olmasını sağlamaktır. bu nedenle en kötü ihtimali düşünerek logo siyah beyaz çalışmak ve sonra renklendirmektir.
logolar genelde freehand ya da corel draw ile tasarlanır. bu programlara aşina değilseniz kurcalayarak 1-2 hafta içinde yavaş yavaş şekil çıkarmaya başlayabilirsiniz. photoshop'ta da logo yapmanız mümkün ancak baskı için en uygunu vektörel tabanlı programlardır.
logomuzun baskısı kağıda, kupaya, brandaya, cama ve bir çok şeye basılacağını düşünürsek hepsinde genel geçer bir logo yapmamız lazım. bu baskılar bir çok farklı makinenin ürünü olduğundan bir makineden net çıkan logo diğerinde problemler oluşturmakta. bu problemler genellikle ara renkler veya puslu/blur geçişlerde görülmektedir. bunun için logomuzda en fazla 2 ara rengin (ayrıca (bkz: cmyk)) bileşenini ve kombinasyonunu kullanmakta yarar vardır. blur olayını da hiç kullanmamanızı öneriririm. logoyu hep siyah üzerinde hem de byaz üzerinde test etmeniz gerekmektedir. ikisinde de görünmesi uygundur. bunun için çevresine beyaz bir border uygulanmasında yarar vardır. logo genelde ya yatay dikdördgen bir şekle ya da kare içine sığması önerilir bir şeydir.
logo tasarımı sadece yazı, yazı+logo, sadece logo ya da logo altı küçük yazı ile kombine olabilir. şuanda en revaçta olan logo altı/logo yanı yazıdır. logomuzu bir şekilde tamamladıktan sonra logoya uygun bir font seçmek gerekir (bkz: dafont). fontumuz kolay okunabilen ve sektöre hitap etmeli ve kendi paşına logo olacak cinsten olmamalı ve sade olmalıdır. logonuza bakan biri "aaa lan şu yazıyı bizim bakkalın tabelasında da kullanmışlardı" denmemesi gerekir.
logonuz bittikten sonra logoyu küçültüp bu şekilde nasıl göründüğüne bakmalısınız. bir kartvizit üzerinde genelde küçük bir logo kullanılacağından hem küçük hem de büyük görünümü önemlidir. yazılar okunuyor mu?, logodaki ayrıntılar belli oluyor mu? kendinize sormalısınız. mesela bir çelik kapıcıya logo yapıyorsunuz diyelim ve kapı yapmaktan başka aklınıza başka bir şey gelmedi, fikir kabızlığı çekiyorsunuz. bu aşamada kapıyı yaptızın ancak kapının kulbu için çok fazla ayrıntıya girmeyin, bir yuvarlak yeterli olacaktır. çünkü logo küçüldüğünde o kulp neredeyse görünmeyecektir. hatta hiç yapmayın ve başka şekillerde onun kapı olduğunu anlatın.logo yaparken ilk aklınıza geleni çizin ancak asla onu kullanmayın, o şekli geliştirin, değiştirin, ekleyin çıkarın. güzel olduğunu düşündüğünüzde onu kaydedin bir kahve için ve sıfırdan başka bir logoya başlayın. en az 4-5 logoyu bitirdikten sonra bi yemek molası verin ve oturup yaptıklarınızıza bakıp elemeye başlayın. ilk yaptığınızın ne kadar salakça olduğunu göreceksiniz.
çok fazla logo yapmaya çalışmak yaratıcılığınızı silebilir. mümkün olduğunca bol ara verip az logo yapın.