dünyanın en meraklı hayvanıdır. kndisi. zıpkınla daldığınızda eğer bir kovuğa kaçarsa hiç üzülmeyin. kovuğun ağzına bir kaç renkli taş atın ne olduğunu merak edip çıkacaktır.
istanbul'da yaz vakti canınız balık çektiği zaman taze taze yiyebileceğiniz ender balıklardandır.Özellikle bol kaşar ve domatesli sos ile kiremitte yapılanını tavsiye ederim.
cok lezzetli ve buyuk balık. eti cipuraya oranla daha yumusak. kılcıklı bir balık. * cipura gibi deniz ve ciftlik levregi olarak iki cesittir. yine cipura gibi en yakıstıgı yer ızgaradır. fileto kestirin, tuzlayın. zeytinyagı, pul biber ve defne yapragı katın arasına oyle pisirin. harika oluyor. yanına roka salatası degilde karısık yesil salata yapın, yesil salatayla daha iyi gidiyor.
dere ağızlarında ve sığ sularda yaşayan eti en lezzetli balıklardan biridir. en önemli besin kaynaklarından birinin fare olması nedeniyle tiksineni ve sevmeyeni çoktur. ızgarası makbuldür.
Vücut füze şeklinde olup, yan çizgide 65-80 adet pul bulunur, omur sayısı 12-13 adettir.
Solungaç kapağı üzerinde dikenimsi çıkıntı bulunur.
Renk; üste koyu gri esmer, altta beyazdır. Vücut pullarla kaplıdır.
oltayla yakalanması zor olan bir balık türüdür. yakalanabilir ama onu çekerken hiç bir zaman misinada boşluk vermememiz gerekir. bi anlık boşluktan yararlanır ve hemen kaçabilir. oltaya inanılmaz asılır. onu yakalamk zevk, kaçırmak ise üzüntü verir. yakaladığınızda levreği oltadan dikkatli çıkarmanız lazımdır. yüzgeçleri inanılmaz keskindir ve parmaklarınızı bir anda kopartabilir.
yakışıklı görünümüyle balıkçıların, balıkların prensi dediği balıktır. gündüz yakalanan yerde gece bir daha yakalanamaz. canı o gün ne yemek isterse onu yiyen balıktır, mesala o gün levrek kabuklu deniz canlıları ile beslenmek istiyorsa, o çok sevdiği, canlı gamit (küçük boy) kefali takın oltanıza, ilgilenmez bile.
Denizlerin avcı balıklarından olup, sürülere dalıp avını adeta imha metoduyla yer. Ağzını şaşırtıcı derecede büyük açabilir. Çok iyi bir yüzücü, iyi bir avcıdır. Dişileri kış aylarında yumurta dökmeye kıyılara, kumluklara sokulur. Dişileri karınlarını kuma sürterek çıkardıkları sesle, erkekleri çiftleşmeye davet eder. En iyi avlanma metodu kanımca sırtı çekerek yakalamaktır.
Zıpkınla avcılığında agaşon metodu en iyi sonucu verir. Ritmik ve tok sesler ilgisini aşırı derecede çeker ve çok uzaklardan üzerinize doğru gelir. Ani hareketlerden kaçınarak sakince ve türün devamı için sadece irilerini seçerek avcılığı yapılmalıdır.
enteresan huyları olan bir balıktır. literatürde geçmez ama tehlike halinde kendilerini kuma gömerek saklandıkları defalarca görülmüştür.
son yıllarda karadeniz'de kurulan ve fırtınılarda zarar gören balık çiftliklerinden (ordu'nun perşembe ilçesi açıklarındakiler) kaçanları civarda ciddi bir levrek popülasyonu oluşturmuştur. yılın belli dönemlerinde (ağustos sonu-ekim başına kadar) 300 gramdan, 2,5 3 kiloya kadar bireylerden oluşan sürüler halinde (abartmıyorum. gerçekten bulutlar halinde geliyorlar. biyologlara da araştırma paslamış oluyorum. isteyen varsa gitsin araştırsın) bölgedeki irili ufaklı koylara inerler.
kıyıya inen bu sürüler bölgenin amatör ama son derece acar balıkçıları tarafından kolaylıkla avlanır. oyle ki geçen eylülde tek bir balıkçı ailenin (3 kişi) kayık ve 150-200 kulaçlık bir kıyı ağı ve 4 metrelik kürekli tekneyle gerçekleştirdikleri avlarla ordu'da levreğin kilo fiyatını 2 liraya kadar indirdiği kesinlikle efsane değildir.
oltayla tutulmasının zor olduğu efsansi ise bu bahsedilen popülasyon için geçerli değildir. bizzat abim tavuk etini yem olarak (bildiğiniz kara tavuğu deniz tavuğu değil) kullanarak bir gecede her biri en az 500 gramlık 200 levrek yakalamıştır. biz de öküz gibi yedik tabi.