bir hans vardı, almıştı elke yi yanına, almanya'dan kalkıp doğruca fatma diye bir kızın yanına geliyorlardı...sonra bunlar yeni arkadaşlar falan ediniyorlardı, okula başlıyorlardı türkiye'de. şarkı falan da öğretiyorlardı, bruder martin mi ne, öyle bir şey vardı...ama ben tüm altıncı sınıf boyunca wiedersehen i ya da hausaufgaben i doğru yazmaya çalışmaktan başka bir şey yapamamıştım. (ein zwei ein papagei, drei vier eine klavier, fünf sechst eine hex, sieben acht gute nacht! neun zehn auf "wiedersehen") aaa....hatırlıyormuşum.*
koko isimli papağanıyla efsane olmuş kitaplardır bunlar. Bir ünitede de bizim nasreddin hoca ile kendilerinden bir eleman konuşuyorlardı, öyle kalmış aklımda.
koko adlı papagay(evet papagai), bu kitabın her sayfasında farklı renklerde çıkardı. ayrıca bir papağana bile bıyık çizebilmeme olanak sağlayan milli eğitim bakanlığı büyüklerime de selam ederim.
ayrıca vaktinde iki alman kıza "ich liebe am kiosk"(anlamını halen bilmiyorum ama güldülerdi buna) dememe sebep olmuş ve beni sempati yuvası haline getirmiş kitaptır.
edit: anlamını öğrendim efendim, ich liebe am kiosk diyerek "büfede seviyorum" demişim. güler tabi kızlar. e be milli eğitim, bize almanca o kadar kelime varken öğrete öğrete büfe'yi mi öğrettin? öpüyorum milli eğitim.
lisede okuduğum almanca kitatıbı. 4 sene okumama rağmen neredeyse hiçbir şey aklımda kalmamıştır. renklerde hep kayma vardır. hans adından nefret etmemi sağmalıştır. ek olarak almanyaya giden türklerin de bazı maceralarını anlatır , türk dedeyle türk torunu aralarında almanca konuşur bazı bölümlerinde.
ilkokul için hazırlanmış olsa da, ülkemizde ortaokullarda almanca öğretmek için kullanılan garip kitap. mesela türkler aralarında almanca konuşuyor falan filan...
her konunun arkasında bilinmeyen kelimelerin türkçesi olmasıyla beğenimi kazanmış bir şey öğretememesine rağmen nedense "almanca bilmiyorum." demeyi öğrendiğim ders kitabıdır. **
esas karakteri koko adlı papağan olan harika olay örgüsüyle hem eğlendirici hem öğretici olmayı başarabilen başyapıt niteliğindeki eserdir.
(bkz: koko ist ein papagei)
bu kitapla ilgili ilginç bir durum ise ; kendisini hem orta okulda hem de lisede kullanmış olmamızdır.