leninizm

    1.
  1. Emperyalizm çağı koşullarına göre geliştirilmiş ve uygulanmış Marksizm 'dir. Günümüzde Marksizm Leninizm adıyla anılmaktadır. Bunun nedeni Rus düşünürü ve devrimcisi Vladimir iliç Ulyanov Lenin'in (1870 - 1924) Marksizm'i Marks'ın bıraktığı yerden alması tamamlaması ve uygulamasıdır. Leninizm, devrimci ve uygulanmış Marksizm'dir. Leninizm, Marksizm'i sulandıran, budayan ve azizleştiren; Reformizme, Revizyonizme, Anarşizme ve Oportünizme karşıdır.
    8 ...
  2. 18.
  3. 4.
  4. leninizm 20.yy başında yeni çağın marksizmi olarak ortaya çıktı. özellikle sovyet devrimi sonrası, buharin tarafından lenin'in adının sonuna -izm eki getirilerek bir akım haline gelmiş ve o günden itibaren bilimsel sosyalizm diğer bir adı olarak marksizm-leninizm anılmaya başladı. daha çok marksizmin örgütlenme, devrimci kriz sırasında partinin görevi ve yeni çağın kapitalizmi konusunda ilgilenmiştir.

    lenin nisan tezlerinde marksizm'in tekelleşen kapitalizm çağında- ki biz bunu emperyalizm olarak biliyoruz- nasıl kurulacağı belirtti. proleterya diktatörlüğü sırasında kurulacak olan bütün iktidar sovyetlere sloganı ile işçi ve tarım emekçilerinin yönetim üzerinde nasıl söz sahibi olacağını söylüyordu. ayrıca kalifiye bir işçinin, bir memurdan daha düşük maaş almaması gerektiğini savunuyordu. büyük toprak sahiplerinin, topraklarına el konularak hiç bir bedel ödenmeden topraksız köylülere dağıtılması gerektiğini, düzenli ordunun lağvedilerek işçi ve köylülerden yeni bir ordunun yaratılması gerektiğini söylüyordu.

    öncü parti konusunda sıkı bir disiplinle çalışan ama aynı zamanda demokratik bir yürütme kuruluna sahip işçi sınıfının öderlerinden oluşacak küçük ama etkili bir parti anlayışını savunuyordu.

    günümüzde leninizm'in yeni sorunları vardır. lenin yüzyılın başında kafa emekçilerinin hızla proleterleşeceğini öngörmesine rağmen, günümüzde pratikte bu durumun ortaya çıkmasıyla ne gibi bir tepki geliştireceği bilinmemektedir. ayrıca burjuva üstyapısı giderek dünyaya egemen olup,işçi sınıfınu lümpenleştiriyor. bu gibi sorunlar önümüzdeki yüzyılda bilimsel sosyalizmin cevap vermesi gereken sorunlardır.
    2 ...
  5. 22.
  6. marksizmin gelişimi ve toplumsal pratikleri itibariyle aldığı bir evrenin adıdır. kendiliğinden sınıf kavramı leninizmle birlikte kendinde sınıf kavramına doğru ilerlemesini izleriz.
    leninizmin başlıca ilkeleri
    işçi sınıfının öncüsünü yaratmak (bkz: ne yapmalı)
    kapitalizmin yeni aşamasının keşfi (bkz: kapitalizm emperyalizmin en yüksek aşaması)
    devlet aygıtının devrim öncesi ve sonraki konumlanışı (bkz: devlet ve devrim)
    1 ...
  7. 20.
  8. Marksizmin çağın gereklerine göre hem kuramsal hem politik hem de ekonomik alanda temel ilkelere bağlı kalarak yeniden uyarlanmasıdır.
    1 ...
  9. 5.
  10. "oy lenine lenine
    inanaydım fikrine
    yar kelepçe vursunlar
    ayağıma elime"

    diyenlerin ideolojisi.

    edit: bu entryi okuyup eksi vermeyenin leninistliğinden süphe ederim.
    4 ...
  11. 14.
  12. 4.
  13. Leninizm, Marx'ın temel eserini üç temel noktada, yani felsefe, ekonomi ve siyasal alanlarda geliştirmiş, onu yeni koşullara uygun bir öğreti olarak ve temel ilkelerinden sapmaksızın yeniden üretmiştir.
    Leninizm, (bkz: Marksizm)in çağın gereklerine göre hem kuramsal hem politik hem de ekonomik alanda, temel ilkelere bağlı kalarak yeniden uyarlanmasıdır.
    1 ...
  14. 3.
  15. genel olarak örgütlenme(bolşevikler) ve somut olayları(devrimi gerçekleştirmek) kapsayan marksist akım.
    1 ...
  16. 2.
  17. marksizim'in bir türevidir leninizm. 3 temele dayanır. ilki felsefe açısından diyalektik materyalizm, tarihsel materyalizm ve bilimsel ateizm'i savunan bir düşünce sistemi. ikinci olarak politikası ekonomi üzerine olan bir yapı. son olarakta bilime dayandırılmış komünizm'dir. gayet akıllıca oluşturulmuş bir sistemdir çünkü en can alıcı noktaları temelinde barındırır bunlar ekonomi, din ve eşitliktir. sovyetler birliği'nin resmi ideolojisi haline dönüşmüş ve sovyet cumhuriyetlerinde bir dönem ders olarak okutulmuştur bu sistem.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük