bugün

leninizm

leninizm 20.yy başında yeni çağın marksizmi olarak ortaya çıktı. özellikle sovyet devrimi sonrası, buharin tarafından lenin'in adının sonuna -izm eki getirilerek bir akım haline gelmiş ve o günden itibaren bilimsel sosyalizm diğer bir adı olarak marksizm-leninizm anılmaya başladı. daha çok marksizmin örgütlenme, devrimci kriz sırasında partinin görevi ve yeni çağın kapitalizmi konusunda ilgilenmiştir.

lenin nisan tezlerinde marksizm'in tekelleşen kapitalizm çağında- ki biz bunu emperyalizm olarak biliyoruz- nasıl kurulacağı belirtti. proleterya diktatörlüğü sırasında kurulacak olan bütün iktidar sovyetlere sloganı ile işçi ve tarım emekçilerinin yönetim üzerinde nasıl söz sahibi olacağını söylüyordu. ayrıca kalifiye bir işçinin, bir memurdan daha düşük maaş almaması gerektiğini savunuyordu. büyük toprak sahiplerinin, topraklarına el konularak hiç bir bedel ödenmeden topraksız köylülere dağıtılması gerektiğini, düzenli ordunun lağvedilerek işçi ve köylülerden yeni bir ordunun yaratılması gerektiğini söylüyordu.

öncü parti konusunda sıkı bir disiplinle çalışan ama aynı zamanda demokratik bir yürütme kuruluna sahip işçi sınıfının öderlerinden oluşacak küçük ama etkili bir parti anlayışını savunuyordu.

günümüzde leninizm'in yeni sorunları vardır. lenin yüzyılın başında kafa emekçilerinin hızla proleterleşeceğini öngörmesine rağmen, günümüzde pratikte bu durumun ortaya çıkmasıyla ne gibi bir tepki geliştireceği bilinmemektedir. ayrıca burjuva üstyapısı giderek dünyaya egemen olup,işçi sınıfınu lümpenleştiriyor. bu gibi sorunlar önümüzdeki yüzyılda bilimsel sosyalizmin cevap vermesi gereken sorunlardır.