Emperyalizm çağı koşullarına göre geliştirilmiş ve uygulanmış Marksizm 'dir. Günümüzde Marksizm Leninizm adıyla anılmaktadır. Bunun nedeni Rus düşünürü ve devrimcisi Vladimir iliç Ulyanov Lenin'in (1870 - 1924) Marksizm'i Marks'ın bıraktığı yerden alması tamamlaması ve uygulamasıdır. Leninizm, devrimci ve uygulanmış Marksizm'dir. Leninizm, Marksizm'i sulandıran, budayan ve azizleştiren; Reformizme, Revizyonizme, Anarşizme ve Oportünizme karşıdır.
marksizim'in bir türevidir leninizm. 3 temele dayanır. ilki felsefe açısından diyalektik materyalizm, tarihsel materyalizm ve bilimsel ateizm'i savunan bir düşünce sistemi. ikinci olarak politikası ekonomi üzerine olan bir yapı. son olarakta bilime dayandırılmış komünizm'dir. gayet akıllıca oluşturulmuş bir sistemdir çünkü en can alıcı noktaları temelinde barındırır bunlar ekonomi, din ve eşitliktir. sovyetler birliği'nin resmi ideolojisi haline dönüşmüş ve sovyet cumhuriyetlerinde bir dönem ders olarak okutulmuştur bu sistem.
leninizm 20.yy başında yeni çağın marksizmi olarak ortaya çıktı. özellikle sovyet devrimi sonrası, buharin tarafından lenin'in adının sonuna -izm eki getirilerek bir akım haline gelmiş ve o günden itibaren bilimsel sosyalizm diğer bir adı olarak marksizm-leninizm anılmaya başladı. daha çok marksizmin örgütlenme, devrimci kriz sırasında partinin görevi ve yeni çağın kapitalizmi konusunda ilgilenmiştir.
lenin nisan tezlerinde marksizm'in tekelleşen kapitalizm çağında- ki biz bunu emperyalizm olarak biliyoruz- nasıl kurulacağı belirtti. proleterya diktatörlüğü sırasında kurulacak olan bütün iktidar sovyetlere sloganı ile işçi ve tarım emekçilerinin yönetim üzerinde nasıl söz sahibi olacağını söylüyordu. ayrıca kalifiye bir işçinin, bir memurdan daha düşük maaş almaması gerektiğini savunuyordu. büyük toprak sahiplerinin, topraklarına el konularak hiç bir bedel ödenmeden topraksız köylülere dağıtılması gerektiğini, düzenli ordunun lağvedilerek işçi ve köylülerden yeni bir ordunun yaratılması gerektiğini söylüyordu.
öncü parti konusunda sıkı bir disiplinle çalışan ama aynı zamanda demokratik bir yürütme kuruluna sahip işçi sınıfının öderlerinden oluşacak küçük ama etkili bir parti anlayışını savunuyordu.
günümüzde leninizm'in yeni sorunları vardır. lenin yüzyılın başında kafa emekçilerinin hızla proleterleşeceğini öngörmesine rağmen, günümüzde pratikte bu durumun ortaya çıkmasıyla ne gibi bir tepki geliştireceği bilinmemektedir. ayrıca burjuva üstyapısı giderek dünyaya egemen olup,işçi sınıfınu lümpenleştiriyor. bu gibi sorunlar önümüzdeki yüzyılda bilimsel sosyalizmin cevap vermesi gereken sorunlardır.
Leninizm, Marx'ın temel eserini üç temel noktada, yani felsefe, ekonomi ve siyasal alanlarda geliştirmiş, onu yeni koşullara uygun bir öğreti olarak ve temel ilkelerinden sapmaksızın yeniden üretmiştir.
Leninizm, (bkz: Marksizm)in çağın gereklerine göre hem kuramsal hem politik hem de ekonomik alanda, temel ilkelere bağlı kalarak yeniden uyarlanmasıdır.
marksizm her ne ise, leninizm onun sadece uygulanis bicimidir; aynen bolsevizm ve stanilizm gibi. buna ragmen (bana gore) naifler tarafindan, marksizmi savunmanin leninizmi, bolsevizmi ve stanilizmi de savunmayi gerektirdigi dusunulmustur her zaman. ote yandan marksizmi cogu zaman sosyalizm ve komunizmden ibaret sayanlarin da sayisi coktur.
oncelikle karl marx her zaman sosyalizmin nasil olacagina dair ayrintili bir tarif vermekten kacinmistir. Ayrica bu kacinmaya ragmen, Marx'in sosyalizm ve komunizm tanimlamalari Vladimir Lenin'in tanimlamalarindan cok ama cok farklidir. Sosyalizm ve komunizm arasindaki farki Friedrich Engels, komunist manifesto'nun en basinda aciklamistir: 'bunu sosyalist bir manifesto olarak adlandiramazdik'. Cunku hem marx hem de engels icin sosyalistler, utopya taraftari orta sinif sarlatanlari olmuslardir.
manifestonun yegane soylemi de sudur: 'Isci sinifinin kurtulusu isci sinifinin kendi eseridir'. Yani bu baglamda sosyalistler isci sinifinin misyonerleri, komunistler de sahipleridir. Bu durumda lenin bu kilisenin papazi olabilir, ki Marksizmde dinin yeri bellidir. Zaten Marx sadece bu yanlis anlamalardan kurtulmak adina Critique of the Gotha Programme adinda bir yaziyi kaleme almistir ama nafile.
Sonuc itibariyla bircok kimsenin marksizmi leninizm zannetmesi, hatta postmodern nihilizm, etnik milliyetcilik ve azinlik sovenizmine alet etmesi artik kimseye sasirtici gelmemelidir.
sanıldığının aksine dünyanın belli bir bölümünü kapitalizmden kurtarmamış, kapitalizmi dünyanın bir bölümünden kurtarmıştır.
bugün kabul edilen görüş, komünizm olmasaydı ve komünizmden geçmiş ülkeler serbest rekabet koşullarında kalsaydı bugün dünyadaki gelir dağılımı çok farklı olacak, amerika ve batı avrupa çok daha geride olacaktı..
yaniiii: bil bakalım kime hizmet ettin:)ama zaten o biliyordu muhtemelen kafasına bu fikirleri onlar soktu.
Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı konusunda dünyaya önder olduğu gerçektir. Zira, o zamanki Rusya içindeki hiçbir halka bu hakkı tanımadığı gibi, Lenin iktidara geldikten 1 sene sonra Gürcistan, Ermensitan ve Azerbaycan Sovyetler'e ne bir referandum ne bir meclis oylaması olmadan "iç" edilmiştir.
Stalin'in yaptıklarını ise sanırım söylemem bile gerek yok.
Kısacası, muhalafetteyken başka iktidardayken başka konuşan bir ideolojimsidir. Ayrıca, Marx'ın görüşlerini gidip gidip emperyalizm ile anlatmak da nesi? Marx'ın hayattayken emperyalizmin olumlu etkilerinden bahsettiğinden habersiz misin????
marxizmin güncellenip anlatılışıdır, stalin gibi aktivistlerin yorumlayıp şekillendirebileceği bir şey değildir, leninizm süreçlere hakimdir. ayrıca içinde öyle çok da maceraperest şeyler barındırmayan gerçekçi bir hayat ve ekonomi felsefesidir. elbette bi çok da yanlışı olmuştur, 100 yıl sonra bazı dedikleri çıksa da bazı dedikleri çıkmamıştır.
küresel ekonomik krizin habercisi sadece şirketlerin batmaları değildi, sermayenin, kazancın nereye nasıl adaletsiz ve kontrolsüz dağıldığını gören ekonomistler lenin gibi bunu çoktaan farketmiştir.
dar anlamda bir örgüt modeli değil, emperyalizm çözümlemesi, eşitsiz gelişim ilkesi, iktidar perspektifi, devlet ve devrim stratejisi gibi başlıklarla bütünlük oluşturan bir öncülük teorisidir.
ülkemizde olduğu gibi leninizm adı altında meşrulaştırılmaya çalışılan tasviyecilik anlayışının leninizmde bir yeri yoktur.
leninizm terimi lenin hayattayken çok kullanılan bir terim değildir, ancak sağlık sorunları nedeniyle ölümünden bir süre önce, sovyet hükümetinde aktif rolünü sonlandırdıktan sonra sıklıkla kullanılmaya ve yaygınlaştırılmaya başlandı. asıl olarak ise 3. komünist enternasyonal'de (komintern) grigory zinoviev "leninizm" terimini kullandı ve terim popüler hale geldi. bu tarihten itibaren, leninizm kavramı, marksizm içinde, onun yeni bir aşaması olarak kabul edildi ve kuramsallaştırıldı...