le fantome de l opera

    3.
  1. (#18857712) Türkçe çalışması gereken yazar.

    Kelime harflerden oluşur. Harfler iletişimimizi sağlayan yazılı hale dökülmüş şekillerdir. Seks bir kelimedir ve dört harften oluşur, seks dört kelimeden oluşmaz, bunlar seks yapılarak öğrenilmez.

    Bu arada yeni bir yazarmış, hoş gelmiş.
    3 ...
  2. 2.
  3. 1925 sessizi ayri bir efsanedir.
    1 ...
  4. 4.
  5. entryleri hep aynı kıvamda ama güldürüyor.
    1 ...
  6. 5.
  7. (#18971440) dünyadaki, üzerine düşen adam başı oksijen kullanımın ziyan eden yazar.
    boş düşünceler.*
    1 ...
  8. 8.
  9. 1910 tarihli bir gaston leroux romanı.

    --spoiler--
    üç adet ana karakterimiz var: christine, raoul ve erik(opera hayaleti). hikaye de bu aşk üçgeninin etrafında dönüyor. hayaletimiz doğuştan deforme birisidir ve ömür boyunca bunun ezikliğiyle yaşar. sirklerde yaşayan ölü olarak sergilenir, kendisiyle alay edilir. ancak sesi çok güzeldir ve zekidir de erik. bir gün iran şahının sarayında bulur kendini şahın oğlunu eğlendirmek üzere. burada yaşadıklarıyla kalbi iyice kararır. daha sonra iran'dan kaçmak zorunda kalır. ilginçtir, yolu istanbul'a da düşer. hatta burada birçok korkusu olan padişah için gizli geçitlerle dolu olan yıldız sarayı'nı yapar. daha sonra buradan da kaçar ve soluğu paris'te alır. romanın ana mekanı olan paris opera binası'nın inşasında çalışır ve bütün o gizli geçitleri, yeraltı koridorlarını, dehlizleri ve kendi göl evini yapar. burada mutlu mesut yaşamakta, opera izleyip yöneticilerden haraç kesmekteyken bir gün gönlünü christine isimli umut vadeden bir sopranoya kaptırır. eğitmek maksadıyla ona yanaşır ama çirkinliği kızı korkutur. bu sıralarda bir de christine'in çocukluk arkadaşı vikont raoul da konuya dahil olur ve olaylar gelişir.

    leroux paris opera binası'nın alt katlarında, duvar aralarında yepyeni bir dünya kurmuş. romanda en ilgi çeken taraf bu bence. genel olarak erik'in üzerinde durulsa da sadece birkaç cümlede bahsedilen fare avcısı ve şapkalı, pelerinli adam gibi opera binasının bodrum katı sakinleri de ilgi çekici. okurken onlarla ilgili daha fazla bilgi olsun istedim. keza acem karakteri de değişik bir renk. müzikalde onun olmamasını saçma buldum(onun rolleri romandakinden bambaşka vasıflar yüklenmiş madam giry'ye verilmiş).

    romanın içinde hugo'nun notre dame de paris romanıyla benzer noktalar yakalanabilir. ancak hugo'nun umutsuz aşığı quasimodo güçsüz ve merhametliyken leroux'nun hayaleti güçlü, zeki ve acımasızdır. hayalet, yani erik, fiziksel olarak quasimodo gibi deformeyken karakter olarak rahip frollo'nun tutkusuna ve zekasına sahiptir.

    --spoiler--

    romandan uyarlanan müzikal the phantom of the opera günümüzde romandan daha meşhur durumdadır. o da ayrı güzeldir.

    müzikali için: (bkz: #27687314)
    1 ...
  10. 1.
  11. 6.
  12. 7.
  13. operadaki hayalet isimli baş yapıtın fransızca olan orijinal ismidir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük