Lazlar
Güneybatı Kafkasya ve Kuzeydoğu Anadolu'da tarih boyunca varlığı bilinen bir etnik Güney Kafkasyalı halktır.
Lazca konuşan halk, Türkiye'nin kuzeydoğusunda, -tarihte Lazistan olarak adlandırılan- Doğu Karadeniz Bölgesinde, Artvin'in Hopa (Xopa), Arhavi (Arkabi), Borçka (Borçxa) ilçeleri ve Rize'nin Fındıklı (Viǯe), Ardeşen (Artaşeni), Pazar (Atina), Çamlıhemşin (Vijadibi) ilçelerinde; göçmen olarak ikizdere'nin Merkeze yakın 6 Köyünde ve Güneyce beldesinde 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından dolayı Batum, Hopa ve Arhavi'den göç ederek yerleştikleri Gölcük, Yalova, izmit, Kocaeli, Sapanca, Kocaali, Karasu, Düzce, Akyazı, Akçakoca, Samsun, Baruthane, Vezirköprü, Ladik , Kavak, Havza gibi yerlerde yaşamaktadırlar.
Kafkasya'da Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Batumi kentinde ve kente bağlı Sarp, Gonio(Gönye), Kahaber, Thilnari gibi köylerde ve çok az da Ahıska, Ureki ve Abhazya'da olmak üzere 5.000[12] ile 32.000[20] Lazın yaşadığı tahmin edilmektedir. 19. yüzyıla kadar Acara ve Batum'un çevresindeki nüfusun ezici çoğunluğunu Lazlar oluşturmaktaydı. Ancak Osmanlı-Rus Savaşları'nda gerek Lazların Osmanlı'ya yardım etmeleri, gerekse muhacirlikten dolayı bölgede Laz nüfusu iyice azalmıştı. Son olarak Stalin'in 1949'da Lazları topluca Orta Asya ve Sibirya'ya sürmesi Batum'da Lazların sayısını azınlık derecesine düşürmüştür
Çeşitli Avrupa ülkeleri ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde (Estonya, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya) ise ne kadar Laz yaşadığına dair kesin bir veri bulunmamakla beraber 5.000[22] kadar Laz yaşadığı düşünülmektedir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar kayıtlara Türk olarak geçmekte, Gürcistanlı Lazlar ise Stalin döneminde zorunlu tehcir gereği sürüldükleri yerlerde kayıtlara Gürcü olarak geçirilmektedirler.
Osmanlılar Lazluk(Laz yurdu)'a girdikten sonra süreç içinde islam dinini benimsemişlerdir. Buna rağmen Ortodoks dininden dönmek istemeyen Lazlar, kilise ve ibadet dili de olan Yunancayı benimseyerek Osmanlı tahrir defterlerine ya "Rum" olarak geçirildiklerinden Rumlaştılar ya da Lazistan'dan göç edip iç Gürcistan'a sığındığından dolayı Kartvelileşti
1810 yılında tüm Lazistan Sancağı'nın nüfusu 600.000'den fazla iken bunun 400.000'i Osmanlı'nın iskan politikaları yüzünden yurtlarından sürüldü. 1900'lere gelindiğinde ancak 200,000 kadar insan otokton yerinde kaldı.
1935 nüfus sayımında "islâm Azınlık Dilleri" altında 72,000 kişi Lazca konuştuğunu belirtmişti. Bu da o zamanki Türkiye'nin %0,53'ünü oluşturmaktaydı.1975 Türkiye köy sayımında Doğu Karadeniz bölgesinde yaklaşık 90.000 kişi, Batı Karadeniz bölgesinde 25.000 kişi[24] Milliyet gazetesinin KONDA'ya yaptırdığı ankete göre Türkiye halkının %0,28'i[25] kendini Laz olarak tanımlamış ve 220 bin kişinin Laz olabileceği tahmin edilmiştir.[26][27][28] arasında olduğunu savunmaktadır..
candırlar. horonları ile tulumları ile ayrıdırlar. insanları farklıdır. o kadar yer gezmişimdir bu kadar samimi olanına rastlamamışımdır kendim. Geldum beraber oy oy hey hey aferun gençler yih yih naralarını kulaklarımda çınlatan insan ırkıdır.
rize'nin çayeli ilçesiyle gürcistan'ın batum şehri arasındaki hatta yaşayan, bunun dışında düzce, sakarya, yalova, bursa illerinde birçok köyleri bulunan bir kafkas toplumudur. sanılanın aksine trabzon, giresun, samsun gibi illerde yerli laz unsur hiç yoktur.
mıhlamaları değil de muğlamaları çok güzeldir. zira biz lazlar mıhlama diye birşey bilmiyoruz. tulumla yaşıyor, horonla nefes alıyoruz. ayrıca böl, parçala, yönet gibi siktirik şeylere koca bir hasskkktir diyoruz. bu ülkede olmaktan gayet mutluyuz. en radikallerimizde bile ayrılık düşüncesi yok.
Muhlama ve laz böreği tatlıları meşhurdur.
Bütün Doğu karadeniz insanı laz değildir. Rize'nin Pazar,ardeşen,fındıklı ilçelerinde artvin'in bi kaç ilçesinde laz vardır.
Neyini eksiledin anlamadım.
Laz denilince akla çoğu zaman ilk olarak Trabzon, Lazca olarak ise akla çoğu zaman "geliy misun", "gidiy misun" gibi sözcükler gelir. "Lazlar" olarak ise tümden Karadeniz Bölgesi gelir.
Lazlar Rize ili sınırları içerisinde Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin ve Fındıklı ilçelerinde, Arvtin ili sınırlarında ise Hopa ve Arhavi ilçelerinde yaşarlar. Fiziksel özellikleri hakkında sadece burun uzunluğu bilinen Lazlar hakkında bunun gerçek olmadığı ve halkımızın bilgisinin bu konu hakkında sadece karikatürler ve fıkralara dayandığı araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.
Lazlar etnik milliyetçilik yapmayan, Laz ve Türk ayrışımı bilmeyen, sürekli saçma sapan mizahsal fikirlerle özdeşleştirilmeye çalışılan insanlardır. Halbuki bunun böyle olmadığını yapacağınız ufak çaplı araştırmalar dahilinde öğrenebilirsiniz. Bilinenin aksine kıvrak zekalı yapıya sahip olan Lazların çok geniş bir yerel kültüre sahip olduklarını söyleyebiliriz.-- ma lazi bore --
Rize'de bulunduğum 3 günün Özeti karşıdan karşıya geçerken beni ezmek üzere üzerime gelen otobüs şoförünün fren yaparak "ya ezsem nolacak ti orospi uşaği" demesidir.
"burnu kopup yere düşse gururundan eğilip almayan ama kendisine emanet edilen bir avuç samanı korumak uğruna kendi samanlığının yanmasını da göze alan insanlardır."