Atatürk'ten ayrılınca yalnızlığa gömülen, Ölürken göğsünde Atatürk'ün fotoğrafını taşıyan ancak hal ve hareketleriyle paşamıza pek yakışmayan hanımefendi.
-ipek çalışlar'ın kaleminden çıkan, atatürk'ün eşi latife hanım'ın hayat hikayesini anlatan kitap.
-mehmet ali birand'ın yapımcılığını üstlendiği belgesel.
"şu aralar devrimcilerin hayatlarını okuyorum, ama hiçbiri onunki * kadar heyecan verici değil..." sözüyle ahh ahh dedirten, çok kültürlü, belki de ataya olan sevgisinden dolayı onu herkesten kıskanarak fevri davranışlar sergilemiş olan kadın. türkiye'nin ilk first lady'si.*
türkiyenin ilk first ladysidir.. fakat türbanlı değil başörtülü first ladysidir.. bir de idolüm olan kadınlardan biridir..
ayrıca türkiyenin ilk türbanlı first ladysini bize kabul ettirmeye çalışanların tekellerine almaya çalıştıkları, kafasındaki örtüyü yanlış yorumladıkları kişidir..
arapça, farsça, latince, ingilizce, almanca, fransızca, italyanca ve rumca bilen, çok iyi eğitim almış, izmirin önde gelen ailelerinden birinin kızı olan türkiyenin ilk cumhurbaşkanının eşidir.
türk kadınının bugünkü şartlara ulaşmasında en fazla payı olan insanlardan biridir.
izmir'in taninmis ailelerinden olan "usakizade" muammer bey'in kizi ve ataturk'un 2,5 yil evli kaldigi esidir.
1898 yilinda Izmir'de dogdu. Izmir lisesini bitirdi, paris ve londra'da hukuk okudu (1921). türkiye'ye döndügünde kurtulus savasi henüz bitmemisti. türk ordusunun Izmir'e girisinin ikinci günü baskumandan mustafa kemal'in sehre geldigini duydu (11 eylül 1922). bunun üzerine latife hanim kumandanlik karargahina giderek atatürk'ten güvenlik gerekçesiyle göztepe'deki konaklarinda kalmasini istedi. atatürk bu çagriyi memnunlukla karsiladi. bu tanisma taraflar arasinda devamli haberlesmenin baslangici oldu. mustafa kemal 1923'te annesinin ölümü dolayisiyla gittigi Izmir'de latife hanim'la evlendi (29 ocak 1923). 1925 yazinda dogu anadolu gezisinde aralarinda geçen tatsiz bir tartismadan sonra 5 agustos 1925 tarihinde bosandilar. Öldügü 1976 yilina kadar Izmir'de ve Istanbul'da yasayan latife hanim, tüm israrlara ragmen anilarini anlatmamistir.
nezihe araz'ın mustafa kemal'le 1000 gün kitabına eşi ve evliliği hakkındaki açıklamalarıyla oldukça katkısı olan türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı eşi.
--spoiler-- mustafa kemal atatürk'ün eşi. izmir'in tanınmış ailelerinden uşakizade muammer bey'in kızı. izmir lisesi'ni bitirdikten sonra paris'e gitti ve sorbone üniversitesinde hukuk eğitimi aldı. bir yıl sonra londra'ya giderek ingilizce öğrendikten sonra yeniden paris'e döndü. kurtuluş savaşı'nı uzaktan iziyor ve memleketinin içinde bulunduğu koşullardan huzursuz oluyordu. sakarya asvaşı'ndan sonra izmir'e dönmeye karar verdi ve doğduğu şehrin kurtuluşundan bir kaç gün önce izmir'e döndü.
mustafa kemal'i izmir'e girdiği gün karargahında ziyaret ederek onunla tanıştı. uşakizade köşkünün emrinde olduğunu söyledi ve ısrarla davet etti. izmir yangınında karargah muammer bey'in köşküne taşındı. büyük konuk orada 17 gün kaldı. kısa bir süre sonra mustafa kemal ve latife hanım izmir'de evlendiler.
"sen latife değil latifsin" gibi "sen benim ayaklı gazetemsin" gibi "bizim yaver" gibi sıcak iltifatlarla başlayan evlilik hayatı, çok çeşitli sebeplerle huzur içinde yürümedi ve 5 ağustos 1925'te ayrılıkla sonuçlandı.
ondan sonraki 50 yıl latife hanımefendi için tam bir yalnızlık ve huzur içerisinde geçti. ayrılıktan sonra evliliği ve eşi hakkında konuşmayı ya da yazmayı kesinlikle kabul etmeyen latife hanımefendi, 13 temmuz 1975'te istanbul'da vefat ederek edirnekapı şehitliğindeki ebedi dinlence yerine çekildi.
türk kadınlarının çağdaş dünya kadınları düzeyine ulaşması yolunda mustafa kemal atatürk tarafından başatılan harekette eşine açıklayıcı ve aydınlatıcı yardımları asla unutulmayacak olan latife hanım, türkiye cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı eşi olarak da tarihimizde önemli bir yere sahiptir.
--spoiler--
çirkin. hem de çok çirkin. atam kusura bakma ama gerçekten senin yanına yakışmış mı bu kadın ya, o duruşun, asalet ve karizmanın yanına? tamam güzelinden istememişsin de, eli yüzü aynı oranda düzgün olan bir kadın da mı bulamadın dünya üzerinde? kıyafet inkılabı deyip de resmen kapkara çarşaflı bir first lady de cabası.
zannediyorum ki, ilişkinin çok hızlı gelişmesinden kaynaklanan bir hataydı ki, neyse erken dönmüş atatürk hatasından. haddimi aştım biliyorum ama tanımlayacak sözler bunlar malesef.
çok iyi bir aileden gelen, çok iyi bir eğitim alan ve atatürkün eşi olan hanımefendidir. atadan ayrılınca köşküne kapanmıştır. uşakizade latife hanım köşkü izmirde hataydadır. ayrıca hiç başı açık fotoğrafını görmedim. gören varsa kendisini buradan 75 milyonun önünde tebrik ediyorum.