laiklik diye tutturup ülkedeki gayrimüslim azınlık için müslim çoğunluğun haklarının kısıtlanmasını meşru görenleri gayet kızdıracak bir olay olacağı muhakkaktır. dahası için (bkz: demokrasinin çarpan etkisi)
gerçekleşmesi imkansız olan durum.
yasalar çerçevesinde bu cins bir olay oylamaya sunulamaz.
buradaki mevzu şudur.
bir grup acınası postalsever "ulan bu aptal halk bizi seçmiyor , böyle seçimle demokrasi olmaz ki bu , lailiği de oylatırlarsa ne yapacaksınız ya? o yüzden darbe olsun" mantığını pekiştirmek için ortaya attıkları düşünce.
abd de laiklik için gidilmiş mi referanduma?
almanya da fransa da ingiltere de gidilmiş mi? türkiye de de gidilmez.
birileri bi' taraflarını yırtsa da ne laiklik, ne de bir başka atatürk ilkesi kaldırılacaktır. buna izin verilmeyecektir.
ayrıca laikliğin alevilikle ne ilgisi var anlayabilmiş değilim.
--spoiler--
şöyle bir ilgisi var. laikliğin din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması tanımı esas alındığında yani devletin din işlerine dinin devlet işlerine karıştırılmaması durumunda sen devlet olarak bana namazı kimin kıldıracağına kpss puanına göre karar veriyorsun ya.
hani cem evlerinin de ibadethane statüsü kazanması konusunda alevi kardeşlerimizin de talepleri var ve hani bu cemevlerindeki semahı alevi dedeleri yönetir ya.
bu dedeleri neden kpss ile atamıyorsun da benim imamımı atıyorsun veya neden kimin papaz olacağına devlet karar vermiyor da ortodoks kilisesi karar veriyor?
gibi çelişkilere dikkat çekmek için alevilik örneği verilmiştir. yoksa biz dedeleri de devlet atasın demiyoruz neden ayrım var ve madem laik bir ülkeyiz neden imamları devlet atıyor? diye merak ediyorum.
47 entry içinde sadece tek bir kişinin laiklik ilkesinin değiştirilemez hükümler içinde olduğunu söylemesi uludağ sözlük olarak sadece konuşmaktan ibaret olduğumuzun göstergesidir. bilgisi olmadan fikri olan insanlar sürüsüne tipik bir örnektir.
konuya gelecek olursak; değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükümleri nasıl referanduma sunuyorsunuz? velev ki 4.madde kaldırıldı, değiştirilmesi teklif edilmesi gündeme geldi. yine değiştiremezsiniz çünkü bu hem hukukun temel ilkelerine hem de hukuk devleti ilkesine aykırıdır. gerek uluslararası hukuk, gerekse anayasa mahkemesi içtihatları da bu yöndedir.
sözün özü laiklik ilkesine ne elini, ne dilini uzatabilirsin. uzatmaya kalkarsan da adamın g**ünden kan alırlar. aydınlandın mı şakirt?
hayır çıkması olasıdır. Fakat şu an zaten laiklik pek uygulanmıyor sanırım... Ama eğer zorla anayasa'dan silmeye kalkışırlarsa, karşıma babam çıksa tanımam, gebertirim.
menderes zamanında aynı korkuları pof poflayıp , orduya darbe yaptırtan, 28 şubat sürecinde hakeza aynı yöntemden şaşmayan zihniyetin olabileceğini düşündüğü durumdur.
korkmayın bu ülkede kimse huzurunu bozmak istemez, karşısında mısır, iran, libya, yemen vs gerçekleri görürken halkın böyle bir talebinin olacağını düşünmek
halkın içine inememek , halkı tanımamaktır.
demokrasiyi benimsemiş modern ülkelerde normal bizde ise anormal olan bir istek. bence bu tür zaman kaybı düşünceleri fazla kafaya takmamakta fayda var..
saçmalığın daniskasıdır. dört cami için isviçrede referanduma giden isviçre hükümetini kınayan ak parti iktidarının bu sözleri karşısında düştüğü içler acısı durumdur.
bir şehit annesinin başörtüsü yüzünden oğlunun cenaze törenine alınmayıp fener rum patriğinin papaz kıyafeti ve eşşek kadar haçı boynuna takıp valiliğe ziyarete gittiği günleri görüp bu ülkenin laik olduğunu kimse savunamaz. yok diyelim ki laik bir ülkedeyiz. 8.5 senedir inancı yüzünden yargılanan ve buna rağmen anayasa da tek bir dini reform gerçekleştirmeyen iktidarın laikliği kaldırmak için referanduma gitmesinden bahsediyorsunuz. vatan hainliği ediyorsunuz.
laiklik ilkesi temelinde kötülük içermesede ülkedeki ateist bozmaları sadece müslümanlık karşıtı larak kullanırlar laikliği.
bu referanduma gitmesi fazla bir şey değiştirmez asıl referanduma gidecek kamusal alan ve okullarda çağ dışı olan başörtüsü yasağının kaldırılması olması lazım.
bu ülkede azınlık olan gayrimüslimler üzerinden yine bu ülkeye oyun oynana bilir bu yüzden laiklik referanduma giderse ülkeyi karıştırmak isteyen derin devletin işine gelir.
bu arada laiklik hakkında referanduma gidilse %75 laikliğin kaldırılmasını ister.
çağdaşlıkmış, hukukmuş, eşitlikmiş... gerçekten bunları umursamayan ve gayrimüslimleri taşlamak, kafa-kol kesmek, kadına istedikleri gibi dayak atabilecekleri günleri görmek için sabırsızlanan adi, şerefsiz insanların varlığını görmemizi sağlayan ifade-ül hâl.
teokratik bir yönetim şekli isteyen yazar söylemidir. lakin laiklik değiştirilemez maddeler arasındadır. ulu önder gazi mustafa kemal atatürk o kadar ileri görüşlü liderdi ki bu günleri düşünerek anayasada değişmez maddeler oluşturmuştur.
%60 üzerinde evet oyuyla insanımızın türkiye cumhuriyetine son vereceği referandum olacaktır.
tabi ondan sonra referandum dönemi de kapanacağı için, padişahım çok yaşa nidaları, yoksula ve türk milletine peşkeş çekmeler tez zamanda devam edecektir. böyle bir şeyin teklif bile edilmemesini diliyoruz efendim.
--spoiler--
MADDE 1. Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
MADDE 2. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
MADDE 3. Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı istiklal Marşıdır.
Başkenti Ankaradır.
MADDE 4.Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
--spoiler--