bugün

kelimenin anlamını irdelersek, bunun pek doğru olduğunu herkes kendi gözleriyle görüp rahatça iştirak edebilir. *

laik kelimesinin orjinali olan laici kelimesi; latince olup, ruhban sınıfından olmayan anlamına gelir. karşıt anlamlısı clerici'dir. bu kelime ise ruhban anlamına gelir.

yani nedir? imam, müftü, müezzin hariç tüm müslümanlar laiktir.

(bkz: cahil cühelanın başbakan olması)

edit: laik olan, insandır; devlet değildir. bu sıfat devlete sonradan atfedilmiştir. kelime oyunu yapan zekanı seviyim senin.

edit2: nasıl biliyorsanız öyle devam edin ama gerçek bu.

(bkz: sad but true)

edit3: islamiyete hakaret edilmemiştir.

edit4: laik bir sıfattır ve laik insan, laik devlet, laik köpek, laik kuş şeklinde sıfat tamlaması içinde kullanılabilir.

edit5: katoliklerdeki gibi bir ruhban sınıfı hiç olmadığı için tüm müslümanların doğrudan doğruya laik olduğu da söylenebilir.

edit6: fransız anayasasında laik insan terimi olmadığı gibi güneşin doğudan doğup batıdan battığı da yazmamaktadır. bu gerçeği değiştirmez. demek ki; anayasada insanların laik olabileceğine dair bir ibare oluşturmaya gerek yokmuş.
(bkz: kelime oyunu) imam ve müftüleri insan olarak görmeyen insan söylemi. * *
saçma söylem, laik olan insan değildir laik olan devlettir. devlet laik olur.
anayasamızın değişmesi gerektiğini gösteren mıçma önerme. öyle ya anayasamız devlete laik demektedir, halbuki insan laikmiş...
(bkz: bsg dedirten laikçi zırvaları)
(bkz: her şey laik olsun ne mutlu türkiye)
(bkz: sevdiğimiz laik ilahiler)
(bkz: sözlük forum olabilir hatta sözlük olan forumdur)
laiklik kavramı; anayasamıza, fransız anayasası'ndan aynen kopyalanmıştır.

Anayasalarında devletin; laik veya seküler karakterine bu kavramları kullanarak açıkça vurgu yapan belli başlı ülkeler şunlardır;

- Türkiye (1937, 1924, 1961, 1982),
- Fransa (1946, 1958),
- Rusya Federasyonu (1993).

1958 tarihli Fransız Anayasasındaki laiklikle ilgili madde 1. maddedir. Bu maddeye göre Fransa; bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir cumhuriyet olarak tanımlanmıştır.

Rusya Federasyonu'nun 1993 tarihli anayasasında ise; devletin laik karakteri 14. maddede tanımlanmaktadır. bu maddeye göre de; Rusya Federasyonu seküler bir devlettir. Hiç bir din resmi veya mecburi din statüsünde değildir. Din kurumları, devletten ayrıdırlar ve kanun önünde eşittirler.

- ne ilginçtir ki, hiç bir anayasa 'laik insan' kavramından bahsetmemiştir.

edit: yazım kuralları.
tdk ya göre laikliğin tanımı: Din işlerini devlet işlerine karıştırmayan, devlet işlerini dinden ayrı tutan: "Türkiye Cumhuriyeti ... laik ve sosyal bir hukuk devletidir." örneğimizde de görüldüğü gibi din ve devlet işlerini birbirinden ayrı tutan bir adet panda da laik olabilir.
(bkz: laik panda)
(bkz: laik şirin)
(bkz: sekuler gargamel)
roma dönemi ve hukuğu bu kavramdan bahsetmiştir. illa kaynak arıyorsanız kıçınızı dönmeyin. roma hukuğunda insanlar, laici ve clerici olarak ayrılmışlardır. zaten bugün ki; laik kelimesi de burdan gelmektedir. bugün ki bir çok hukuk da roma hukuğundan türemiştir.
(bkz: türkiye de laiklik değil laisizm uygulanmaktadır)
tarihin en eski çağlarından beri şeklinde başlayan argümanlara da mıçını dayamış önermedir, o biçim. liberal kertenkele ve laik tembel hayvan'ın maceraları da yakında çıkar bir tez olarak.

ayrıca laik insan demek hiçbir kararında hiçbir dini referans almayan kişiyi kastetme amacı taşır, ki bunun limiti de sonsuzda laik insana değil ateist insana yaklaşır.
laik insan demek, hiçbir kararında hiçbir dini referans almayan kişiyi kastetme amacı taşımaz. bu iddia sadece iddianın sahibini kapsar onu ilgilendirir. laik insan demek, din adamı olmayan insan demektir.

insanın laik olamayacağı fikri, vatandaşlarımızın, laik kelimesinin anlamı yerine bu kelimeyi duyduklarında akıllarında ilk beliren şeylere göre hareket ediyor olmalarından kaynaklanır.

devlete atfedilen laik kavramı, din ve devlet işlerini birbirinden ayıran anlamına geldiği için, laik insan da din ve devlet işlerini birbirinden ayıran anlamına gelmez. devlet için kullanılan laik bu kelimenin sonradan kazanılmış anlamıdır.
(bkz: bireysel laiklik)
(bkz: laikliğin bağlaç olarak kullanılması)
tarihe uzanıp kelimelerin gerçek anlamlarının irdelenmesi; hoş ve öğretici bir uğraştır lakin bu, günlük yaşamımızda bizleri çok da ilgilendirmemekte ve sözcüklerin günümüzde, onlara atfettiğimiz anlamları önem taşımaktadır.

bununla birlikte; laic sözcüğünün orijinali laici değildir ve fakat fransız hukukçuları tarafından; laici olanların durumlarından esinlenerek oluşturulmuş modern bir hukuk kavramıdır. her iki sözcük arasında, yazım yönünden olduğu gibi anlam yönünden de fark olduğu açıktır.