fr. vahşi/yabani çocuk. françois truffaut'nun 1969 yılı yapımı filmi.
kadro :
* Jean-Pierre Cargol : Victor
* François Truffaut : Doktor Itard
* Françoise Seigner : Madam Guérin
* Jean Dasté : Profesör Philippe Pinel
* Pierre Fabre
* Annie Miller : Madam Lemeri
* Claude Miller : Mösyö Lemeri
* Paul Villé : Remy
* Eva Truffaut
bir (bkz: françois truffaut) filmidir. film gerçek bir hikayeden yola çıkılarak sinemeya uyarlanmıştır. ormanda bulunan bir çocuğun, bir doktor tarafından ( ki bu rolde yine fronçois truffaut'un kendisi oynamaktadır) evlat edinilip, tekrar topluma kazandırılmasını konu edinir.
hayvani iç güdülerle büyümüş birinin eğitimle nasıl insanileşebileceğini ve insani iç güdülerle büyümüşlerin de nasıl hayvanileşeceğini çok dramatik, çarpıcı bir şekilde göstermesi bakımından izlenmesi gereken bir filmdir. film bittikten sonra bir kaç dakika boyunca yerinizden kıpırdamadan, çalan müziğin de etkisiyle dura kalırsınız.
ve sonra kalkıp bu filmi sözlüğe yazmak için bilgisayaranızın başına oturduğunuzda, yazılan etrylerin çok az olduğunu gördüğünüzde, bu filmi izleyen seçkin insanlardan biri olduğunuz için ayrıca büyük bir mutluluk yaşarsınız.
(bkz: onuncu nesil silik)
belliydi böyle olacağı, sözlük yazarlığı sürekli aynı konulardan entry girmekle, özel mesajları ve insanların özel bilgilerini ifşa etmekle, hakaret etmekle olmuyor.
(bkz: françois truffaut) imzalı ve 1970 yapımı bu filmi üniversitedeki bir hocamın tavsiyesi üzerine izlemiştim gerçekten izlenilmesi gereken bir yapıt. film çocuk eğitime dair pek çok ayrıntı içeriyor.
kısaca 3-4 yaşlarından beri ormanda toplumdan izole olmuş bir şekilde büyüyen bir çocuk olan victor\'un hikayesini anlatır bu filmde. victor ormanda tek başına bulunduktan sonra bir doktor tarafından gözlemlenmek ve eğitilmek üzere parise getirilir. (doktor rolunde yine françois truffaut kendisi oynamaktadır). hikayenin devamında victor\'un bu doktor tarafından farklı eğitim methodlarıyla topluma kazandırılmaya çalışılması anlatılır. bu methodlardan aklımda kalanlara bir örnek vericek olursam :
filmin bir bölümünde doktor victor'a giysi giyme alışkanlığı kazandırmaya çalışıyor ilk önce bunu anlatarak yapmaya çalışıyor ama victor konuşma dilini anlamadığı ve giysi giymeye alışkın olmadığı için buna yanaşmıyor. doktor sonunda giysi kullanımın önemini göstermek adına yeni bir yöntem geliştiriyor ki bu doktorun eğitim sisteminin en iyi noktası, doktor tüm eğitim sistemine victor\'un eksik yönlerini ve zayıflıklarını göz önünde bulundurarak yön veriyor. doktor bu sorunu çözmek adına victor'u soğuk bir odaya koyuyor, yanınada giysileri bırakıyor, birkaç saat sonra odaya tekrar girdiğinde victorun giysileri kendi isteğiyle giydiğini görüyor. kullandığı yöntem her ne kadar tartışmaya açık olsada doktor bir şekilde amacına ulaşıyor.
bu film bizlere insanoğlunun salt bir biyolojik varlık olmaktan öte sosyal varlıklar olduğu mesajını veriyor, filmi izledikten sonra şunu anlıyoruzki toplum bizleri biz yapan yegane öğe. filmin ana karekteri victor ilk bulunduğunda doğru düzgün yürüme, mantıksal düşünebilme, adalet duygusu vs. pek çok yetiye sahip değil ancak filmin devamında geçde olsa belli ve disiplinli bir eğitimle bazı şeyleri öğrenebiliyor. özellikle çocuk eğitimi adına pekçok ayrıntı içeren bu film muhakkak izlenmeli.
Türkçesiyle vahşi çocuk, 1970 yapım siyah beyaz, gerçek bir hikayeden oluşturulan film.
Bulunduğunda 12 yaşında olduğu tahmin edilen victor (ismi "o" harfine duyarlı olduğu için victor) hominizasyon kavramı yani ana dilini öğrenme, sanki yeni doğmuş bir bebek gibi eğitim sürecini ve gelişim sürecini anlatır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1765618/+