kızamık çocuk yaşlarda atlatılması daha kolay olan bir hastalıktır. halk arasında her insanın mutlaka kızamık geçireceğine dair bir inanç vardır. denir ki, bir insan mezarda da olsa kızamık çıkarır.
daha çok 3-10 yaş arası çocuklarda görülen bulaşıcı hastalık türüdür. ama benim havamdan mıdır, suyumdan mıdır bilinmez 17 yaşındayken sobelendim bu hastalığa.
çok hain bir hastalık olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. ne yere bakan yürek yakan, saman altından su yürüten bir hastalıktır başına gelen bilir. kendini öyle iyi saklıyor ki katiyyen aklınızdaki ihitmaller arasında en sonda bile yer almıyor. ta ki vücudunuzun her yeri ama her yeri benek benek oluncaya kadar.
efendime söyleyim, yüksek ateş, müthiş derece halsizlik, iştahsızlık, kusma, ciğerleriniz sökülecekmiş gibi öksürme, gözlerinizin kızarması ve son olarak ışığa karşı hassasiyet. bunlar belirtileriydi. ama hiç der misiniz, ben kızamık oluyorum diye. bende dememiştim işte. tam 1 ay boyunca yataktan kalkamadım, gözbebeklerime varana kadar kırmızı beneklerle kaplıydım. kaşıntısı ve korkunç görüntüsü de cabası.
istanbul'da son iki ayda 24 kızamık vakası tespit edildi.
Sağlık Müdürlüğü uyardı: Hastalık çok hızlı bulaşıyor; virüs Türkiye'de ilk kez görüldü.
Aşı kampanyaları ile yok edilme aşamasında olan kızamık istanbulda yeniden hortladı. Kentte yıl başından itibaren tespit edilen kızamık vakalarının sayısı 24'e çıktı. il Sağlık Müdürlüğü hastalığın çok hızlı yayıldığını duyurdu. Hastalığın kaynağı virüsle ilgili olarak ise Türkiye;de görülmeyen yurtdışı kaynaklı virüs tipi; açıklaması yapıldı. Pratisyen Hekimlik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Sülkü ise sorunun kaynağı olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesini gösterdi.
istanbul Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serap Gençer, hastanede yatmakta olan 2 kişinin dün taburcu edildiğini, 24 kişinin ise sağlık durumunun genel olarak iyi olduğunu söyledi.
Sebep sağlık politikaları;
Hastaların tamamının Türk olduğu bilgisini veren Gençer;Hastalardan alınan örneklerden izolen edilen virüslerin genetik analizleri, bunun yurtdışı kaynaklı bir virüs olduğunu gösteriyor. Bu kişilerin kendilerinin bağlantısı olmasa bile, o virüs bir şekilde dışarıdan gelmiş, kişiden kişiye yayılmış olabilir; dedi ve ekledi;Şu anda hastaların tedavisi tamamlandı ve taburcu edildiler. Yalnızca son 3-4 vaka iyileşme aşamasında. Ocaktan bu yana kızamığa yakalanan 4 kişi sağlık çalışanı, 4 kişi bir yaş altı bebek, 4 kişi de değişik yaş grubundan oluşuyor. Okullarda aşılama yapıldığı için herhangi bir kızamık salgını tehlikesi yok. Ayrıca okul çağına gelmiş çocuklar, şimdiye kadar iki doz kızamık aşışı olduğu için ailelerin panik yapmasını gerektirecek bir durumda yok.
Pratisyen Hekimlik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Sülkü ise hükümetin sağlık politikalarını eleştirerek;Birinci basamakla ilgili sorumluluklarını unutan anlayış nedeniyle, istanbul kızamığı yok etme aşamasındayken, kızamık salgını yaşar hale gelmiştir" dedi.
--spoiler--
ardından...
--spoiler--
Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'de kızamık salgını olmadığını söyledi.
Hilton Otel'de düzenlenen "Karadeniz Ülkeleri Meme ve Servikal Kanser Koalisyonu" toplantısına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"ENDiŞE EDiLECEK BiR ŞEY YOK"
Kızamıkla ilgili sorulan bir soru üzerine Akdağ, 2001 yılında Türkiye'de 31 bin kızamık vakası olduğunu aktararak, "Biz çocuklarımızda kızamık beklemiyoruz. istanbul'daki vakalar bize Avrupa'dan bulaşmış vakalar. Avrupa'da bir çok ülkede var ama Türkiye'de bir salgın yok. Görülen kızamık vakaları da bizim kampanya yaptığımız ve aşıladığımız yaş grubundan daha önceki yıllarda doğmuş insanlar. 1975 ve 1990 arasında doğan kişiler yani. Kızamık çocuk aşılaması şeklinde yapılan bir şeydir. Çocuklarımızı aşılıyoruz ve koruyoruz. Çocuklarımıza bulaşmıyor. Daha üst yaş grubuna buluşuyor. Endişe edilecek bir şey yok. Türkiye'de yüksek koruyucu tedbirler aldığımız için kızamık tamamen kontrol altındadır" dedi.
"TOPLUMA YANLIŞ MESAJ VERMEYELiM"
Akdağ, korucuyu önlemlerin az olduğu yönündeki eleştirilere tepki göstererek, "1975 ve 1990 yılları arasında doğan kişiler için ne kadar risk olabilir önümüzdeki yıllarda bilim adamlarımız araştırıyor. Bize verecekleri bilgiye göre hareket edeceğiz. 'Koruyucu önlemler az onun için oldu' diyenler biraz insaf etsin. Türkiye bu hususta çok başarılı bir ülke. Kızamık her tartışıldığında '1990 öncesi tek doz aşı' cümlesiyle tartışıyoruz. Topluma yanlış mesaj vermeyelim. Kimseye tek doz aşı yapıldı diye zarar gelmez. Tek doz yetersiz kaldı diye kızamık geçirir. O yıllarda tek doz yapıldığını ve tekrarlanmadığını biliyoruz. Kızamık görüldükten sonra beyin hasarı yapan hastalık da dahil olmak üzere bir çok hastalık yapabilir" diye konuştu.
Kızamıktan korunmanın yolunun aşılanmak olduğunu söyleyen Akdağ, daha ileri yaş grupları için bir sorun oluşması halinde bilim adamlarıyla beraber bunu konuyu da çözeceklerini kaydetti. Akdağ, domuz gribine ilişkin bir soru üzerine de, "Türkiye'de domuz gribiyle ilgili bilim adamları bir salgın beklemiyor ama mevsimsel olarak dolaşan grip virüslerinden biri de domuz gribidir. O da diğer grip virüsleri gibi hastalık yapabiliyor. Gribe karşı korunmak için risk gruplarının aşı yaptırması gerekir. Devletimiz risk gruplarına bu aşıyı ücretsiz olarak yapmaktadır" dedi.
eğer aşılarınızı hatırlamıyorsunuz ve kızamıklı biriyle muhattap olduysanız 3 gün içinde aşı olunmalıdır. 3 gün geçmişse sonraki 3 gün içinde gammaglobülin yaptırın, bu 3 günde geçmişse size geçmiş olsun.
an itibariyle ülke genelinde sağlam bir kızamık salgını var.2 haftadır sürekli bebek aşıları yapıyoruz.çocukları aşılıyoruz..lütfen bu konuda dikkat edin.hele küçük çocugunuz varsa kızamık geçiren insanlarla temas etmeyin.hijyeninize dikkat edin.eksik aşılı çocuğunuz varsa aşılarını mutlaka tamamlatın.
ne mutfakta suriyeli mi var?
Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır.
Kızamığın belirtileri nelerdir?
· 1-3. günler arası: Hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık. Üst azı dişlerinin yanındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren, küçük beyaz noktalar (Koplik lekeleri) kızamık için tanı koydurucudur.
· 4-8. günler arası: Yüksek ateş (39o -40oC), karakteristik döküntü. Döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve daha sonra da kol ve bacaklara yayılır. Bir süre sonra aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakabilir.
· Göz konjunktivası iltihabı (konjunktivit) görülebilir. Gözler ışığa karşı hassaslaşır.
Kızamık başka hastalıklara neden olabilir mi?
Kızamık enfeksiyonu tüberküloz enfeksiyonunun tekrar aktif hale geçmesine, zatürreye, boyundaki lenf bezlerinin iltihaplanmasına, orta kulak iltihabına ve beyin iltihabına neden olabilir.
Kızamığın tedavisi nasıldır?
· Hastanın 10 gün süreyle izole edilmesi uygundur.
· Ateş düşünceye kadar yatak istirahati gerekir.
· Şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük şurupları kullanılabilir.
· Bakterilere bağlı komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi verilmemelidir.
· Kızamıklı bir çocukla temas eden kişilere (örn; aile üyelerine) gamma globülin yapılarak hastalık önlenebilir veya hastalığın seyri hafifletilebilir.
Kızamıktan korunma nasıl olur?
Zayıflatılmış canlı virüs aşıcı 15 aylık çocuklara tek doz uygulanır. Beslenme veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan çocuklarda 6 ay sonra bir destek dozu daha yapılır. Salgın dönemlerinde 9 aylıktan büyük tüm çocuklara aşı uygulanabilir. Bu takdirde 15 ay tamamlanınca bir destek dozu daha yapılır.
Doktora başvurulması gereken durumlar nelerdir?
· Çocuğunuz kızamık geçiriyor ve öksürüğü giderek kötüleşiyor veya balgam çıkarıyorsa. Bu durumda virüslere bağlı zatürree (pnömoni) gelişmiş olabilir.
· Çocuğunuz kızamık geçiriyor ve döküntü başladıktan sonraki hafta içinde sürekli uyku eğilimindeyse, huzursuz ve gerginse, sayıklıyorsa veya şiddetli kasılmaları varsa. Bu durumda beyin iltihabı gelişmiş olabilir.
· Çocuğunuz kızamık geçiriyor ve aynı zamanda da işitme güçlüğü veya kulak ağrısı çekiyorsa. Bu durumda orta kulak iltihabı gelişmiş olabilir.
Çocukluk çağının en sık görülen makülopapüler döküntülü hastalığıdır. Paramiksovirüs ailesinden olan rubeola virüsün inkübasyon süresi 9-14 gün, prodrom süresi 3-4 gündür. Prodrom süresi boyunca letarji ve ateş belirgin olup; öksürük, konjonktivit, koriza, hapşırık, fotofobi, göz kapağı ödemi, gözde sulanma görülebilir. Prodrom döneminde görülen ve döküntünün başlamasıyla yok olan patognomik lekelere koplik lekeleri denir. Eritemli bukkal mukozadaki beyaz renkli papüllerdir. Döküntüler tipik olarak kulak arkası ve boyunda başlayıp hızla yayılır. ilk 24 saatte kollara, yüze ve göğüse; ikinci gün alt extremitelere; üçüncü gün ayaklara yayılır ve birleşme eğilimi gösterir. Döküntüler 6 günde kendiliğinden kaybolur ve hafif deskuamasyon bırakır. Döküntülerin 3. gününde ateş kaybolur. Ulusal aşı takvimine göre kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları birlikte 12. ayda yapılır ve tekrar dozu ilkokul 1. sınıftadır. Ağır kızamık olgularında dökündüler hemorajik olabilir, peteşi ve purpuralar görülebilir.
Sanırsam geçirmediğim mikrobik hastalık, muhtemelen aşı vesilesiyle korundum.
Kabakulak ve su çiçeği geçirdim, kabakulak olduğumu da kimseye söylemeden. Ne zaman bir şey yesem canım yanmaya, kulağımın hafif şişmiş tarafı ağrımaya başlıyordu, zor günlerdi bir hafta sürdü.
Suçiçeği hafif geçirdim, çocuk doktorunun kaşıntı için krem verdiğini hatırlıyorum.
Bir defasında tüm vücudum kaşınıp kızardı, kızamık sanmıştık doktora gittiğimizde belirtiler kızılı gösteriyor dedi ve çok bulaşıcı olmadığını söyledi. Ertesi gün normal şekilde okula gittim falan.
Fakat kızamıktan aşı vesilesiyle korunmuş olabilirim, bu yaştan sonra da geçirmem herhalde.