Nüfusunun çoğunluğu türk olan eski Edirne kazası, günümüzde Bulgaristan'ın Hasköy iline bağlı ilçe.
Eskiden nüfusunun tamamına yakını türk iken günümüzde 100-110 bin Türk ile 40-50 bin Bulgar yaşamaktadır. Dini açıdan ise 110 bin Müslüman, 30 bin Hristiyan bulunmaktadır.
Toplam nüfusu 165 bindir.
pazarı vardır sürekli hareketli. pazarın hemen girişinde ufak yerel bi lokantası vardır. kebapçeyi mükemmel yapar. yanında da bi tane zagorka açtım mı. efsane olur. gidenlere tavsiye edilir.
insanları tatlı dilli derler harbiden öyle tanıştığım iki insan da tatlı dilliydi biri tabi ki sevdiğim kızdı ve bana yüz vermedi. sonra arkadaşıma da anlattım ona da denk gelen kırcaalili kızlar aptal oluyor dedi ve bir kaç kızdan bahsetti bu kızlar gayet dünya güzeli olup kekolara gönül veriyor yahut (gönlünü) vermiyormuş.
tabi öbürünü öz kardeşimmişçesine seviyorum. sırf bu yere gitmek için sofya büyükelçiliğinde görev yapmayı bile isterim. ama dediğim gibi ne kadar tatlı insanlar olurlarsa olsunlar kızları gerizekalı oluyor. evet ve saygılar.
insanlarının pinti değil, aksine kayserililer gibi tüccar kafalı olduğu Bulgaristan ili. Bursa'da Bağlarbaşı, Hürriyet, Yenibağlar ve Hamitler'deki Bulgaristan Göçmeni nüfusunun 90%'ı Kırcaali'nin köylerinden göçmedir.
türk nüfusunun en yoğun yaşadığı bulgaristan şehri, türkiye'ye en çok göç veren şehir ya da şehirlerden biridir aynı zamanda. doğum yerimiz olduğunu eklemekte de fayda var. her ne kadar seviyorda olsam, türkiye'den gittiğimizde 3, bilemedin 4.günün sonunda sıkılıyor insan çünkü ciddi anlamda yapacak bir şey yok. gece hayatını yaşamak istiyorsanız cuma, cumartesi günlerini tercih etmeniz akıllıca olur.
aynı zamanda memleketim olan turklerin cogunlukta oldugu bulgaristanın guzide sehridir. Komunizm zamanında buradan turkiyeye pek cok turk goc etmistir. Cok sirin koyleri vardır. Halkın cogunlugu gecımını tutunden saglamaktadır. Yonetımının tamamı turklerden olusmaktadır. Bulgarca bılmeseniz bile turkıyedeymis gibi rahat rahat yasayabileceginiz bir yerdir. Ortasından arda nehri gecmektedir. Herkesin gormesini tavsiye ettigim yerdir.
nüfusunun %62'si türk olan bir güney bulgaristan (trakya) ilidir.
bu ilde yaşayan türkler, çoğunlukla osmanlı'nın kuruluş döneminde karesi (balıkesir) ve saruhan (manisa) sancaklarından iskan edilen yörüklerin torunlarıdırlar.
ayrıca şehirde pomak ve çingene azınlıkları da bulunmaktadır. bulgarlar ise il nüfusunun yaklaşık %30'unu oluştururlar.
bulgaristan sınırları içerisinde 18 mart çanakkale şehitlerini anma etkinliği ve 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramını kutlayacak kadar türk olan şehirdir.
ülkemizde ulusal bayramların kaldırılması gündemdeydi. yurdum yöneticilerinin fazla uzağa değil, kırcali ye bakmaları yeterlidir.
saffet abi gelir aklıma. "şarapçı saffet" diye bilinir maallede. çocukluğumuzda, onun her hareketi, biz çocuklar arasında efsaneydi. ama bugün görürüm de, şarabın, ailesini, evini, hayat ışığını, her şeyini aldığı, 40'lı yaşlarında bir enkazdır. ve hala adımı bilmez, bana çocukluk lakabımla seslenir...