kınık maden suyu fabrikasının bulunduğu, inegöle bağlı köy.
önündeki çeşmeden maden suyu akardı. çocukluğumda bidonlara doldururduk. hala duruyor mu bilmem.
çok sert bir maden suyu. hatta yanlış bilmiyorsam inegöl'de dolum tesisinin yakınlarındaki saf maden suyu kaynağından herkes bidonlarını doldurup doldurup evine götürüyordu. ve o bile sertti.
oğuz türklerinin bir boyudur. bu türk boyu anadolu'da çeşitli yerleşim yerleri kurmuştur. bugün bu yerleşim yerlerinden en büyüğü izmir'in kınık ilçesidir.
kınama cezası alanlara okulda takılan lakap. eğer birisi okulda yaptığı kötü bir davranıştan ötürü kınama cezası alırsa kınık olur efendim. sonra kınık yukarı kınık aşağı diye milletin dilinden kurtulamaz.
izmir in 18.000 nufuslu az bilinen ilcesi..anadoludaki tum kınık isimli yerlesim yerleri gibi oğuz'ların kınık boyu tarafindan kuruldugu rivayet edilir.. bergama'ya yakinligindan dolayi cogunluk tarafindan buraya bagli sanilir.. bakircay ovasindadir ve bakircay ilceyi gecindiren ovasina hayat verir..1970 ve 80 li yillarda ogretmen okulunun varligiyla altin gunlerini yasasa da, gunumuzde tarim ve ciftciligin korelmesi ve ozellikle de soma- bergama otoyolunun ilcenin disina alinmasi ile giderek koy havasina burunmustur..yine de secimlerde izmire bagli olmasindan midir bilinmez sol partiler agirligini koyar..cuma gunleri kurulan pazarinda madra ve yunt daglarinda yer alan koylerinden gelenlerle gorulmeye deger bir canlilik yasanir..
kinik, köpeksi olarak da adlandırılmış, mutluluğu hedeflemiş varlıktır. kinikler, geçmiş zamanlarda çokça bulunmalarına rağmen günümüzde sayıları bir avuçtur.*
Üç okların Deniz Han Oğulları kolundan bir Oğuz - Türk topluluğudur. Anadolu 'ya gelen büyük boylardandır. Daha çok Çukurova, Ankara ve Aydın yöresine yerleşmişlerdir. Selçuklu hanedanı da bu kabilenin üyesidir.