asıl ismi çin kaynaklarında çi şi şu olarak geçer. adı muhtemelen çiçi ve şu ismiyle alakalıydı. atsız da bunu biliyordu ve bozkurtların ölümünde dikkat edilirse şad ilan edilmeden önceki adı şu tigindi. atsız bu konuda edebiyatçı yönünü kullandı ve çiçi şu'yu daha ağır bir isim olan kürşad'a çevirdi.
az sayıda bir adamla yazlık sarayı bastığı doğrudur lakin bunların öncesi biraz karışıktır. kürşad çin'e iltica etmişti. bir bakıma kaçmıştı. hatta onun pısırık bir şad olduğu bile geçer çin kaynaklarında ama buraya pek inanmıyorum. bir tür karalama olabilir. bu ilticadan sonra yinshan muharebesinde ilig kağan yenilip de doğu köktürk kağanlığı yıkılınca aklı başına gelmiş olmalı ki aşina soylulardan bir grupla çin sarayını basmış fakat saray muhafızlarının sayıca çok olması sebebiyle püskürtülmüş ve 20 kadar adam sağ kalmıştır. bu 20 kişi sarayın ahırlarını basmış ve atlarla kaçmışlardır. vey nehrini geçtikten sonra yakalandılar ve idam edildiler.
not: yazı açık kaynaklardan yararlanılarak bir türkçü olan bendeniz tarafından hazırlanmıştır.
ikinci göktürk devletinin bağımsızlığını kazanmasında kürşad ve beraberindeki bir avuç kişinin çin'e karşı isyan etmesi etkili olmuştur. O gün bu gündür "kürşad" ismi daha bir değer kazanmıştır.
yüce yaratıcı bana da ondaki cesareti versin dediğim ulu kişilik. sonunu bile bile ölüme koşarak gitmek gerçekten de çok onurlu bir davranış gibi gelmiştir hep bana. kürşad'ın ve 40 yiğit arkadaşının mekanı uçmağ olsun.
tarihler konusunda yanılmıyorsam tarihteki ilk köle ayaklanmasını başlatan kişi spartacus değil, kendisidir tarihte neden spartacus olarak geçiyor çözen olursa mesaj atsın. esaretten kurtulmak ve özgürlüğe kavuşmak için savaştığı biliniyor. bu arada olayı bilen arkadaşların "ehe türk işte örgütlenmemiş bir gecede saldırmış düz mantık o yüzden kaybetmiştir kesin" dediklerini duyar gibiyim (bkz: amma velakin) öyle değildir; kürşad'ın ihtilali başlattığı zaman çok kritik bir zamandır, her an ihtilalin duyulma olasılığı vardır o yüzden olaylar hızlı gelişmiştir.
--spoiler--
"Sefil ihtirasların ve baykuş seslerinin söndüğü yarınki Türkelinde Kür Şad için ulu bir anıt düşünüyorum. Gösterişsiz, sade fakat metin, kayadan bir anıt O anıtın önünde Kür Şad'a ve arkadaşlarına saygı olarak börk ve çizme giymiş, kılıç ve sadak takmış Türk gençlerinin, birbirine perçinlenmiş sarp bir yığın gibi dik adımlarla geçit resmi yaptığını düşünüyor ve 1300 yıllık gençler olan Kür Şadla arkadaşlarının da, yaralarından hâlâ dinmeyen kanlar sızdığı halde, kendilerine çevrilen başlara gülümseyerek selam aldıklarını görür gibi oluyorum "
Hüseyin Nihâl Atsız
--spoiler--
murat bardakçının programına katılan eski türk tarihi profesörü tarafından hakkında hiç bir somut delilin olmadığı ve hüseyin nihal atsız tarafından yazılan fantastik bir karakter olduğu söylenmiş, varlığı belirsiz kişi.
Edit: ayriyetten hayatını bu işe adayıp, yıllarını tarih konusuna harcamış bir prof.re, vikipedi linki gösteren şahsiyetler, isviçre de yeni açılan beyin ekleme merkezlerine bekleriz.
kürşadın amcası kağanken ülke felakete sürüklenir ve göktürk devleti yıkılır. kürşat 40 askeriyle beraber çin sarayını basıp yiğeninin aldıktan sonra ötükene kaçıp yeniden göktürkleri kurmak istemektedir. ama çin sarayında çıkan bir aksilik sonucu yiğenini kaçıramaz ahırlardan çin atlarını alıp ötükene gitmeye çalışırlar ama yağmurlu bir gün olduğu için ırmağın üstündeki köprü yıkılır (zaten o gün yağmurlu olduğu için çin kralıda sarayından çıkmaz bu yüzden onuda öldüremezler) köprü yıkılınca karşıya geçemezler ve çin ordusunun içine dalarlar söylenenler doğruysa ölmeden önce 300 çinliyi öldürüler. yıllarca çinde kürşat korkusu vardır. her gölge kürşat zannedilir. mekanı uçmağ olsun.