Kürtçenin farklı farklı konuşulmasının sebebi kürtlerin kendi devletinin olmamasıdır. Dolayısıyla, kürtçe devlet dili olamamış ve bir sürü farklılık halen devam etmektedir. Kürtçenin en gelişmis versiyonu olan sorani'nin kuzey ırak'ın resmi dili olması da bunu kanıtlar niteliktedir bence.
dil falan olmayan anlamsız harfler topluluğu. eğer dilse hangi ailenin mensubu, neden bu harfleri konuşan ayrı diyardan iki kişi (mardinli ve siirtli arkadaşlarla yaşanmıştır, deneyimle sabittir) birbirini anlayamıyor.
Sırf kürtlerin dili olduğu için, bilmeyenlerin sürekli bok attığı dil. Yani amaç ne düzgün bir eleştiri ne başka bir şey değil sadece saldırmak. Neymiş kabaymış, bilimsel değilmiş. Sanırım bunu söyleyenler türkçe eserlerin dünya çapında işlendiğini, okutulduğunu falan zannediyor. Diline küfür et, ailesine hakaret et, ten rengi ile dalga geçmeye çalış, dillerini kabullenme, kötü kokuyorlar de, pislikler, teröristler de, bilim alanında fareler yerine kürtler kullanılmalı de sonra bu insanları hainlik ile ırkçılık ile suçla. ya bak cidden komiksiniz, komik. yani başka söyleyecek bir şey bırakmıyorsunuz insana.
nasıl yapay bir dil olduğunu merak ettiğim dil. ne yani emperyalistler, güneydoğu anadolu'ya sızıp orada en ücra köylerdeki insanlara bile bu dili öğretmişlerdi de bizim mi haberimiz olmadı? güldürmeyin ya...
dillerin oluşumu ve gelişimi hakkında hiçbir fikri olmayan insanların sürekli yorum yaptığı dil. eğer bir dil düşünürü ve eserleri ile değerli oluyorsa o zaman bizim türkçe ingilizce'nin yanında bir hiçtir. alman ve fransız filozofları düşündüğümüzde almancanın ve fransızcanın yanında bir hiçtir. türkçe çıkan eserleri ancak türkler okuyor. yabancıların okuduğu eserler de ancak orhan pamuk'tan, elif şafak'tan çıkıyor, işin komiği de milliyetçilerin nefret ettiği iki insandan.
kürtçe de türkçe gibi gelişen bir dildir, ingilizce bile gelişim aşamasındadır. elbette içinden kürtçe'yi gelişmeden öldürelim diyorsunuz ama o iş artık olmayacak. kürtçe yaşıyor şu anda. soykırım yapmanız gerekir. gerçi elinde güç olsa yapacak olanlar da vardır. beni açıkçası rahatsız etmiyor, hatta okulda bile öğretsinler. şimdi okutmuyoruz da ne oluyor? en azından cahil kalmazlar. çocukları okur. ama bizim için bu düşünceler henüz vatan hainliği seviyesinde.
fazlasıyla kaba bir dil. misal; ispanyol bir bayan suskun iken bir havası yok ta ki ağzından ''tu tienes unas flores rojas'' dökülünceye kadar ağzını açmasıyla cazibe tavan yapıyor. dişiliği diliyle yakalıyor. işte bu durumun tam aksi kürtçe için geçerli, ayırt etmeksizin ne anlama geliyorsa gelsin kurulan herhangi bir cümle konuşanı çirkin gösteriyor. göze de kulağa da işkence her anlamda tahammül istiyor.*
mezopotamyanın en kadim diliymiş (bkz: #5396690). lan bırakın kürtçe kitap yazmış düşünürü müşünürü de cin ali ayarında kitabınız bile yoktu daha düne kadar. kadim ne? dil ne? sen kimsin?
kürt açılımı kapsamında ciddi anlamda hayat bulacak dildir. üniversitelerde kürtçe enstitüler açılması saçma olsa da güneydoğuya kürtçe bilen personelin atanması iyi bir hamle olacaktır diye düşünmekteyim.
Kanımca konuşan insanlardan farklı olarak değerlendirilmesi gereken dil. Oldukça fonetik ve kulağa hoş gelen bir dil. Farsça ile ilgisini bilmiyorum ama arapça ile pek bir alakası yok kanımca. zira, arapça konuşan birisi size küfür de etse, övgü de etse kulağa pek hoş gelmez. kürtçe ise tam tersi.
ama bu dilin en önemli sorunu, herhangi bir ülkenin dili olmadığı için çoğunlukla köylülerin ve ayaktakımı tarafından konuşulmasıdır. kürtler kendi devletlerini kurduğunda, eğitimli insanlarda konuşmaya başladıkça, şimdiki halinden daha iyi yerler gelecektir kanımca.
Bir çok yerli ve yabancı tarihçi Kürtlerin Türk alt kimliği olduğunu kabul etmiş ve ispatlamıştır. Linguistik olarak kürtçe de 8200 kelime vardır. 3000'i türkçe,3000'i farsça, 2200'ü de arapçadır...
Örneğin Zazalar sadece ve sadece Türkiye sınırları içerisinde yaşarlar. Sadece bu örnek bile Kürtlerin Türk Adı verilen Büyük ağacın dallarından birisi olduğunu göstermeye yeterlidir...
bir sene hazırlıktan sonra 6 sene haftada 8 saat, üniversitede 4 senede haftada 4 saat ingilizce eğitimi görmüş bir insan olarak ve çoğu insanın da benim durumumda olduğunu varsayarak, neden türkiye'de okullarda ek ders olarak konulmadığını anlamadığım dil. bence bu şekilde kürtlerin çocuklarını okula gönderme oranında bir artış sağlanır, türkçe öğrenmeleri de sağlanır. iki dilin eğitimini de alırlar. hem kendi kültürleri ile yaşayabilirler hem de ülkenin bütünü ile daha kolay kaynaşabilirler. haftada 4 ya da 6 saat kürtçe dil bilgisi, okuma, yazma dersleri konulabilir. hem de bazı gönüllü türkler de kürtçe öğrenerek kürtlerin türkçe öğrenmesi konusunda motivasyon sağlayabilir.
ben türkiye'nin ingilizce obsesyonunu anlayamıyorum. 10 sene ingilizce eğitimin mantığı nedir? ben üçüncü seneden sonra çok da ilerleyemedim, çünkü en üst seviyeye gelmiştim artık. geri kalan 7 sene hiç çalışmadan geçtim dersleri. keşke başka dil öğrenseymişim o dönemde, mesela kürtçe öğrenebilirdim. ama sadece ingilizce öğretiyorlar. ilginç. dil öğrenmek o kadar da zor değil.
dil olabilmek için abece ye ihtiyaç vardır. türkçe an itibariyle latince yazılmaktadır; ama evveliyatında binlerce yıl evvel "runik" yazılarla kayalara yazılmıştır. daha sonra arap harflerine benzeyen osmanlıca ile yazılmıştır. latince zaten gramer olarak türkçe ye pek benzemektedir; bunda dip kültür anlamında etrüsk etkisi önemlidir vs.
kürtçenin olduğuna dair kanıt nedir? ben diyorum ki ilk kürtçe yazıt 1969 da yazılmıştır. birileri çıkıp şerefname demesin gene; şerefname kürt aşiretlerini anlatan farsça bir yazıttır. bizim yüzlerce yıl evvel türkçe rubaileriyle iran da boy gösteren bir ömer hayyam ımız vardı örneğin; bizim şiirlerimiz, sazımız, sözümüz vardı.
birileri demiş ki 1071 de biz anadoluya girmeden evvel kürtçe varmış, kürt varmış bu topraklarda; karacoğlan der ki "kim var imiş biz burada yoğ iken"?! kim söylüyor bu yalanı? kimin uydurması bu?
kürtçe türkü mü varmış? kürtçe şiir mi varmış? kürtçe efsane mi varmış? demirci kawa demeyin; hani nerde yazılmış??! 1969 da ingiltere de uydurulan lafzlarla gelmeyin. evvelsiyle gelin. ergenekon destanını alıp adını demirci kawa yapmakla olmaz.
malazgirt savaşından çok evvel anadolu türk yurduydu; kürt değil. halay bizim öz dansımız, çiğ köfte bizim öz yemeğimiz; kürdün nesi varmış biz burada yoğ iken? sazı mı varmış? sözü mü varmış? halayı mı varmış? yemeği mi varmış?
ihaneti bir yere kadar anlarım, ama kahpeliği anlamam ben. sana emanet vermişiz, seni kurtarmışız iranlının arabın elinden. sana pulluk koşup tarlalara sürerlerdi bilir misin? selçuklu yazıtlarını okursan bilirsin. biz seni aldık, türk aşiret sistemini verdik, seni yapılandırdık. kendini koru, insan gibi yaşa diye.
sen aşireti kürt sistemi mi zannedersin? sen oymak nedir bilir misin?
sana saz verdik, söz verdik; türkülerle kendini ifade et diye. sana halay verdik özel günlerinde dans et diye. sana renk verdik; kim olduğun belli olsun diye.
sarı kırmızı yeşil kürt rengi mi zannedersin? sen "türkmeneli" ne demek bilir misin?
şimdi kürtçe diyorsun. türkçe de kaç kürtçe kelime var? 1071 den evvel buralardaydın ya sen! arapça ya kaç kelime vermişsin? farsça da kaç tane kürtçe kelime var? söyler misin? sözün, dilin vardı ya bundan bin yıl evvel. uygarlıklar kurdun ya sen! türkçe arapçayla, ingilizceyle, fransızcayla, farsçayla benzeşmiş; kelime alıp kelime vermiş. diğer bütün diller aynı şekildedir; senin dilin, kürtçe! lehçe değil, başlı başına binlerce yıllık dil ya! söyle bakalım ermenice de, rumca da kaç tane kürtçe kelime var?
yok evladım yok. arama boşuna, kasma kendini. 1969 yılında uydurulmuş dilin; diğer dillerde esamesi okunacak değil ya! zazaca ile dahi aşık atabilecek bir dil değildir kürtçe. dil değildir herşeyden evvel.
bakma sen bop eş başkanının pofpoflamalarına. diyarbakır ı almak için taklalar atıyor; uyma ona sen.
Kürtçe, (Kurdî veya Kurdkî) geniş Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-iranî kolunun kuzey-batı irani grubuna girer ve Türkiye'nin doğu ve güney doğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'in kuzeyi ve dogusu ve Iranin batisinda konusulmaktadir.[kaynak belirtilmeli] Orta Doğu'nun Arapça, Türkçe ve Farsçadan sonra en çok konuşulan dördüncü dilidir.[kaynak belirtilmeli] Dünyada tahminen 25-30 milyon insan tarafından konuşulur.[kaynak belirtilmeli] Göçler yüzünden son onyıllarda Avrupa'da da çok sayıda konuşanı bulunmaktadır.
Yapı olarak Altay dil ailesine giren Türkçe ve bir Sami dil olan Arapçadan çok farklıdır. Ama hem gramer hem de bazı temel sözcükler açısından gerek Avestî ve Sankrit gibi eski diller, gerek Fransızca, ingilizce, Rusça ve Almanca gibi çağdaş Avrupa dilleri ile önemli benzerlikler arz eder. Aynı kökten gelen Kürtçe ile Farsça arasındaki benzerlik ve farklılıklar ise Latinceden türeyen Fransızca, italyanca ve ispanyolca arasındaki ayrılıklarla karşılaştırılabilir. Bir kısım sözcükler aynı eski iranca kökenden gelip, zamanla değişik bir evrim sonucu bugün iki dilde tamamen farklı telaffuz edilmektedir. Her iki dilin ayrıca tamamen kendilerine özgü zengin kelime hazineleri, morfoloji, fonoloji ve gramer kuralları vardır.
hakkında eleştiriler "çakma bir dil" olmasından öteye gidemediği zaman daha da büyüyen bir dildir. sen adamın 10 nesil sülalesine çakma dersen adam elbette sana bir kin besler. terör olayları, savaşlar işte böyle başlıyor. kürtçe yüzyıllardır konuşulan, insanların hayatında bulunan, yaşayan bir dildir. bir gün amerika birleşik devletleri'ne gittiğin zaman türkçe'nin ingilizce yanında ne kadar küçük kaldığını, orada insanların senin diline çakma dediği zaman nasıl kalbinin kırıldığını anladığın zaman kürtçe'ye de çakma dil demekten vazgeçersin.
Kürtce'ye cakma dil diyenlerin, tarihten habersiz, sag da sol da duyduklariyla belli bir fikire kavusmus, hayati boyunca hep ezik yasamis kisiler oldugunu anlamak cok da zor degildir.
15.yüzyildan beridir varolan, on milyonlarca kisinin konustugu, belli bir grameri olan dile cakma dil demek saygisizliktir, kendini bilmez, angut kisilerin tutumudur.
Acaba bu kisiler Türkce'de ki kelimelerin %90inin Arapcadan, diger %10 luk oraninin da Fransizca, Ingilizce, Almanca gibi dillerden geldigini biliyorlar mi ?
Amacim kesinlikle Kürtce'yi yükseltmek, Türkce'yi asagilamak degildir.
Lisanlarin bir millet icin ne kadar önemli oldugunu anlamayan angutlaradir lafim.
Bir milleti yok etmek icin, o milletin lisanini yok etmek gerekiyor.
Burada fasizan tutumlu, yobaz kisilerin Kürtce'ye olan tutumu bu sekildedir iste.
Kardeslik niralari atan bu kisiler, ellerine gectiginde Kürtleri bitirmek icin en ufak bir hamleyi bile kullanirlar...
Edit : Entryi kötüleyen zihniyet ! Hepiniz fasistsiniz, yobazsiniz ve öyle de kalmaya mahkumsunuz. Hayatiniz da barbar olarak anilmaya devam edeceksiniz.
Iste Türk-Kürt kardesligini bozanlar da sizsiniz, Türklerin Avrupa'da kücük görülmesinin nedeni de sizsiniz. Fasist de sizsiniz, yobaz da sizdiniz, bu entry de size girsin. Hadi bakalim, kötülemeye devam.
dümdüz tanım: kürtlerin konuştuğu dildir.*
şimdi benim bu dile karşı en ufak bir garezim yoktur. lazca gibi, azerice gibi, bilmemnece gibi, bu da belli bir kesimin konuştuğu dildir sonuçta. şimdi hakan peker alsın sözü;
amma velakin, dtp'li militanlar, çok pardon milletvekilleri bu dili hem de meclis çatısı altında konuşursa o zaman bunun altında iyi niyet aramak hayalperestliktir. pkk denen soysuz şerefsizlerin bu dil, mezhep gibi kavramları kullanarak nice kürt insanını da kendi pisliklerine çektiğini siz bizden daha iyi biliyorsunuz. dtp ile pkk arasında muhabbeti de biliyorsunuz, o zaman meclisteki kürtçe konuşmayı kesenleri de faşizmle suçlarsanız çok fena yanılırsınız.
zaten onların niyetleri bu, kürtçe başlayacak konuşmaya sonra devlet "hop dur" diyecek, ondan sonra emine ayna gibi, aysel tugluk gibi kıdemli provokatörler gidecek mitinglerde ağlayacak zırlayacak "bakın dilimizi konuşturmuyorlar" diye. zaten kürt insanının bir bölümü dünden razı olay çıkartmaya, sonra "devlet bizi neden dövüyor?". pkk'nın istediği de işte bu devlete karşı içi boş gaza gelmelerdir, dolayısıyla dtp'nin bu yaptıkları açık açık terör örgütünün ekmeğine yağ sürmektir. siz daha halen "eziliyoruz" derseniz, işte o zaman ezilirsiniz, sizi ezenler orada saçma salak kardeşlik çağrıları yapıyorlar dağlardan...
bir dilin birileri tarafından ne kadar kötü niyetle kullanılabileceği ve bu durumun da ülkenin nasıl ırzına geçtiği de böyle görülmüştür işte. sağduyulu kürtlere selam ederim...
hakkında bilinmeden çeşit çeşit fantastik iddialar ortaya atılan dil. biri diyor ki "arapça ile farsçanın karışımıdır", diğeri de diyor ki "türkçenin farklı bir lehçesidir".
şahsen ben kütçeyi bilmiyorum, ama kendisi hakkında biraz araştırma yapmış bir insanım. öncelikle kazakça, türkmence gibi türkçenin farklı bir lehçesi değildir, öyle olsaydı kürtçe ural-altay dil ailesine mensup bir dil olurdu ama kürtçe hint-avrupa dil ailesinin "hint-iran dilleri" koluna mensup bir dildir. arapçayla da bir ilgisi yoktur, çünkü arapça da hami-sami dil ailesine mensup bir dildir.
farsçayla da ilgisini düşünürsek, evet, kürtçe de aynen farsça gibi hint-avrupa dil ailesinin hint-iran dilleri koluna mensuptur. ama gramerinde farsçayla bile farklılıkları vardır, örneğin farsçada cins isimlerinde "eril-dişil ayrımı" yokken, kürtçede vardır. zaten türkçede de "eril-dişil ayrımı" olmadığına göre, bu dilin "dağ türklerinin(!) konuştuğu bir türk lehçesi" olduğunu iddia edenler de ayrı bir komedi!
son olarak bir dili dil yapan unsur sadece sözcük dağarcığı değildir. bir dilin grameri, fonetiği, söz dizimi de o dili oluşturan unsurlardır. yani bu dil için "birçok dilin kırması" diyen zavallı zihniyete, ayrı bir dil saydığı ingilizceye de bakmasını tavsiye ederim zira ingilizcede de ingilizceye özgü olan sadece 14 sözcük var. bu ingiliz filologlarının da kabul ettiği bir durumdur. bir dilin ayrı bir dil olup olmadığı sadece karışık sözcük dağarcığına bakarak yargılanmaz!