bugün

her zaman dürüst olmak gerekmediğini, bazı insanların işlerine gelmediği için dürüstlükten hoşlanmadığını, doğru söz söyleyenlerin o ortamda çok fazla barınamayacaklarını anlatan atasözü.
ekşi oy veren yazarlara ekşi oy alan yazar tarafından verilmesi gereken cevap
(bkz: doğru söyleyene dokuz köyde koyarlar)
insanı yalan söylemeye teşvik eden atasözü. lakin bide şu varki
(bkz: yalancının mumu yatsıya kadar yanar)
bu söze inananların rahatlıkla takılabileceği bir mekan için :
Bursa Onuncu Köy Kafe
(bkz: onuncu köy)
-abi bu köyden bizi kovacaklarmış.
+yalan söyleme lan y.vşak.
gitgide samimiyetsizliğe dolaylı olarak da kişinin çoğu düşüncesini içine atmasına yol açan bir durumdur. toplum içinde iletişime girilen tüm bireylere karşı bir boşvermişlik de kendini gösterir. sonra bu sizi iyice tepkisiz bir insan haline getirir çünkü bir kişi, olay ya da durum hakkında kişisel düşüncelerinizi paylaşmak karşı tarafı incitebilir, onu kzıdırabilir, tepkisini çekebilir. bu, aile içi iletişimde de, eş dostla da olabileceği gibi, kurum ya da onlara bağlı olgular arası da yaşanabilir.
Kovulduğunda sırt çantası alıp dokuzuncu köye kadar gelmişse bu doğrucu gezgin ruhludur ve asıl amacı bu bahane ile diyar diyar dolaşmaktır.

Kovulmuştur ama hala birinci köyde yaşamaya devam ediyorsa muhtemel
bir hata ettim affola deyip doğru bildiğinin doğru olmadığını kendine inandırmıştır yada inandırmış gibi yapmıştır.

Uzun lafın kısası davutun namı dokuz köyde yürümüyorsa yahu hem doğrucu hem ipliği pazara çıkarıcı diye, neylesin kovulup gitmeyi susup oturur daha iyi.
(#2637399)

işkembeden atmazsın doğru yazarsın, hatta öyle doğru yazarsın ki herkes bunu kendince görebilir üstteki entrydeki gibi. ama gene de kabul etmez bazı bünyeler.

tanım: aka ak da desen, kara olmasını isteyen o'na siyah der geçer. tüm dünya kara bilir o ayrı.
dogru söyleyeni dokuz kere s.kmelerinden daha iyi olan durumdur. en azından o köyde sevilmedigini anlar gidersin ve kıcının ustune rahat rahat oturursun.
gerçeklerin acı olduğunu yüzümüze şaplatan, atalarımızın vakti zamanında sarfettikleri söz öbeği.
(bkz: zugurt tesellisi)
sözlükte doğruları ya da gerçekleri yazıp bazı kişiler tarafından hücüma uğrama (sürekli eksi oy vererek karma eksiltme anlayışı) eylemiyle eşdeğer davranış modeli. "karma da gözüm olsaydı, sözlüğü entry bombardımanına tutardım" yanıtının muhatabı kişiler.
ben 10. köyden sesleniyorum.
(bkz: böyle gelmiş böyle gider)
ilk bakışta doğru söylemenin pek de akıllıca bir iş olmadığını öğütlese de durum öyle değildir. Doğruyu taşımak, seslendirmek zordur. Bunu düşünerek her doğruyu her ortamda seslendirmemek gerekir.
fransızca :Celui qui dit la vérité doit avoir un pied à l'étrier.
insanın pek duymak istemediği bir atasözü. çok kırılırlar. yazık. doğru söylemeyin. bu ülke doğruları duymaktan çok korkar.

(bkz: candan erçetin ninni)
çok da fifiydi denilebilecek olaydır. m.na koyim koskoca ülkede köy mü yok kovsunlar gider başkasına yerleşiriz.
kovarlar mı kovmazlar mı bilinmez. şu an öyle bir aşamaya gelinmiştir ki, kimin ne yapacağı belli değil.

artık o an, dokuz köyde yaşayan köylülerin keyfine kalmış. hem beterin beteri var. kovmayıp da mokoko olmak daha mı iyi?

(bkz: doğru söyleyeni dokuz köyde mokokolarlar)
(bkz: kaldı mı dohuz)
türk halkının fikrini en güzel anlatan deyimlerden bir tanesidir.
taa eskiden beri söylenmesi elem ama zor olan şeyleri söyleyenler kabullenilmemiş bu topraklarda. doğruya doğru denildiğinde herkes haklıdır ama yanlışa yanlış demek kapı toplumdan aforoz sebebiydi.
aslında sadece türk halkının özelliği değil tüm dünya milletlerin de vardır. dünyanın düz olmadığını söyleyen galileo galilei toplumdan soyutlanmış, yalnızlığa terk edilmiş. dokuz köyden kovulmuş onuncu köyde öldürülmüştür.
malesef doğru bir gerçekliktir. dürüst olmamız aşılanmış olsada, çoğu zaman dürüst davranmak kendinizi istenmeyen olayların içinde bulmanıza neden olur. gerçeklerin yüzüne söylenmesini hazmedemeyen insanlar var çünkü, yeryüzünde.
Dokuz köyden kovulduktan sonra mı köyden gitmesi gerektiğini anlamıştır, kendisini şehre layık görmüşlerdir aslında.