kayı boyuna mensup ve osmanlı hanedanı'nın da mensubu olduğu bu aşiretin güneydoğu anadolu'da yerleşen kolu yüzyıllar içerisinde kürtleşmiş, kürt topluluğu olarak anılır olmuştur.
bu siyasal sebeplerin en önemlisi safevi-osmanlı çekişmesidir. yani bir yerde şii türk-sünni türk çatışmasıdır ki bugün neredeyse tamamı türkmenlerden müteşekkil doğu anadolu alevilerinin "kürt alevi" olarak anılmasının ana sebebidir.
şii oldukları için osmanlı tarafından dışlanan, soykırıma ve katliamlara maruz bırakılan türkmenler, devşirme sistemi ile yönetilen türk(!) osmanlı tarafından sırf mezhepsel kavgadan ötürü türk olarak kabul görmemiş ve zaman içerisinde üst kimliklerinde değişkenlikler göstererek kürtleşmişlerdir.
işte bugün kürt alevisi dediğimiz unsurlar bu öz be öz türkmen kandaşlarımızdır.
(bkz: hem kürt hem alevi olmak/#11560000)
(bkz: safeviler/#17319027)
(bkz: kızılbaş/#17247534)
safevi lideri şah ismail, doğu anadoluda yaşayan türkmen beylerine, safevilere bağlı kalmaları koşulu ile, yaşadıkları bölgelerin kontrolünü vermeyi vaad etmiştir.
oysa osmanlı devleti fatih sultan mehmet yönetimi döneminden başlayarak türkmenlerin başına enderun mektebinden yetişen yöneticileri atamışdır.
ayrıca osmanlı devleti yıkılana değin türkmenleri göçebelikten vazgeçmeye ve toprağa yerleşmeye zorlamıştır. buna karşılık osmanlılar kürtleri bu uygulamanın dışında tutmuştur. üstelik osmanlı devleti, kürt aşiret beylerine toprakta tapu hakkı vermiş, ancak aynı hakkı türkmen aşiret beylerine tanımamıştır.
ayrıca, osmanlı devletinin hanefi türkmenlere yaptığı zorlamalar alevi türkmenler üzerinde daha şiddetli biçimde gerçekleşmiştir. bu çerçevede alevi türkmenlerin bir kısmı da kürtleşmiş ve buna karşılık mezheplerini korumuşlardır.
bu da türk aşiretlerinin, doğu ve güneydoğu anadolu'daki türkmenlerin zaman içerisinde kürtleşmelerinde en önemli etmenlerden biri olmuştur.
osmanlıda, bir çok aşiret arşiv kayıtlarında türkmen ekradı (türkmen kürtleri) diye bir şeye rastlanmaktır.
16. yyda "türkmen" olarak adı geçen bir çok aşiret günümüzde "kürt" olarak karşımıza çıkmaktadır.
diyarbakır'ın bismil ilçesine bağlı bir kızılbaş-türkmen köyü vardır. adı da türkmenhacı köyüdür ki, bu köyün asıl adı, "türkmenacı" köyüdür.
16. ve 17. yüzyıllarda bölgede türkmenlere yapılan zulümlerden ve etnik kıyımdan dolayı almıştır bu ismi.
çevresindeki yüzlerce köyün demografik yapısı gibi onların da demografik yapısı değişmiş, "kürt" olarak anılmaya, tanınmaya başlamışlardır.
sırf bu avşar köyünün adı bile kürtleşen türklere başlıbaşına bir örnektir. devletin senelerdir süren "mezhepçi" politikası sayesinde "kürt alevi" diye saçma bir tanım ortaya çıkmış işte...
kürt alevi, üzerine basa basa tekrarlamak gerekirse, "olmaz, olamaz" teknik olarak mümkün değildir.
ama sen bir "türk devleti" olup, kendi soyundan, kendi kanından gelen vatandaşlarını mezhepleri farklı olduğu için farklılaştırırsan ortaya "kürt alevi, kürt alevisi" gibi bir kavram çıkıverir.