abd'de yaşanan ekonomik sıkıntının türkiye için fırsata dönüşebileceğine dair söz.
* son dönemde meydana gelen dalgalanmalar nedeni ile döviz kurunda bir yükselme meydana gelmiştir ve bu durumun ihracat yapan firmaları olumlu etkileme potansiyeli vardır.
* dünya'nın büyük ekonomilerinde büyümede sıkıntı olacağı beklentisi ile petrol fiyatlarında ciddi gerilemeler olamuştur. 89 dolara kadar düşmüştür , daha da düşmesi beklenmektedir.bu durum da ithalat üzerinde olumlu bir etki yapabilecektir.
* petrol ve diğer ürünlerin fiyatlarında görülen ciddi gerileme enflasyon ile mücadelede olumlu etki yapabilecektir.
yaşanabilecek bu durumlara istinaden söylenmiş olabilecek söz.
bu fırsat kötü niyetliler içindir.kimse boşuna heveslenmesin.bu fırsattan ziyade firmalar krizi bahane ederek zam yapacaklardır ürünlerine.işçi ücretlerindeki artışı frenleyeceklerdir.zam isteyen çalışana bahane olarak krizi göstereceklerdir.ayrıca devlet doğalgaz,elektrik, su gibi hizmetlerin bedelini artıracak, belediyeler ise ulaşıma zam yapacaklardır.işte fırsattan kasıt budur.
elimizde dolar rezervi mi varmış da bu kriz bizim için fırsat olacakmış? durumudur.küresel krizın bizim için fırsat olmasını geçtim söz konusu krizden etkilenmemek için bile nah baba gibi nakite ihtiyaç vardır ki düdüğümüzü çalabilelim.bu zamana kadar hangi kriz ortamından da ülke olarak karlı çıktıgımız düşünüldüğünde elimize verilmeye çalışılan pembe tabloya sıçıp geri iade etmek gayet mantıklı olur.
böyle ucuz oyunlarla ancak ülkenin %47 sini kandırırsınız.ekonomi haberlerinde söylenen her habere inanan gariban anadolu halkım da bir gün uyanacak insallah.
döviz kurundaki yükselişi dillendirip, ardından petrol fiyatlarında düşüş olduğu safsatasını yayınlamak, insanları aptal yerine koymaktır.
hayır bilmesek inanacağız yahu!
petrol fiyatlarında ve petrol ürünlerinde herhangi düşüş söz konusu değildir. mevcut fiyatları koruma politikası söz konusudur çünkü alıcı bulunamamaktadır.
petrol şirketleri ön plana çkardıkları kampanyalarla süründen kazanmaya çalışmaktadırlar ve dövizdeki artışı yansıtmamak için kaba etlerini yırtmaktadırlar. bayilerinden, istasyonlarından tahsilat yapamamaktadırlar çünkü bayi ve istasyonlarda veresiye usulü çalışmakta, sattıkları malın parasını alamamaktadırlar.
hal böyleyken; araba ve lastik üretim sektörlerindeki durgunluk ve üretim fazlasını da bir fırsat olarak neremize koyarız bilinmemektedir!
üstad petrol fiyatları 147 dolardan 90 dolar civarına geldi. 80-90 dolar civarında olması türkiye'nin 12-14 milyar dolar daha az ithalat yapması demek.
çünkü çok fazla petrol doğalgaz gibi enerji ürünleri ithal ediyoruz.
türkiye'de petrolü/petrol ürünlerini hangi firmalar ihraç eder, kimler satın alır ve para kimin cebine gider gibi soruların aklda bulundurularak artış ve düşüş fiyatlarının irdelenmesi gerekir. bu sayede daha sağlıklı yorumlar yapılabilir.
bir konuda dünyadaki artış ve düşüşlerin türkiye ekonomisine nasıl ve ne oranda yansıdığının iyi hesaplanmasıdır.
paranın bir yere gittigi yok. sadece bir zengin grubu batarken, diger zengin grubu daha zengin oluyor. bizde 5 yıldır hazırladıgımız sisirme zenginlerle, son 5 yılda yesil piyasadaki islem hacmimizi genisletmekle, rusya dan bolcana dogal gaz alıp rusya da is yapma hakkımızı artırarak, krize hazır geldik.
ülkemiz şu an kriz içinde ama bunun fırsata dönüşme ihtimali de var. 1. şart bu hükümetin gitmesi, 2. şart doların hızla değer kaybetmesi. ilk şart, krizi en az zararla atlatmak için, 2. şart ta borçlarımızın değerinin azalmasını sağlayacağı içindir. ayrıca nazım güvenç'in konuyla ilgili 2 makalesi: