bugün

saçmalık değildir. gerçektir. yediğimiz ekmek, içtiğimiz su bile köylünün ellerinden çıkmadır.
senin o zıkkınlandığın ekmeğin buğdayını üreten, kıçına portakal soktuğun pekin ördeğini yetiştiren, alnının terini toprağa akıtan ama o emeğin hakkını alamayan şerefli ve onurlu insanlara laf söyleyecek cesareti nerden buluyorsun lan it. okuduğun okulun tuttuğun kalemin ve dahi aldığın havanın ta yedi ceddini sikeyim senin.
Çiftçiyi yerli üretime özendirme politikasından başka bir şey değildir.
bunu diyen adamın o köylünün topladığı mahsül olmadan iki gün yaşayamayacağını bildiği halde bu entryi yazması kadar saçmadır .
oylarıyla iktidarı belirledikleri için doğru olan sözdür.
(bkz: yazarın köylü takıntısı)
1930'lu yıllarda bir tarım ülkesi olan türkiye'de işleyen üreten köylü için söylenmiş söz.bugün için geçerliliği sorgulanabilir.
tarimi bitiren hukumetlerden sonra bole dusunen gruplarin cikmasi normaldir.
(bkz: artık köylü milletin efendisi felan değildir)
Cümlenin tamamını okumadan, söylenen sözün geçtiği 1 mart 1922 tarihli meclis açılış konuşmasını okumadan yorum yapanların, saçmalık olarak nitelendirdiği durumdur. yüce önder mustafa kemal atatürk, kırpıp kuşa çevirilen bu sözünde tam olarak şöyle demiştir:

"Türkiye'nin sahibi ve efendisi kimdir? Bunun cevabını derhal birlikte verelim: Türkiye'nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üreticisi olan köylüdür. O halde herkesten çok bolluk, mutluluk ve varlığa hak kazanan ve buna layık olan köylüdür. Bundan dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ekonomik politikası bu önemli amacının sağlanmasına yöneliktir."

Okuduğunu anlamayan, beyin bedeni terketmişler için söyler isek; atam diyor ki; gerçekten üreten ve katma değer yaratan köylü milletin efendisidir. Yoksa koca bir milleti, uykusunda uyandıran, emperyalizmin esaretinden kurtarıp bağımsız bir devlete kavuşturmak için çırpınan bir insanın, "makarnam kömürün geliyor çok şükür, doğrudan gelir desteği de var. Ne ekip biçeçem, hamdolsun, çok şükür devlet bakıyor" diyen üretmeyen bir köylü profili tasvir ettiğini düşünmek bahse konu sözün saçma olduğunu düşünmekten daha büyük bir saçmalıktır.
baya baya sacmaliktir.

koylu dedigin adam nasil benden ustun olabilir ki ? adamlar koyde ahirin yaninda yasiyor, sut sagiyor, tarla suruyor. ben sehirde yasiyorum, iphone'um var, starbucks'ta kahve iciyorum. tabi ki de ben ustunum. ataturk'e saygim sonsuz ama buradaki sozu biraz yanlis bence.
iphonesi varmış ve starbucks'tan kahve içiyormuş tam yorekokun aradığı adamlardan. Sen şöyle geç bakalım delikanlı.

Edit: ülkenin kalkınmasının sebebi tarım zaten birde vergiler gelmiş ben efendiyim diyor kerkenez.
hakketten rezalet bir laf... günümüzde köylünün hakimiyeti var, durum ortada
Benim tanidigim koylulerinde iphonu var, starbucksta kahve iciyorlar. Sen koyu heralde afrikada zannediyorsun. Tarim ve hayvancilikla ugrasan adamlar dunyanin parasini kazaniyor. Sizi 50 defa satin alir.
işte "al ananı da git" zihniyeti bu.
atatürk de biliyordu köylünün efendi olmadığını. köylülüğü ortadan kaldırmak için kitleleri ikna etmesi gerekiyordu sadece. köy enstitüleri vs, köylülülüğü, geriliği yok etmek içindi.
kendisi biraz ironi yapmış gibi ama bilmiyorum buna ironi denemez herhalde.

anadolu topraklarında köylü binlerce yıldır milletin efendisidir. Roma'da dahi bu böyle olmuştur. hatta romadan osmanlı devletine kadar anadoluda hükmeden ülkeler köylü imparatorlukları olarak sınıflandırılırlar. bunda bu ülkelerin osmanlıdaki ismi ile tımar sisteminin farklı versiyonlarını kullanmış olmalarıdır. bu sistem feodalite tehlikesinin önüne geçer ayrıca anadolu gibi tarım imkanı bol ve bereketli toprakları olan bir bölgenin kaynaklarının en iyi kullanıldığı yöntemdir. Sözü söyleyen kişi binlerce yıllık geleneği 3 kelimede toplamıştır ve sadece bu bile taktire şayan bir zekası ve bilgi birikimi olduğuna işarettir.
Firavunlar gibi saltanat sürdüler. Yediler, içtiler, kustular. Altta kalanın canı çıksın. Altta kalan halktı, milletti, köylüydü. Amma nutuklarda, amma afişlerde ‘Köylü milletin efendisidir’ diye yazıyordu. Halkı ve köylüyü efendimiz sensin, efendimiz sensin diye soydular

Osman Yüksel Serdengeçti
Tarım işlerini şehirli mi yapıyor? Sebzeni,meyveni şehirli mi yetiştiriyor? insanları mal mülküne göre değerlendirmeyin. Cahillik konusuna gelirsek de, şehirli cahil yok mu? Bakın bunlar sadece sorudur. Dürüst bir şekilde cevaplanırsa, anlaşılacaktır.
Köylü ülkenin efendisidir. Ama bizim ülkede değil. Dedem çiftçi ve ondan duyduğum kadarıyla 1 kilo buğday maliyeti 1 lira ama satışı 75 kuruş. Sonra neden ülkede şehirlere göç var.
Aynı köylüyü çomar diye niteleyenlerin şimdi göklere çıkarması da ayrı bir tez konusu.

işinize geldi mi köylü milletin efendisi, işinize gelmedi mi çomar.

Ağır yavşaksınız.
iphone kullanıyorum kahve de severim ama kendimi bir yere koymadım. Iphone dediğin nedir 3 bin lira verir alırsın eğer bu kendini değerli hissettirecekse 10 seans psikoloğa verecegin paraya telefon al kardeşim.

Osmanlı son yüzyılın da tüm uluslar ulus bilinci kazandı ama en geç kazanan türkler oldu.

Türk milleti zekidir caliskandir gibi koylu milletin efendisidir gibi söylemler buradan cikiyor.
Saçmalığın daniskasıdır. Köylü benim nerden efendim oluyor ya onun ne haddine? Bu ne küstahlık kardeşim dağdaki koyun otlatan çoban, tarlada hasat yapan köylü neye istinaden benim efendim olabiliyor? Köylü köylüdür, şehirli şehirlidir kimse kimsenin efendisi değildir.
hak verilen saçmalıktır. köylü milletin efendisi değil olsa olsa kölesi olur. hahahasktr. evet.
Efendilik ağalık dönemi eskide kaldı..