köylerdeki insan nüfusunun azalması

entry9 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. tarlaları pavyonda ezip sikinin keyfine bakan çiftçiler sayesinde gelişen hede.
    1 ...
  3. 3.
  4. Tek sebebi mazot ve yem anasının amı gibi pahalı adam nasıl traktöre mazot koysun nasıl hayvan baksın.
    0 ...
  5. 4.
  6. Ya köylerde artık muhtar bile durmuyor. Bizim muhtar hep ankara’da. Köyden daha çok külliyede takılıyor. Geçen gelmiş muhtarlarla beraber portekiz’e gidicez diyor. 60 yaşından sonra Erasmus öğrencisi gibi oldu adam.
    8 ...
  7. 5.
  8. Köy de yaşanmaz gençler davulun sesi uzaktan hoş gelir iş hiç bitmiyor ve sıkılırsınız köylerde.
    1 ...
  9. 6.
  10. makineleşmeden ziyade köy hayatının ve imkanların cazip olmamasından kaynaklıdır.

    sosyal bir ortam yok.
    asgari sağlık hizmeti yok.
    asgari eğitim hizmeti yok.

    3-5 köyde sembolik bir sağlık ocağı, ilkokul ve iyi ihtimalle ptt şubesi var.

    şimdi sorarım, şehre taşınma imkanı olan kim köylerde kalır?

    hala nüfusunun önemli sayılabilecek oranı kırsalda yaşamakta olan iller pilot bölge ilan edilerek burada köyler güçlendirilmeli.

    1990 yılında kırsal nüfusun en çok ön plana çıktığı bölge, bugün de tarımda ülkenin lokomotifi olan akdeniz'di.

    "1990 yılıda en kalabalık kırsal nüfusa sahip illerimiz şunlardı;

    kırsal nüfusu 500 bin üstü olan iller: samsun, konya, adana, hatay, manisa, izmir, antalya, balıkesir.

    400-500 bin arası olan iller: diyarbakır, kahramanmaraş, mersin, şanlıurfa, erzurum, bursa, aydın."
    1 ...
  11. 5.
  12. Tahminimce 15-20 yıl sonra toprağı verimli, iklimi güzel köyler paha biçilemez olacaktır.
    1 ...
  13. 6.
  14. Seçim zamanı tanzim satış açan, seçimden sonra ortadan kaybolan, fındığa taban fiyat verip pamuğu üzümü tarlada çürüten bir ekonomi politası köylerle uğraşmaz. Karpuzun kilosu tarlada 30 kuruş istanbulda perakendede 2,50 tl ise ne beklersiniz ki.
    0 ...
  15. 7.
  16. örneğin benim köyüm belde olmuşken sonradan ankara nın bir mahallesi oldu. iş olanağı yok , okul, sağlık ocağı yok, telefon bir turkcell çekiyor, turktelekom ve ev hatları kafasına göre çalışıyor. vodafone çekmiyor, su problemi var köylü kızlar bile köyde durmak istemiyor. dedim gidiyim köyümde çiftçilik yapıyım genç çiftçi projesinden yararlanıyım milletede hizmet ve istihdam sağlıyım diye ama hep yasalar çıktı karşıma yani bir nevi devlet engel size. ekip biçecek arazi yok insanlara dededen kalan yerler torun sayısı fazla olunca 50 m2 100 m2 hatta 1m2 düşen yerler var. devlet kurumlarına diyorum bana arazi satın yok diyor kurumlar .tarım arazilerini koruma yasası ve tapu ve veraset intikal nedeniyle zaten bir şey yapılamıyor ne satılıyor ne alınıyor yerler zaten ta dedenin dedesinde ya da ebenin ebesinde hissedarlar para çıkacak diye yanaşmıyor veraset ve intikalini yaptırmıyor. habire emlak vergisi birikiyor birde belde den düşürülünce hizmetler bağlı ilçeye aktarıldı. ilçede adam akıllı hastahane okul birşey yok tek fark banka olması. hasta felan oldumu ta 60 km diğer ilçelere ya da il merkez il e gidecen belediye vb. kurum çalışanları zaten yardımcı olmuyor artist artist hareketler bir şeydende anlamıyorlar. ev yapacan bir sürü prosedür evine su alacan ana hattan 50 metreyi geçince su vermiyorlar. il tarım ve ilçe tarımla bayağı tartıştım sonunda sen haklısın ama bu yasaları biz çıkarmadık demeden başka bir şey yapamadılar. ne işim olur köyle çiftçilikle saçma sapan prosedürle uğraşıp rezil olacağıma gider avmlerde, cafelerde gezerim. millet oy verirken düşünmüyor da ben mi kurtaracam bu ülkeyi.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük