Köyden indim Şehire, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı, 1974, Türkiye yapımı komedi filmi. Salak Milyoner filminin devamı niteliğindedir. Baş rollerini Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Halit Akçatepe'nin paylaştığı filmde, köylerinde gömülü olan defineyi bulduktan sonra, altınları bozdurmak için Ankara'ya gelen dört kardeşin hikayesi anlatılmaktadır.
Pek de yolunda gitmeyen istanbul macerasından sonra köylerine dönen Saffet, Himmet, Hayret ve Gayret defineyi kendi tarlalarında bulunca bir anda hayallerine kavuştuklarını düşünürler. Ankara'da yaşayan Hemşehrileri Kuyumcu Ali Rıza'ya altınları bozdurup paraya çevirmeye giderler. Kuyumcu Ali Rıza bu Kayserili cengaverleri ilk gördüğünde sıradan biri sanıp sürekli dükkanından kovdurur (ilk gelişte dükkanda değildir). Daha sonra asıl niyetleri ortaya çıkınca işi evinde kendi odasında ağırlamaya kadar götürür (hanımı ve baldızı buna karşı çıkar ya...) Nitekim Ali Rıza ne altınlardan pay kapabilmiştir, ne de çocukların evini talan etmesine mani olabilmiştir.
çok güzel filmdir. olum gerçekten 14 yaşında olmama rağmen eskilere bilmememe rağmen eskileri özleten filmdir. bazen samanyolunun yeni kanal ismi son hedef ve derya kanallarında veriliyor. kafa dağıtmak için izlenebilir dizilerden.
kimilerine göre boş, amaçsız filmlerden olabilir. fakat gerçek şudur ki, bir sanat eseridir. üzerinden yıllar geçmiş ve teknoloji bu kadar gelişmiş olsa bile bu kadar doğal ve içten güldürebilen yapıtlar çıkmamıştır.
şu an itibariyle star tv'de sonlarına doğru yakalayabildiğim efsane film. gerçi televizyonda yayınlanması fark etmez, geçen de youtube'dan sansürsüz halini izlemiştim, ama böyle bir filmin, benzerinin ya da eşdeğerinin yapılması belki imkansız olmasa da, imkansıza yakın. mükemmel replikler barındırır.
sadık şendil'in, yeşilçam'a hizmet ettiği onlarca senaryonun içerisinde başlarda bir yere oynarken bu film, zeki alasya'nın da senaryoda parmağı olduğunu duyunca şaşırmıştım.
''kurnaz kayserili'' üst başlığı ile aslında sadece, ''kayserili''yi değil, tipik saf görünümlü türk insanını daha o zamandan resmetmişler. hele bir de, ''biz hiç birbirimize güvenmez miyiz?'' den çıkıp, tuvalete işemeye bile birlikte gitmeleri, sanki günümüz türkiye'sinde birbirine güvenir gibi gözüküpte, arkasından kuyu kazan insanların birebir aynası olsa gerek.
kısacası, rahmetli kemal sunal, metin akpınar, zeki alasya, halit akçatepe si ile bir daha asla ulaşılamayacak bir kadroya imza atmışken, filme o zamanların meşhur kaynanalar dizisinden fırlama rahmetli tekin akmansoy da, filme mükemmel bir dinamik katmıştır.
filme dinamik katsın, komiklik kazandırsın diye yapılan altın sayma sekansları, iyi güzel de, zeki alasya o altınları sayarken, can havliyle ona odaklanan üç kardeşinin, zeki alasya her şaşırdığında, birden başlamasına ters olarak, niye söylememişler, bu da filmin senaryosunun cilvesi olsun.
bazen, sinirlendiğim insanlara, ''ali rıza denen bezevenk'' diye seslenirim!
ilerleyen zamanlarda zekiyle metin, güdük ile şaban olarak karşımıza çıkacak olan karakterlerin buluştuğu efsane komedi filmidir. yeşilçam'ın birçok klasiği gibi ertem eğilmez ustanın elinden çıkmıştır.
kayserili saffet, himmet, hayret ve gayret kardeşlerin başlarından geçen bi ankara macerası sırasında yaşadıkları komedi dolu anları izleyiciyle buluşmaktadır.
an itibari ile star tv'de yayınlanmış olup, gülmekten gözlerin dolmasına sebebiyet vermiştir.
türk sinemasının komedi dalındaki efsanelerinden, birbirinden saf görünümlü, aslında içten içe türk insanının kurnazlığının ''kayserili'' resmi ile temaşa edildiği, kült komedi filmi. 1974 senesinde ertem eğilmez tarafından çekilmiştir çekilmesine de, aslında tiyatrocu yanını bildiğimiz zeki alasya'nın senaryosunda parmağının bulunması apayrı bir detaydır.
bu arada, altınları buldukları günün ertesi sabahında, birbirlerini atlatıp da, ankara'ya meşhur ali rıza bey'i bulmak için, hepsi beraber trene 3. sınıftan değil de, 1. sınıftan bilet aldıktan sonra, metin akpınar'ın, halit akçatepe'nin, ''3. sınıf ile gitsek olmaz mıydı?'' sorusuna, o şahane repliği dökülür ağzından;
- ulen türkiye'nin en zengin adamları köyşü kısmısıyla birlikte gider mi?..
vay be der insan bu cümleyi duyduktan sonra. daha dün, bir güğüm altını bulmadan önce o köylü kısmısından sen de. hele ki tarlada çalışıp tarlayı sürüyordun; daha ne çabuk geldiğin yeri unuttun.* velhasıl kelam, filmin ne kadar bizden, içimizden olduğuna şu ufacık cümle bile küçük bir kanıttır aslında.
Köyden şehre niye inlir ki.
Yaylada melemiş kuzunu eti gibi et mi var.
Dereden çıkardığın kırmızı pulu alabalık gibisi yok.
O taş fırından çıkan ekmeğin arasına gerçek tereyağını süreceksin. Bigsef de kahvaltı yapsan o yavan ekmeğin yerini tutmaz
Arıların balı....
Çeşmesinden akan su içilir vede ücretsiz dir.
Bahçenden kopardığın kokulu domates...
En önemlisinde köy kışın çalışmıyon be abi.
an itibariyle trt de yayınlanmakta olan efsane ötesi efsane komedi filmi. belki bin kere seyrettim ama hala salyalar saçarak gülüyorum. çenem ağrıdı lan gece gece!
salak milyonerin devamı niteliğinde olan bu mükemmel film ertem eğilmez tarafından 1974 yılında çekildi.
Baş rollerini Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Halit Akçatepe'nin paylaştığı filmde, köylerinde gömülü olan defineyi bulduktan sonra, altınları bozdurmak için Ankara'ya gelen dört kardeşin hikayesi anlatılmaktadır...
altınları bozdurmak için bir türlü bulamadıkları akrabaları ali rıza beyin kuyumcusunda yaşanan replik çok komiktir.
- zeki alasya : selamün aleyküm
- eleman : aleyküm selam
- zeki alasya : gene gelmedi mi bu herif
- kemal sunal : ne bok yiyor istanbulda
- ali rıza : ne bağrıyosun lan dükkanın orta yerinde
- zeki alasya : sen karışma lan biz ali rıza denen pezevengi arıyoruz
- ali rıza : ağzını topla lan kostük ali rıza benim
- eleman : ya işte ali rıza bey
- zeki alasya : ali rıza emmi gelmiş
- kemal sunal : vah canım suratını seveyim
- metin akpınar : ne kadar belli kayserili olduğu
herkese renkli günler
meşhur altın sayma sahnesinde keklik türküsü söylenirken himmet ağabeyin' gayret'e attığı bakış ve gayret'in (videoda) 48. saniyede yaptığı el hareketi görülmesi gereken film.