richard dawkins in bilinçlenme öncesindeki evren evrimini açıkladığı popüler bilim kitabıdır. kitaptaki tüm seçilim evrelerine inanıyor doğru buluyorum ama bilinç oluştuktan sonra olayların evrimden sapıp başka bir yola ilerlediğini düşünüyorum. sonuç olarak bilincimin arzu ve isteklerini bir kenara bıraktığımda ulaşılacak bir yer olduğuna vakıfım.
richard dawkins in evrimsel süreci bilimsel metodlarla açıkladığı kitabının türkçeye çevrilmiş adı. tubitak artık bu kitabın yeni baskılarını yapmıyor. ayrıca kitabın ismi ile dawkins, william paley e sağlam gönderme yapmış.
dawkins'in gözün harikulade yapısını anlatarak giriş yaptığı kitabı. Sadece bu kısmı okuyup bırakırsanız müslüman olabilirsiniz. Ancak sonrasında işler karışıyor tabii.
Beni sorarsanız on yıl önce okumuştum ve hala müslümanım. Ama Çok kişiyi dinden çıkardığına eminim.
bilimi normal bir insanın anlayabileceği düzeye indirebilen yegane insanlardan biri olan richard dawkinsin kitabı.aklımda kalan güzel açıklamalarından biri bir maymunun daktilo tuşlarına rasgele basarak bir shakespeare eseri yazabilirmi savlarından biriydi fakat burada en önemli unsur birikimli seçilim ve milyonlarca yıllık bir süredir. süreyi bir yana bırakalım evrimin temel kuralının doğada bir kazananın(mutasyon ve modifikasyonla) olması ve bu kazananın özellikleri yavru döllere aktarılması yani maymun daktiloya tuşlarına rasgele basıyor fakat bu anlamsız kelimeler sürekli yenileniyor ve yanlış olanlar eleniyor sonuçta eline düzgün birer kelime geçiyor(düzgün kelimelerden kasıt shakespeare'in eserini oluşturduğu kelimeler) tabi doğanın bunu yapmasında bir amacı yok o sadece uygun olmayanları eliyor. evrime inanmayanları yahut ön yargılı yaklaşanların yada öğrenmek isteyenlerin kesinlikle bir kere adam akıllı okuması gereken bir kitap.
(bkz: richard dawkins)`in evrimsel süreci örneklemeler yaparak anlattığı kitabıdır.
kitap yaradılışçı modelin saat örneğini vermesi ve bu saati incelediğinizde kompleks fakat bir o kadar sistemsel olduğunu dolayısı ile bunun biri tarafından tasarlanmış olması gerekliliği yaklaşımına verilen bir cevaptır. dawkins aslında bu saatçinin geleceği şekillendiremeyeceği için kör olması gerektiğini savunarak kitabına bu ismi verir.
--spoiler--
doğal seçilim kör bir saatçidir, çünkü geleceği göremez, sonuçları planlamaz, görünür hiçbir amacı yoktur. buna rağmen doğal seçilim`in sonuçları bize tıpkı bir usta saatçinin elinden çıkmış gibi bir tasarım hissi verir, bizi tasarım ve planlama illüzyonu ile etkiler.
--spoiler--
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1541469/+
"ölümden kaçınmak için çaba harcamak gerekir. vücut kendi haline bırakıldığında -ki, canlı öldüğünde olan budur- çevresiyle bir denge hali oluşturmaya eğilimlidir. canlı bir vücuttaki sıcaklık, asitlilik, su içeriği ya da elektriksel gerilim benzeri bir niceliği ölçerseniz, bekleneceği biçimde, bu niceliğin çevrede kendisine karşılık gelen ölçümden çok farklı olduğunu bulursunuz. örneğin, bizim vücutlarımız genellikle çevreden daha sıcaktır ve soğuk iklimlerde bu sıcaklık farkını korumak oldukça zordur. öldüğümüzde bu çaba durur, sıcaklık farkı azalmaya başlar ve sonunda çevreyle aynı sıcaklığa geliriz.
...
Bunu yapmazlarsa ölürler..
Farklarımız yok olduğunda ölürüz.
Farklılıkları yok etmeye kalkıştığımızda öldürmüş oluruz.