lan o değil de hani kürtlerle omuz omuza savaştıydık biz bu savaşta? doğuda kürt ağırlıklı diyebileceğin hemen hemen 5 il var bunlardan şehit olanların hadi atıp hepsi kürt desek 34 bin kişinin içinde 1.000 kişi anca eder etmez ulan yalancılar.
Zira mersin ve sivas'ın ötesinden düzenli orduya katılım düşük seviyede kalmış, kuvayi milliye şeklinde mücadele verilmiştir.
Gaziantep'in verdiği şehit sayısı 70 verilmiştir. Oysa 6300 kadar şehitle antep gazi ünvanı almıştır.
Ege'de de pek çok ilde tıpkı gaziantep, adana, Urfa, maraş gibi şehit sayısı gerçekten çok çok az verilmiştir. Sebebi yukarıda bahsi geçen durumdan kaynaklıdır.
Kurtuluş savaşı'nda en çetin mücadeleler batı ile güneyde verilmiştir. Güneyde düzenli ordu vesaire olmayıp tamamen halk direnişi ile yürütülen bir mücadele söz konusudur.
(bkz: güney cephesi)
Çorum ve Konya’nın daha fazla şehit vermesinin sebebi, o dönemlerin büyük şehirleri olmalarından ve savaş meydanına yakınlıklarından ötürüdür.
Memleketin her yanı yangın yeri olmuş. Orada burada kuvvacılar savaşıyor. Bu düzenli ordunun kayıpları.
Biri de güneydoğudan bahsetmiş. Atatürk ve Türk ordusu gelip götünü kurtarmasa hellas bayrağı çekecek adam burada milliyetçilik kastırıyor.
30.000 nüfusu ile 6300 şehit veren Antep var o güneydoğuda. Fransızları 11 ay boyunca, imkansızlıklar içinde olsa da sehre sokmamış, Ermeni lejyonları ile birlikte toplam 30.000’i(dikkat, kendi toplam nüfusu kadar) askeri bulunan koca Fransa’yı 1500 silahlı çetecisi ile madara etmiştir. Ayrıca uçak, top, makineli tüfek, hayvan konusunda da elde avuçta yoktur. Merkezi hükümetten destek de gelmemiştir.
Ha, şehir sonunda teslim olmuştur. Fakat ne Fransız’a ne de Ermeni’ye. Yenilecek ot bile kalmadığından halk açlıktan kırılacak hale geldiğinde sehri teslim etmiştir.
Bu arada, şehrin işgali Sakarya savaşından sonra biter. Yani halkı zaten perisan olmuş, açlıktan acı zerdali çekirdeği ekmegi yapmış, at eti yemiş, nüfusunun %20’sinden fazlasını direnme sırasında kaybetmiş bir şehir daha ne yapabilir?
Ayrıca o şehir bugün “Gazi”dir. Ki sonradan değil, kurtuluş savaşını takip eden süreçte o unvan verilmiştir.
“Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki? Onlar yalnız Gaziantep'i değil, bütün Türkiye'yi kurtardılar.”
-m. K. Atatürk.
Hakikaten bazıları boş tenekeden farksız yahu. Tıngır mıngır ses çıkartıyorlar.
bolge olarak en az sehidi guney dogu anadoluda, ondan sonra da dogu anadoludan vermisiz.
bu iki bolgeyi de cok iyi savasiyorduyla anlatamazsiniz. ermeni safinda savasinca bizim kayitlarimiza sehit diye gecmiyor sanirim.
Eğer dikkatli bakarsanız, katılan asker sayıları değil, şehit düşen asker sayıları... Tarihçi değilim ama bir cevabım var.. Kurtuluş savaşı başladığında hatay Fransız işgali altındaydı. işgal altındaki bir şehirden Kurtuluş savaşına katılacak olan insan sayısının az olması normaldır. Kaldı ki nüfusuna göre oranladığınız zaman istanbul ve izmir'den de sayının çok düşük olduğunu göreceksiniz.. Çünkü istanbul ve izmir de işgal altındaydı.
Not: hatay istanbul izmir'den değilim nüfusuna göre en fazla şehit veren illerden birindenim.