türk kurtuluş savaşına direk katkıları bulunan kahraman kadınlardır.
birkaçını herkes bilir.
kara fatma, şerife bacı, onbaşı halide edip...
ama daha niceleri vardı.
türk kadını tarih boyunca olduğu gibi erkeğiyle, kocasıyla, oğluyla, babasıyla yan yana, omuz omuzaydı kurtuluş savaşımızda da...
işte o kahraman kadınlarımız;
kara fatma(fatma seher erden):
300 kişilik kuvayi milliye çetesi ile izmit, bursa, adapazarı, bilecik dolaylarında işgalci yunan ordusuna büyük kayıplar verdirmiş, bursa'nın düşman işgalinden kurtulmasında büyük katkıda bulunmuş, 1. ve 2. inönü, sakarya meydan muharebesi, büyük taarruz ve başkomutanlık meydan savaşında bulunarak kurtuluş savaşımızın her merhalesinde yer almış yiğit gazi kadınımız. https://galeri.uludagsozluk.com/r/886630/+
onbaşı halide edip adıvar:
kah cephede karargahta, kah hastanede yaralı bir askerin başında, kah tbmm'de evrakların arasında. ama kurtuluş savaşımızın verildiği her cephede atatürk ve ismet paşa'nın yanında yer alan kahraman gazi ve yazarımız. http://images.slideplayer...87406/slides/slide_22.jpg
tayyar rahmiye: adana yöresinde kurduğu müfreze ile kuvvayi milliye kuvvetlerine katılmış hasanbeyli muharebesinde fransızlara karşı kahramanca çarpışmış, osmaniye'nin işgalden kurtarılmasında yararlılık göstermiş olan kahramanımız. https://galeri.uludagsozluk.com/r/886642/+
ayşe hatun(binbaşı ayşe):
izmir'in yunan işgali sonrası dağa çıkan ve kuvvayi milliyeye katılan kahraman kadın. 1. ve 2. inönü savaşları ve sakarya savaşına katılmış bu savaşlarda iki evladını şehit vermiş, kendisi de yaralanarak gazi olmuştur. https://galeri.uludagsozluk.com/r/886632/+
kılavuz hatice:
adana yöresinden çıkan bir başka kahraman.
fransız birliklerine kılavuzluk yapmış, onları aldatarak kuvayi milliye'nin pususuna yöneltmiş ve ağır kayıplar almasına sebep olmuştur. https://galeri.uludagsozluk.com/r/886644/+
antepli yirik fatma:
Gaziantep’te Fransızlara karşı verilen savaşta (1 Nisan 1920-8 Şubat 1921) çete teşkilatına katılmak isteyen Yirik Fatma gelmesini istemeyenlere karşı «Benim kanım, sizinkinden daha mı şirindir?» cevabını vermiş ve çetecilerle birlikte yola çıkmıştı. https://galeri.uludagsozluk.com/r/886627/+
domaniçli habibe:
düşmanla işbirliği yapan oğlunu inegöl'ün orta yerinde vurmuş sonra dağa çıkmış kahraman kadın.
son olarak ulu önder mustafa kemal atatürk'ün kahraman türk kadını için yaptığı konuşmaya yer verelim;
Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde, Anadolu köylü kadınının üzerinde kadın mesaisi zikretmek imkânı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını "Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim" diyemez.
Erkeklerimizin teşkil ettiği ordunun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Memleketin mevcudiyet vasıtalarını hazırlayan kadınlarımız olmuş ve kadınlarımız olmaktadır. Kimse inkâr edemez ki, bu harpte ve ondan önceki harplerde, milletin hayat kabiliyetini tutan hep kadınlarımızdır.
Çift süren, tarlayı eken, ormandan odunu, keresteyi getiren, mahsulâtı pazara götürerek paraya çeviren, aile ocaklarının dumanını tüttüren, bütün bunlarla beraber sırtıyla, kağnısıyla, kucağındaki yavrusuyla yağmur demeyip, kış demeyip, sıcak demeyip cephenin mühimmatını taşıyan, hep onlar, hep o ulvi, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadınları olmuştur.
Dolayısıyla hepimiz bu büyük ruhlu, büyük duygulu kadınlarımızı şükran ve minnetle ebediyen taziz ve takdis edelim.
(tbmm reisi mustafa kemal, konya hilaliahmer kadınlar şubesi-21 mart 1923)
1877-1878 yıllarında yapılan türk-rus savası'nda aziziye tabyası'nı tasla, sopayla, kazma ve küreklerle savunanlara katılarak cesurca savasan türk kadınıdır. oglunu canakkale savası'nda sehit vermistir. kahramamanlıkları ve cesareti nedeniyle kendisine '3. ordunun nenesi' ünvanı verilmiştir.
bebeğinin üstüne örtmesi gereken yorganı, ordunun cephanesinin üstünü örtmek için kullanarak acı şekilde kendi bebeğini kaybedebilmeyi göze alabilmiş kararlılıktaki kadınlardır... yeni özgür türk bebeklerinin olabilmesi için...
"Kara Fatma" olarak tarihe geçen, 1888 Erzurum doğumlu Fatma Seher, Balkan Harbi'ne, Edirne'de görev yapan kocası subay Derviş Bey ile katılır. I. Dünya Savaşı'nda, ailesinden 9-10 kadınla Kafkas Cephesi'ne gider.
Kara Fatma, Mondros Mütarekesi'nden sonra eşi Ermeniler tarafından şehit edilen kadınları toplayarak, Ermeniler ile çarpışır.
Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek görev isteyen, kurduğu milis kuvvetiyle Bursa ve izmit'in işgalden kurtarılması için mücadele eden Kara Fatma'nın müfrezesinde savaşanların sayısını 350'ye çıkardığı bilinir.
Sakarya ve Başkomutanlık muhaberelerine de katılan ve üsteğmenlik rütbesine kadar yükselen Kara Fatma, 1955 yılında Erzurum'da vefat ederken, cumhuriyetin temellerinin atılmasında pay sahibi olmanın mutluluğunu yaşamış kadın kahramanlardandı.
1921 yılı Kasım ayında inebolu'ya önemli miktarda savaş malzemesi gelmiştir. Malzemenin bir an önce Kastamonu'ya iletilmesi gerekir. Cepheye gidemeyip de köylerinde kalan yaşlılar sakatlar, kadınlar, Menzil komutanlığının malzeme taşınması haberi üzerine kağnılarla yola çıkarlar. inebolu'dan kağnılara yüklenen cephaneler Kastamonu'ya doğru yol alır. Bu cephane kollarında hep kadınlar vardır. Bunlardan biri de Şerife Bacıdır. Şerife Bacı top mermileri ıslanmasın diye kazağını mermilerin üzerine örtmüş, yavrusu ölmesin diye üzerine abanmış ve soğuktan ölmüştür, ama ölene kadar vücut sıcaklığını yavrusuna vermiştir.
Bugün Kastamonu'da şanına layık güzel bir anıtı vardır.
Adana ve yöresinde Fransızlar'a karşı verilen mücadelede yer alan ve milis kuvvetlerine katılan Kılavuz Hatice, 8 Mayıs 1920'de milli kuvvetler Pozantı'ya taarruzu başladığında, kritik bir duruma düşen Fransızları kandırarak kılavuzluk eder. Hatice, kılavuzluk yaptığı Fransızlar'a yanlış yol göstererek Karboğazı'na sokar. Boğazda sıkışan Fransızlar, Türk askerine esir düşer.
düşman belliydi, cephe belliydi, kağnısı belliydi.
şimdi kendi soyundan kendi kanından gelen erkeklerin linçinde hangi cephede savaşacağını bilemez durumdadır.
kendini bilmez yüzlerce kanı bozuk, ahlaktan nasiplenmemiş, beyni kıt erkek kimliği taşımaktan öteye gidememişlerin dilinde pislik muamelesi görmekte.
zor cephelerde şimdi türk kadınları kurtuluşu olmayan savaşlarda.
Kahramanmaraş'ta düşmana karşı verilen mücadelede en fazla yararlılık gösterenlerin arasında Bitlis Defterdarının Hanımı da bulunmaktadır. Bitlis Defterdarının Hanımı olarak bilinen bu kadın kahraman da, Kayabaşı Mahallesi'nde 8 düşmanı öldürmüş daha sonra erkek elbisesi giyerek milis kuvvetlerine katılır.
Asıl adı "Adile" olan, "Adile Hala" ve "Adile Onbaşı" diye anılan kadın kahramanın, silah arkadaşları arasında "Kara Fatma" olarak anıldığı bilinir. 8-10 kişilik milis kuvvetiyle Afyon Savaşı'na katılan Kara Fatma, Tarsus'un kurtulmasında büyük yararlılıklar gösterir.
Gaziantepli Yirik Fatma ise Gaziantep'in Fransızlar tarafından henüz bütünüyle kuşatılmadığı sırada, düşmanın hareket edeceği haberi gelince, buna karşı koymak için yola çıkan milis kuvvetine, karşı çıkılmasına rağmen zorla katılır.
Milis kuvvetlerine yardım eden "Nafize Kadın", Yunanlılar tarafından yakalanarak, kuvvetler hakkında bilgi alınmak istenir, fakat Nafize Kadın işkencelere karşı koyarak hiçbir bilgi vermez.