cocukların oyun oynaması gereken cagda beyinlerinin yıkandigi ortam.
ozellikle yatılı olanlar en tehlikelileri, cocuklar hayattan ellerini ayaklarını
cekiyorlar.hic bir sosyal aktivite yok.batıda da kiliseler cocuklara egitim veriyorlar ama belli bir hayat bilgisi asılamaya calısıyorlar,beyinlerini yıkamıyorlar.
bizde daha cocuk hayata baslamadan olum korkusuyla-cehennemle tanıstırılıyor.
ondan sonra sen bu cocuktan hayır bekle,bu cocugun ilimle irfanla alakası olmaz ki.
batıda ibadethanelerin belli sosyal gorevleri vardır.mesela yoksullara asevi olarak yemek vermek,kalacak yeri olmayanlara gecici barınma olanagı saglamak.ya da hasta
olanlara saglık hizmeti vermek gibi faaliyetler. bizde camilere bakıyorsun
giriskatları ticarethane-dukkan.eskiden de bizde ibadethanelerin bu tarz sorumlulukları
vardı ama su siyasi islam herseyi paraya ve cıkara tedavul etti.din muhtac insanlara
yardım etme aracı degil bazı simsarların kazanc kapısı oldu.
çocuklara nitelikli ve kalifiye insanlar tarafından ana dilde kuran & din eğitimi vermek yerine anlamadıkları arapça kelimeleri ezberleten, verimsiz ve işe yaramaz eğitimin en mükemmel örnekleridir.
gerektiğinde gittiğim gidilmesini *tavsiye ettiğim ortamlardır.yaşça büyük olursanız eğer biraz da bilginizvarsa küçük çocuklara yardımcı olmanın zevkine varırsınız.büyük sevaptır ayrıca..
hiç gitmemiş olmama rağmen. hayalimde sakallı bıyıklı, mide bulandırıcı derecede hacı misi kokan, elinde 3metre sopası olan bir hocanın bulunduğu. aynı hocanın teror estirip arada öğrencilerin üzerine öksürdüğü, 31 çekilmemesi sıkı sıkı tembih edilen mekan.
5 yasinda iken sakkallı bir hocadan alınan derstir. hırsızlık yapmayin, kızlarla dolasmayin, onu yapmayin, hede yapmayin, hödö diye zıplamayın diyerekten o ufacik beyinler oylesine doldurulur ki; henüz dünyayı yeni tanımaya başlayan o kücücük elleri ve gozlerine korkular sokmayı başarmışsınızdır. bu kurs o kadar uzarki, o ufak yaşınızda ayakta işemekten korkarsınız.
bilinc altınıza 'din' adı altında korkular zerk edilmiştir. namus, iffet gibi felsefik akımlari! ögrenirsiniz; cikolatayı ve şekeri en sevdiginiz dönemde. dinin anlaminin allahtan korkmak oldugunu sanan o harika egitimli kuran hocaları ya dinden nefret ettirir yada bilinc altına hukmedebildigi bireyler yetistirir.
dini, kuran-ı kerimi ve Allahı, insanları, ailesini sevmeyi asla ögrenememis, ögretememistir. kuran kursu birgun biter ve gidilmek istenen ilk okula aile kısıtlamasi yuzunden hicbir zaman gidilemez. yıllar gecer artık kocaman bir adam olunmustur. kuran hocasi birgun kapiya gelir ve din elden gidiyor diye hizbullahı işaret eder. ve sen artık elinde bir kalasnikofla daglara cikmissindir. canli bomba olma ihtimalinde yuksektir. sansin varsa bir cocugun olur, belkide bir düzine. onları da bir kuran kursuna yazdirma ihtimalin yüksektir. üçünü namus davasına kurban edersin, birtanesi yanından kacar, dört taneside 90 iq ile dokuzar cocuk yapıp, babasının yolundan gittigini ispatlar. bir kız cocuguda aile bireylerinden birinin tecavuzune ugrayıp, kendini asmak zorunda kalır.
sayin rte nin bu sene kpss 5 yerlestirmesinde aldigi kuran okutucusu ve imam sayisi alınan ogretmen sayisindan cok farklı degildir ki, alinan ogretmenler sozlesmeli, kuran okutucusu ise kadroludur.
bizzat baktigim sayilarda agrinin bir koyune 8 tane kuran okutucusualinmistir.
bu ulkeyi seven herkesin bilgisine...
edit; ilk ayeti oku ile başlayan, evrensel olarak her döneme gönderilmiş kuran-ı kerimi anlamak ve mantık sınırlarını degerlendirebilmek icin; öncelikli olarak bilimsel egitim sarttır. bunun yanında hayata ve insanlara karşı bakış acısı oturmuş bireylerin ise din tercihleri ve dini yaşamaları cok daha anlamlı olacaktır. örnegin nisa suresini okuyan iki bireyden birincisi; zina yapan eşini kömürlüğe kapatıp yıllarca tutabilir, öldürebilir ve işkenceler edebilir iken
ikincisi sadece boşanmayı secebilir. edit2; her ailenin evladi icin iyi olanı veya resit olana dek onun tercihlerini yapma hakkı olsada, din; vicdani ve kişinin allahla arasındaki meseledir. herkesin buluğ cagından sonra belli bir dine mensup olup olmak isteyip istememesi kendi tercihidir. araştırıp-ögrenilen her bilgi dayatılmış olan bilgiden daha kutsal ve özeldir. bundan dolayı reşit olmayan bir bireyin din egitimi alması sacmasapan bir olgudur. edit3; ahlak egitimi ile din egitimi cok farklı iki şey arkadaşım. dinin yapıtaşı ahlaklı olmaktır. lakin ahlağın yapıtaşında din olma zorunlulugu yoktur. yani ateist biri aynı zamanda cok ahlaklı bir birey olabilir. kişilerin aldığı ahlak eğitimi hayati ve cok önemli bir değer olmasına ragmen, din eğitimi alıp almamak reşit olan bir bireyin kararıdır.
Kuran kursunda hoca öğrencilerden birini kaldırıp sorar:
Oğlum senin adın ne bakayım der o da Fatih hocam der
Hoca, o zaman oku balkım fatihayı der ve çocuk okumaya başlar.
Ardından bir kız öğrenciye adını sorar öğrenci,adım Kevser der .
Hoca, Oku bana o zaman Kevser suresini der ve o öğrenci de okur.
Son olarak başka bir öğrenciye adını sorar. Çocuk,yeterince çalışmamış olsa gerek "adım Yasin ama arkadaşlar bana kısaca ihlas derler" yanıtını verir.
dini küçük yaşta ögrenmesi gereken bireylerin hayatlarının belli bir döneminde gitmesi gerektigine inandıgım ,işin ehli insanların ve saygıdeger hocaların kontrolu altında hiç de sakıncalı olmayan egitim mekanlarıdır. Hayırsever vatandaslar tarafından seker , dondurma gibi nesnelerin de dagıtılması ile bu mekanların hayır ve hasenatla dolacagı asikardır.
yobazların elinde olmadığı sürece her müslümanın gitmesinde faydalı olucağı kurstur.yeter ki kuran-ı kerim'i kendimiz öğrenelim başkalarının ağzından öğrenmeyelim.