doğru hocaların elinde mükemmeldir. yanlış hocaların elinde facia.
kimisi var dinden soğutur, kimisi var dünyaya bakış açınızı değiştirir. iki farklı örneği vermek isterim.
bir kuran kursu hocasıyla geçen sohbetim,
-aynı anda kabe ve ülkene saldırı düzenlense hangisini korursun? yani dinini mi? ülkeni mi?
+kabeyi!
-hayır önce ülken.
+neden?
-kabenin ve dinin sahibi allahtır. koruyucusu odur. biz kimiz onun gönderdiğini koruyacağız? önce ülken, sen ülkeni korursan dinini ülkende yaşatırsın.
başka bir kuran kursu hocası,
-yahudiler neden zengin biliyor musun? veya türkiye niye gelişemedi?
+niye?
-çünkü adamlar dinlerine bağlı.
+nasıl yani?
-haftasonu gelsin hiçbirini bir elektronik cihazla uğraşırken bulamazsın. mesela bir haham mikrofonla vaaz vermesi istenince reddetti. koskoca salona çıplak sesle hitap etti. ya biz? askerde namaz kılmak istesen komutanlar izin bile vermiyor. biz işte bu yüzden gelişemedik.
ben yorum yapmayacağım doğru hangisi yanlış hangisi siz seçin. uydurma veya yalan diyecek varsa bu diyaloglara, o çok inandıkları allah'ın katında karşılaşma dileğiyle...
çocukluğumun cehennemi. nefret ederdim oralardan. anne babam zorla gönderirdi beni oralara. git de dinini öğren çocuğum derlerdi sürekli. gittim. sonra ne mi oldu? bi bok olmadı. bu da böyle bir anımdır.
arap harflerini telaffuz ettirme ve arap dili'in inceliklerini öğretme sanatı'nın işletildiği sektör.
gerçek anlamda olan kur'an ahlakı, temel mesajları, iyiliği, hoşgörüyü öğretmek yerine arap dili ve edebiyatı öğretenlerin; evvel zamanda arapça şarkı söyleyip ''evet, burada allah şöyle buyurmuştur' diyenlerinden hiçbir farkları yok.
sonuncusu ve en önemlilerinden bir tanesi de çocuklara müthiş dayak eğitimi veriyorlar. dil ve dayak hocaları, siz daha çok cuma hutbelerinde kadına şiddetten bahsedersiniz. ama, ilk olarak kendi ahlakınızı gözden geçirmeyi unutmayın.
bazı allah rızası için öğretiyorum diyen hocaların 7 yaşındaki çocukları arapça okuyamadığı için dövebildiği mekanlardır.
(bkz: öyle anne babanın götüne koysunlar)
şahsım fikrimi belirtmem gerekirse kuran kurslarına çocuklar ne çok küçük yaşta gönderilmeli ne de yaşı ilerlediği zaman. 6-7 yaş biraz küçük olabilir ama kuran kursuna rahatlıkla 9-10 yaşındaki çocuklar gidebilir. o da güvenilir hocalara gönderilmek maksadıyla malumunuz kuran kursu adı altında heryerde ne pislikler dönüyor, onun için çok dikkatli olmak lazım, kuran kurslarına giden kişilerden de allah razı olsun.
köyde bir yaz aktivitesidir...yaz tatillerinde bikaç haftalığına köye gidenler bilir..babaannem de zorla göndermişti beni, babam da duyar duymaz çıldırıp ikinci gün göndermemişti *...el kadar çocuğum daha kendi alfabemi ezbere sayamıyorum, hiçbir işe yaramıyacak harfleri, heceleri niye öğreniyim...bi de şöyle birşey var o kurslar da kuran okumayı öğreniyosun, yalnızca arap harflerini bildiğin için yazılan sesleri çıkarmayı öğretiyorlar, yazanı anlaman falan mümkün değil...bu nasıl bir cehalettir anlamadım, milyonlar bir saçmalığın peşinde.
yaz tatillerinde, duvardan duvara hali kapli camilerde saga sola kosturmanin, parande atmanin keyfinin cikarildigi etkinlik. aklimda bi tek bu kalmis, niyeyse?
gerekliliğinin ailelerce değil kişilerin bizzat kendilerince karar verilmesi gereken kurslardır. daha ilkokula başlamamış çocuğu kuran kursuna yollamak yanlıştır. bırakın çocuğu kendi karar verebileceği yaşa geldikten sonra isterse gitsin istemezse gitmein.
Memelektte yol tabelası yokken. Şaşalı bir kuran kursu tabelası gördüğümü biliyorum. Eh memlekette arabistandan daha fazla camide olduğuna göre Gaza gelip gelip kafir diye insan öldürmeye kadar gidebilecek bir duruma gelmenin ilk baştaki masum görüntüsüdür.
özellikle yaz dönemi için olmazsa olmaz kurslardandır. ahlaki dejanerasyonun önlenebilmesi için, basamaklardan biri de kur'an kurslarıdır.
doğru şartlarda, doğru uygulamalarla verildiği takdirde, insan yaşamının şekillenmesinde verilen eğitimlerle, gerekli olduğu ortadadır, oldukça yararlı olacaktır.
yasal olarak diyanet kontrolünde verilen kurslar olması gerekirken kaçakları da mevcuttur. şimdi yök, biz bu kaçakları legalleştirelim, zaten devlet elinden verilen din dersi ne pedagojik ne de sosyal açıdan kabul edilebilir, diye düşünmeye başladı ya da düşünme çabası gösteriyor.
mynet'ten eklediğim haber aşağıdaki şekilde;
YÖK Başkanvekili: Kuran kurslarını tarikatlar verebilir
Prof. Özgenç, Diyanet'in verdiği Kuran kurslarını pedagojik ve sosyolojik bakımdan onaylamadığını söyledi.
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. izzet Özgenç, Diyanet işleri Başkanlığı'nca düzenlenen yaz Kuran kurslarını pedagojik ve sosyolojik bakımdan onaylamadığını söyledi. Özgenç, tarikat ve cemaatlerin dernekleşerek özel hukuk kişileri olması halinde özel öğretim kurumu açarak din eğitimi verebileceği yorumunu yaptı.
YÖK'te basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen Özgenç, Diyanet işleri Başkanlığı'nın yaz kursları için, "Bu kötü bir öğretim uygulamasıdır. Devletin denetimi ve gözetimi altında yapılması lazım ama devlet eliyle yapılmaması lazım.
Din öğretimi verilirken Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki amaçların dışına çıkılmaması lazım. Devlet dışında özel hukuk kişileri eliyle din öğretiminin verilmesinin yolunun açılması lazım. Bu çözülmediği için Ruhban Okulu sorun olarak ortaya çıkıyor, diye konuştu.
Sonra yumuşattı
Bir gazetecinin, Tarikatlar mı, cemaatler mi verecek eğitimi sorusu üzerine Özgenç, Tarikatlar ve cemaatler özel hukuk kişileri değil, yanıtını verdi. Gazetecinin,Dernek kurarlarsa olur, sözlerinin ardından Özgenç, şunları söyledi:
Olabilir. Özel hukuk kişileri eliyle özel öğretim kurumları açılıyor. Devletin gözetimi ve denetimi altında eğitim veriliyor. Kişi lise öğrenimine devam ederken kursa gidiyor. Buna benzer eğitim öğretim modelinin, din eğitimi bakımından yapılması anayasanın 24. maddesinin emri. Orada din eğitiminin, ancak kanuni temsilcilerinin istekleri doğrultusunda verileceği belirtiliyor ama ne surette verileceği yönünde kanuni düzenleme eksiği bulunuyor. islam dinini benimsemiş vatandaşlar bakımından, yaz kursu uygulaması ne pedagojik ne de sosyolojik bakımdan tasvip edilebilir yöntem.(!) *
Özgenç, daha sonra yaptığı yazılı açıklamayla Din eğitimi, zorunlu ders olarak okutulan din kültürü ve ahlak öğretimi ile karşılanmamaktadır. Ders, belli bir dine ilişkin eğitim amacını taşımamaktadır. Devletin laiklik niteliği karşısında, bu eğitimin doğrudan devlet eliyle değil, devletin gözetim ve denetimi altında özel hukuk kişileri eliyle verilmesi doğru olacaktır, diye sözlerini yumuşattı. * http://haber.mynet.com/de...Temmuz2009/X1247295090109
inanılmaz.
devletin pedagoji bilimine ne kadar saygılı olduğu tartışılır fakat tarikatler, cemaatler ?!
diyanet'in karşısına tarikatleri ve cemaatleri koymak?!
belli bir dine ilişkin eğitimi diyanet'in yetişmiş adamlarıyla da veremez misin, bu adamlar bunun lisansını, yüksek lisansını okumuyor mu, neden olaya tarihi ve bilimsel açıdan yaklaşabilen yetişmiş elemanlar varken ne idüğü belirsiz, yobaz tarikatler?!
o değil de son derece dinsiz biri olarak diyanet fanı olmak üzereyim, vay a.q.
çok gelişmiş olanları mevcuttur efendim. şöyleki 2 yada 3 yıl tam hatırlamıyorum her yaz gittiğim bir kuran kursu vardı kucukken. harika hocalarımız vardı coğu universite ogrencisi. oyle birilerinin kıcından kurdukları hayallerdeki gibi sarıklı cubbeli tipler degildi. ayrıca sadece salt kuran degil, bunun yanında hadis, siyer gibi dersler de bulunrudu hatta ve hatta okul zamanlari camiinin altındaki kütüphane de - evet yanlış okumadın bilmem kaç bin kişiye bir kütüphane düşen memleketimde var bu- öğrencilere her türlü okul derslerinde yardımcıda olurlardi. ingilizce bile öğretilirdi. şimdi bunları okuyan bünye ''aha lan cemaatci lan bunlar'' diye salyalarını boşuna akıtmasın hiçbir alakası yoktu cemaatlerle. her neyse, gelelim sosyal etkinliklere;
- her cuma gunu cuma namazı vesilesiyle kurs erken biter namazdan once sınıflar * arası bilgi yarışması duzenlenirdi. ve kazanan kaybeden herkese camiiye bagışlanan kek, meye suyu, kraker ne varsa hediye edilirdi.
- 2 haftada bir piknikler duzenlenilirdi. bentlere yada istanbulda ki diger buyuk piknik alanlarına.
- isteyenlere yuzme kursu verilirdi. 2 sene cemal kamacı 1 sene hamza yerlikaya spor kompleksinde olmak uzere bende katılmıştım.
- hafta sonları yine isteyenler bir beden eğitimi hocası eşliğinde futbol ve basketbol kamplarına katılabilirdi.
- çanakkale gezileri duzenlenirdi.
yani sizin anlayacağınız insanların beyinlerinde oluşan o kötü kurslarla alakası yoktu. ve hala da devam etmektedir. şimdilerde daha da gelişmiş artık büyüdüğümüz için pek uğrayamıyoruz. insanlara bu şekilde din sevdirilir. camii de kostuğu için küçük çocuklara bağırıp çağırılarak değil. kaldı ki peygamberimiz * sırf secdede sırtına çıkan torunlarının oyunu bozulmasın diye secdede uzun muddet beklemiştir. bunu yapan peygamberin ümmeti olmaya aday insanların boyle davranması ne kadar acı.
edit: ne oldu pek sevgili seovi got oldun dimi boyle seylerin olmasına. ağla da zırla istedigin kadar var işte. olmaya da devam edecek.