ailem buralı, bense çocukluğumun ardından 15 sene sonra tekrar geldim.
adana'nın dünya ile güneş arasında yer aldığı rivayetini yalanlarcasına güzel bir hava hakim bu aralar; arada yağmur, serin geceler avrupa'nın bir kentinde geçen öğrenciliğimi anımsatıyor. (avrupa'da okudum diye nasıl bahsedilir 101)
kozan kalesini de ilk kez gördüm, güzeldi; kalenin en son (kaleye çıkarken sağ uç bölümü) kısmından şehre karşı işeyen pozumu da duvar fotoğrafı yapmayı düşünüyorum gerçi.
kalenin altında yer alan cafede menengiç kahvesini içtim bu yöreye aitmiş; harikaydı. cafe'de servis yapan rıdvan dilmen saçlı adam tam tarifini vermedi ama yarın gittiğimde almayı planlıyorum.
kentin vakit geçirilecek mekan sıkıntısı var gibi; bir kaç birahane dışında bir yer göremedim ya da daha dikkatli dolaşmalıyım.
narinciye bahçeleri ünlüdür, anneannemin olan arazileri gezdim, şuh bir hale bürünmemek elde değil.
bilgi: 70 veya 80'lerde kahve zor bulunurmuş ve ancak karaborsa ile fahiş fiyatlarla alınırmış, piyasaya menengiç kahvesi sürülmüş ve çok tutulmuş. böylece bu yöreye has, ayrı bir kahve kültürü oluşmuş. (türk kahvesinin sütle yapılanı, daha lezzetli olanı)
sonradan edit: kozan'da tavsiye edeceğiniz, pavyon- birahane dışında insanca kahvemi içebileceğim bir yer varsa mesaj kutumu yakınız.
2008'de adana ile arasına (68 km) duble yol çalışması başlayan adana ilçesi. 2 yılda bitirileceği iddia edilen duble yol inşaatı 2 yerel seçim, 2 genel seçim ve 1 cumhurbaşkanlığı seçimi görmüş vaziyetteyken (7 yıl) hala bitmemesi dikkat çekiyor.
7 yıllık bu sürenin, misli mesafesindeki doğu şehirlerine yapılan duble yolların inşaat bitiş süreleriyle kıyaslanınca neden diye düşündürmüyor değil.
belediye teşkilatı adana Valiliği'ne göre 1870 yılında kurulmuş olan, bugün 85.000 merkez-130 bin toplam nüfusuyla 25 kadar ilden büyük olan, Osmanlı döneminde ilin dengi olan sancak statüsünde, cumhuriyet dönemindeyse 1926'ya dek il olan, mecliste halen iki parti tarafından il olma teklifi bulunan tek yer, gelişmiş bir adana ilçesidir.
edit: halkı dindar milliyetçiliğin aksine genellikle türk eksenli milliyetçi yapıdadır. milliyetçilik güçlüdür lakin muhafazakar görüş zayıftır.
Gelişmiş dedi ya güldürmeyin lan 22 yıllık Kozanlıyım gelişmiş bi yanını göremedim.
adananın orta halli bir ilçesidir efenim kozan.
Gelişmiş demek öyle iki üç pamuk buğday fabrikası ile olmuyor, Kozanın %60'ını köyler olusturuyor zaten ki hala birçok köyüne doğru düzgün yol bile yok, kozan il olursa bu köyler de ilçe mi olacak ahahaha işte o zaman gülerim.
Çarşısı olmayan yer nasıl il olacak? bi çarşısı var ama çarşı demeye bin şahit ister. orta halli bi avm bile yok kozanda.
not: Kozanın il olması için en az 10 yıl daha gelişmesi lazım.
bak tamı tamına 30 il saydım. bana bunlardan hangisinin Kozan'dan fazlası var, söylesin o arkadaş. ama ben Kozan'ın bunlardan daha kötü olmadığını aksine daha iyi, daha gelişmiş olduğunu gösteririm..
adam gitmiş koca metropole ee kozan, adana-mersin-ankara kadar yok. lan bir çek git.
edit: cahil arkadaşa sesleniyorum. bir ilçe il olunca, istisnalar harici köyleri ilçe olmaz. o yeni kurulan ile başka ilçeler bağlanır. imamoğlu, aladağ, feke, Saimbeyli, Tufanbeyli gibi. ama cehalet başka mirim, başka.
edit 2: komünistler, aşırı solcular pek sevmez. genelde it giremez.
çukurova'da göç alarak bozulmamış nadir yerleşimlerden birisi.
bir adana ilçesi olan kozan'ın 128.893 olan nüfusunun, 120.278'i adana nüfusuna kayıtlı.
1.000 kişinin üzerinde nüfusa kayıtlı olunan yerlerse osmaniye (2.490) ve kayseri (1.111) illeri.
bölgenin diğer ilçelerine bakacak olursak; ceyhan 159.454 olan nüfusunun, 104.298'i adana nüfusuna kayıtlı.
1.000 kişinin üzerine nüfusa kayıtlı olunan yerlerden ise ilk 3 il şanlıurfa (14.541), siirt (8.861), şırnak (5.221) illeri.
bölgenin bir diğer ilçesi osmaniye/kadirli ise 119.047 olan nüfusunun, 91.092'si osmaniye nüfusuna kayıtlı.
ilçede 20.887 kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı kişi ikamet etmekte.
kısa kısa geçecek olursak tarsus'un 323.961 olan nüfusunun, 211.108'i mersin; iskenderun'un 244.970 olan nüfusunun, 178.949'u hatay nüfusuna kayıtlıdır.
kozan gibi göç almayıp bozulmayan yerleşimlere ise azda olsa örnekler verilebilir. silifke gibi. silifke'nin 116.180 olan nüfusun, 100.225'i mersin nüfusuna kayıtlıyken 1.000'in üzerinde ikamet eden kişi sayısına sahip iller adana ve konya'dır.
osmanlı döneminde aralıksız olarak ilin dengi statüdeki sancak statüsüne sahip olan, cumhuriyet dönemindeyse 1926'ya kadar il olan 130 bin nüfuslu adana ilçesi.
dönemin kozan ili sınırları içerisinde yer alan günümüzdeki kozan ilçeleri
adana'dan; kozan (merkez), feke, saimbeyli, tufanbeyli, imamoğlu, aladağ.
osmaniye'den; kadirli, sumbas
kayseri'den; develi, yahyalı
kısacası günümüzde yaklaşık 13.000 km2 bir alana ve 500 binin üzerinde bir nüfusa tekabül ediyor.