Daha resmi bir liste gelmeden; gün içinde türk bayraklı, davul zurnalı kutlamalar yapılmışken, akşamına da türk bayrakları ile KozanSpor bayrakları ile donatılmış 10-15 araçlık bir konvoy atıldı.
Pek çok kişi elinden geldiğince üzerine düşeni yapmaya çalışıyor kentte.
Hükümete yakınlığı ile bilinen Yenişafak sitesinde bahçeli önerisine ak Parti'nin de onay verdiği şeklinde haber yapmış bulunuyor; "AK Parti hazırlıklara başladı: 19 ilçe il oluyor" şeklinde..
Ve habere yönlendirme başlıklarından sadece bir ilçeye özel hazırlananı ise şu;
"1926’da ilden ilçeye dönüştürülen Kozan’ı yeniden il olma heyecanı sardı.."
Seçime çok kısa bir süre kala il olacak ilçelerin açıklanacağı şeklinde haberler mevcut. Bu ilçelerden biri de Kozan.
Doğru mu bilinmese de kafa karışıklığı yaratan bir olay da Kozan'dan geldi.
Bugüne dek Saadet partisi'nde devam olan Kozan belediye başkanı ak Parti'ye geçiş yaptı.
Bugüne dek Saadet partisi saflarında olan ve yerel seçimlere çok bir süre olmasına rağmen genel seçimler öncesi ak Parti'ye geçen başkanın bunu Kozan için yapmış olabileceği dedikoduları mevcut.
Ekşi sözlükte ceyhanlı bir yazar kardeşim dahi mantıklı olanın Kozan'ın il olması gerektiğini savunmuştur.
"şu sıralar gündemde ceyhan'ın il olması konuşulmakta ancak ben buna gerek görmüyorum. mevcut şartlar altında da kozan'ın il olarak adana'yla neredeyse pek bağı olmayan uzaktaki kuzey ilçelerinin kozan'a bağlanması kanaatindeyim. il merkezine arabayla yarım saatte gidilen bir ilçenin il olması, yerel yönetimler açısından pek mantıklı görünmemekte." https://eksisozluk.com/entry/145504532
Ceyhan batıda Adana'ya 35, doğuda Osmaniye'ye 40 km uzaklıktadır.
Kozan ise güneyde Adana'ya 70, doğuda Osmaniye'ye 75, kuzeyde Kayseri'ye 225 km uzaklıktadır.
Kozan Kent Konseyi Adana’nın Kozan ilçesinin il olma hakkının geri verilmesi gündemi ile toplanarak Kozan’ın il olması için sesini Ankara’ya duyurmak istiyor.
2023 yılında Türkiye Cumhuriyetin 100. Yılında 100 il konuşulması ve bunu hak eden ilçeler arasında olduklarını beyan eden Kozan kent Konseyi Başkanı Derya TÜFEKLi 96 yıl önce Kozan’ın vilayet olduğunu ve o dönem vilayet hakkının elinden alınan ilçenin yeniden hak ettiği değerlerine kavuşması gerekliliğine dikkat çekti.
Kozan Kent Konseyi üyeleri ile bir araya gelen Derya TÜFEKLi Kozan’ın vilayetlik hakkının geri verilmesi yatırımlardan hak ettiği teşviklerin bölgeye kazandırılarak Adana’nın Kuzey ilçelerinin büyük bir kalkınma sürecinin başlangıcı olacağının da altını çizdi.
Kozanda sivil toplum temsilcileri, oda temsilcileri kurum temsilcilerinden oluşan Kent konseyi üyeleri Kozan’ın Vilayetlik hakkının geri alınmasının siyaset üstü bölge geleceği açısından önemli olduğuna değinerek Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli gibi Adana’nın merkeze en uzak olan ilçelerinin de Kozan’ın il olması ile yatırım teşviklerinin artarak hizmet alanında daha verimli olacağına değinildi.
Kozan’ın il olma hakkının geri alınması ve Cumhuriyetin 100. Yılında 100 il olması için il olacak ilçeler arasında adının olduğunun altını çizen Kent Konseyi Yürütme kurulu ortak bir karar aldığını açıklayan Kent Konseyi Başkanı Derya Tüfekli “ Kozan’ın yeniden elinden alınan il hakkının geri alınması için Geçmişte atılan adımları referans alarak, özellikle halkın dahil olacağı imza kampanyası veya konu ile ilgili tanıtım etkinlikleri ile halkın sahiplendiği bir noktaya getirerek, Ankara’ya Türkiye Büyük Millet Meclisine sesimizi duyurmak bu haklı talebin yerine gelmesi için Kozanlılar olarak tek yürek olduk. Siyaset üstü bir gündem ile sesimizin Ankara’dan duyulmasını Kozan’ın il olmasını istiyoruz. Bunun için tüm kurumlar sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız bir araya gelerek çalışmalarımızı gündeme taşıyacağız” dedi.
Kolay kolay bir il belediye başkanı ilçesi kendisinden ayrılsın istemez.
Ancak adana dahi Kozan'ın Adana'dan kopuk ve il olması gereken bir yer olduğunun farkında..
iki komşu il olmak dileğiyle..
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 1923-1926 yılları arasında Kozan'ın vilayet olduğunu, geçtiğimiz dönemlerde il başkanı iken genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kozan'ı il yapma sözü aldığını dile getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, bu sözü yerine getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Zeydan Karalar, il olmanın avantajlarının da çok büyük olduğunun altını çizdi. Kozan'ın coğrafi olarak Adana'nın en büyük ilçelerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Zeydan Karalar, “Kozanlı isterse Kozanlı il olmayı talep ederse biz de bunu yapmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" ifadelerini kullandı.
2023 100 il projesinin içinde Kozan kesin olmakla birlikte ceyhan'daki btc'nin Adana'dan koparılması isteği ile ilgili iddia işi karıştırıyor.
Hem adana, hem Kozan için olması gereken Adana'dan kopuk olan ve Adana'ya yük olan Kozan bölgesinin il olmasıdır.
Adana'ya 80 km uzaklıktaki Kozan ve Kozan'a bağımlı Adana'ya 100 km uzaklıkta Aladağ, 120 km Feke, 160 km Saimbeyli, 190 km Tufanbeyli varken; bir yanında Adana'ya 40 km, diğer yanında Osmaniye'ye 40 km uzaklıktaki ceyhan'ın il yapılmasının bir anlamı yoktur.
24 Ekim 2022 - 00:46
Cumhuriyet’in 100. yılında 100 il projesi. Bu çalışmaya göre 25 ilçenin daha il olma durumu var. O 25 ilçe içinde Adana’dan kuvvetle muhtemel Kozan’ın, Kozan olmazsa Ceyhan’ın il olması söz konusu. Böyle bir durumda da Ceyhan hatta Yumurtalık yine Adana’dan ilçesi olmaktan çıkacak. Peki, o zaman ne yapacağız? Biz asıl bunu konuşmalıyız? https://www.cukurovabaris...r-sartta-kaybedecek/7337/
05 Aralık 2022 - 00:42
Pandemi döneminden önce iktidarın bazı ilçelerin il olmasıyla ilgili bir çalışması olduğunu, bu çalışmada sona gelindiğini ve yaklaşık 20 ilçenin il olacağını yazmıştım. O ilçelerin içinde Adana'nın Kozan ilçesi de vardı.
Yazı Kozan'da da gündem oldu. O dönemde çok sayıda insandan telefon aldım konuyla ilgili. Hatta bazı hemşehrilerimiz bana yanlış yazdığımı Kozan'ın zaten 1923 yılında il olduğunu 1926 yılında vilayetlik hakkının elinden alındığını söyleyerek; "il olmayı değil, Kozan'ın vilayetlik hakkının geri verilmesini istiyoruz" demişlerdi. https://www.cukurovabaris...leyen-buyuk-tehlike/7450/
08 Aralık 2022 - 00:55
Hem Ceyhan'da hem de Kozan'da yaşayan hemşehrilerimizden olumlu olumsuz çok tepki geldi. ilginç olan iki ilçemizde yaşayanlar da aynı noktada buluşuyor ve neredeyse aynı sözleri sarf ediyorlardı; "Bizi il yapmazlar. Bir ilçe il olacaksa onlar olur."
Kozanlılar da Ceyhanlılar da büyük bir hevesle il olma hayali kuruyor ancak iki taraf da kendilerinin il yapılmayacağını düşünüyor.
Bu sosyolojik bir vaka olduğu için bunu sosyologlar değerlendirsin. Ben meselenin daha çok bizi ilgilendiren boyutunu yazayım.
Ceyhan il olursa (Kozan’ın Ceyhan’a bağlanmayacağını düşünerek yazıyorum) Adana en büyük enerji bölgesini kaybetmiş olur. Ceyhan’da organize sanayi bölgesindeki enerji yatırımları herkesin malumu. Bugüne kadar atılan adımların ötesinde geçtiğimiz hafta Ceyhan Belediye Başkan Vekili Hülya Erdem’in de vurguladığı gibi ilçeye yatırımlar sürüyor. Petrokimyanın 'global üssü' olma yolundaki Ceyhan’a Körfez ülkelerinden de Avrupa ve Amerika’dan da yatırımlar var. Bununla birlikte birçok yazımda Adana’ya şaşı bakmakla eleştirdiğim iktidarın sadece Ceyhan’a değil Yumurtalık’a da özel bir ilgisi var. Geçtiğimiz aylarda Adana Valisi Süleyman Elban’ın da büyük gayretleriyle Yumurtalık’ta yapılacağı açıklanan konteyner limanı da bunlardan birisi. Yine geçtiğimiz günlerde yaygın medyanın ana haber bültenlerine de konu olan Ceyhan’da büyük bir petrol rafinerisi kurulacağına yönelik haberler de Ceyhan’ın il olma yolunda önemli avantajları.
Ceyhan’ın il olması Yumurtalık’ın da Ceyhan’a bağlanmasıyla oluşabilecek durumu şöyle özetleyelim; Ceyhan’da üretilen ürünler tüm dünyaya Yumurtalık üzerinden gönderilmiş olacak. Bir de Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinin olumlu sonuçlanması ve arzu edilen miktarda doğal gaz ve petrol bulunması halinde bölge tüm dünyanın dikkatlerini daha da fazla üzerine çekecektir.
Kozan il olursa (Ceyhan’ın Kozan'a bağlanmayacağını düşünerek yazıyorum)Adana çok önemli bir tarihi bölgesini kaybetmiş olur. Kozanlıların Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanlıkları önemli ama daha da önemlisi bölgenin 5 bin yıllık bir geçmişinin olması. Bununla birlikte saklı bir cennet konumundaki Aladağ, Saimbeyli, Tufanbeyli gibi ilçelerin de Kozan’a bağlanmasıyla Adana muhteşem bir tarihi ve turistik potansiyelden olacak.
Kozan’da ve etrafındaki ilçelerde bulunan maden rezervleri ve yaylaların yüksekliği de bölgede kaliteli hayvancılığın gelişebilmesi için mükemmel bir potansiyel taşıyor. Hal böyle olunca Kozan’ın il olması halinde bölge tam bir tarih ve turizm cennetine dönüşebilir.
Bütün bunlarla birlikte Kozan’ın il olması halinde Tufanbeyli, Saimbeyli gibi ilçelerde yaşayan on binlerce vatandaşımızın da Adana’da halletmesi gereken resmi işleri için günlerce zaman harcamasına ve ekonomik olarak kayba uğramasına gerek kalmayacak.
iki ilçenin de gazetecileri, STK temsilcileri, siyasetçileri bürokratları il olabilmek için elinden geleni yapıyor. Ankara ile Adana arasında mekik dokuyan insanlar var. Yakında bir miting yapıp meydanlarda bu isteklerini yerine getirirlerse şaşırmayın.
Açıkçası Ceyhan’ın da Kozan’ın da il olması halinde Adana çok şey kaybedecek ama en az bu iki ilçeden birinin il olması kadar yanı başımızdaki Tarsus’un da il olması Adana’nın aleyhine olacak. Geçtiğimiz haftalarda Tarsus’a gitmiştim. Orada da neredeyse her yerde Tarsus’un il olmasına yönelik tanıtımlar ve yapılan çalışmalara dair bilgilendirmelerle doluydu. Aldığım bir duyuma göre Büyük Dikili’ye kadar olan hat üzerinden Seyhan’ın güneyindeki bazı köyleri de içine alacak şekilde bölge Tarsus’a bağlanacakmış. Böylece Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın çevresi doğal bir kentsel dönüşüme uğrayacakmış. Kanuni olarak bunun mümkün olmadığını söyleyenler de var ama bu iddia hiç de yabana atılacak bir iddia değil.
Tarsus’un il olması, havaalanının da faaliyete girmesi ile yıllardır konuşulan Antalya’dan Hatay’a uzanan sahil şeridinin tamamlanma çalışmaları da hızlanacakmış. Böylece Tarsus hem Mersin’e hem Adana’ya hem de Hatay’a deniz turizmi ve ticareti konularında da rakip olacakmış.
Her hal ve şart altında Adana için tehlike çanları çalıyor.
hükümetin 100. yılda 100 il projesi rafa kalkmış değil. hatta bir önceki yazımda da belirttiğim gibi 102 il bile olabilir 100. yılda.
açıkçası büyükşehirlerden ayrılacak ve il olacak ilçelerde (örneğin adana için kozan'da) tüm devlet kurumları için bir müdürlük açılacak. yeni ilçe yapılacak yerlerde de ilçe müdürlükleri tabii olarak..
dışarıya göçü azaltacak ve bağımsız ticareti de arttıracak. bunlar artılar ama eksileri de yanına eklersek gerçekten buna değecek mi bakalım?
kozan da il olacak ilçelerden birisi hatta en güçlü ilçelerden birisi. peki, kozan diyelim ki yarın il oldu. kozan için kısa dönemde bu artı mı getirecek eksi mi? adana siyasetinde kozan'ın çok ayrı bir yeri vardı bugüne kadar. her şeyden önce bu değerini kaybedecek. ya sonra? az önce saydıklarımızın ötesinde ne kazanacak?
birkaç gündür ceyhanlılardan da ceyhan'ın il olacağına dair duyumlar alıyorum. açıkçası bunlar dedikodudan öte gitmiyor şimdilik. çünkü konuyu merkezinden araştırdığımda ceyhan'ın il olmasıyla ilgili en ufak bir çalışmanın dahi olmadığını öğrendim.
şu aşamada eğer kozan'ın il olma ihtimali gerçekleşirse ceyhan'ın il olması zaten mümkün değil. tabi benim mümkün değil dediğime bakmayın. siyasette olmaz dediğiniz şey birkaç saatte olur.
il merkezine uzak.
en ufak bir sınav veya resmi bir iş için 1 saati aşkın yol gidiyorsun.
aynı zamanda adana büyükşehir olduğu için kozan teşvik alamıyor.
osmaniye teşvik, niğde teşvikli bölge iken kozan ekonomisi bunlarla nasıl rekabet etsin?
kozan teşvik alamadığı gibi ilçe olduğu için yatırım da alamıyor.
adam gibi büyük bir üniversite? yok.
demiryolu? yok.
bu şehir nasıl dengi şehirlerle rekabet edecek, nasıl kendisine bağımlı 5 ilçeye hizmet götürebilecek.
yakın olan il merkezleri birleşebilir.
kozan adana'ya yakın değil ki.
hatta kozan'a bağımlı feke adana'ya 120 km, saimbeyli 160 km, tufanbeyli 190 km.
hem kozan'a, hem şu ilçelerin insanlarına yazık.
osmaniye'den sumbas ilçeleri ile kozan ili kurulacaktır.
yaklaşık 7.000 - 7.500 km2 sınırlara yüzölçüme sahip bir il doğacak doğu akdeniz'de, yörük toros dağlarında inşallah.
bu şartlarda giresun denginde gibi bir il olması muhtemel.
kendi il merkezinden (adana-osmaniye) ziyade kozan'a yakın olan, kültürel olarak daha çok kozan'ın parçası olan bu ilçeler elbet kozan'a bağlanacaktır.
gönül ister ki eski kozan ilçeleri kadirli (osmaniye), andırın (kahramanmaraş), yahyalı (kayseri) da bağlansın ama buralar zor gibi maalesef.
ancak buraları da alarak il olabilirsek kastamonu, kütahya kadar bir yüzölçüme ve 500 bini aşkın bir nüfusa sahip oluruz.
çok az kalmış durum..
1926'da geçici olarak kaybettiğimiz ve öncesinde yüzlerce yıl taşıdığımız (il-sancak) hak ettiğimiz statüyü geri almamıza pek bir şey kalmadı.
osmaniye'den sumbas ilçeleri ile kozan ili kurulacaktır.
yaklaşık 7.000 - 7.500 km2 sınırlara yüzölçüme sahip bir il doğacak doğu akdeniz'de, yörük toros dağlarında inşallah.
bu şartlarda giresun denginde gibi bir il olması muhtemel.
kendi il merkezinden (adana-osmaniye) ziyade kozan'a yakın olan, kültürel olarak daha çok kozan'ın parçası olan bu ilçeler elbet kozan'a bağlanacaktır.
gönül ister ki eski kozan ilçeleri kadirli (osmaniye), andırın (kahramanmaraş), yahyalı (kayseri) da bağlansın ama buralar zor gibi maalesef.
ancak buraları da alarak il olabilirsek kastamonu, kütahya kadar bir yüzölçüme ve 500 bini aşkın bir nüfusa sahip oluruz.
kozan osmanlı tarihi boyunca ilin dengi sancak statüsündedir.
cumhuriyet tarihinde de 1926 yılında dek ildir.
adıyaman, sakarya gibi yerler dahi il değilken kozan il kültürü olan, cumhuriyet tarihinin iki mareşalinden biri olan fevzi çakmak'ı vekil olarak tbmm'ye göndermiş bir ildi.
binlerce yıllık tarihinde Kilikya krallığına başkentlikler, Osmanlı'da Sancaklık, cumhuriyet tarihinde il statüsü taşımış Kozan düştüğü bu en düşük statüyü 97 yıl sonra iade edecektir inşallah.
wowturkey'den adanalı bir hemşehrim;
"artık kozan'ın gidişine hazırlıklı olalım birileri osmaniye'den sonra kozan'ı da adana'dan mutlaka kopartacaktır..
kozan'ı il yapmak için adana'yı ilçe yapıp tarsus'a bile bağlayabilirler bunlardan herşey beklenir.."
zıtlaşmak yerine birbirini seven, iki komşu il olmak daha faydalı olacaktır.
Eskiden anadolu liseleri vardı. Fen Liselerinden sonra çok seçkin okullardı. Sonra bu arkadaşlar geldiler çok dahiyane, daha önce kimsenin aklına gelmemiş bir fikir ve inovasyonla bütün okulların ismini Anadolu Lisesi yaptılar. Öyle ya burası Anadolu olduğuna göre buradaki okulların ismi de Anadıolu lisesi olmalıydı.
Velhasıl naçizane fikrimi açıklıyorum: Bundan sonra ilçe kelimesini "il" ile değiştirelim. Bütün ilçeler il olsun. Böylece dünya'nın ilk 10 büyük ekonomisi olma idealimizi 10 basamak daha yaklaşmış oluruz.