yanıcı gazı ısıya çeviren yanma odalı ısıtgaçlı iletgeç.
ay sonu fatura sorumlusu, sobanın ve ona has lezzet ve iliklerine kadar ısınma isteğinin yok edicisi kapıtalizmin yeni şaheseri.
arıza verdiğinde servislerle bol kavgalı günler geçireceğiniz, kabarık faturalarla can ciğer olacağınız genelde beyaz giyimli bacalı su buharı ve çürük yumurta kokusu saçan biraz hırlayan teknoloji harikası.
Avrupa standartlarında kışın binalar için önerilen konfor sıcaklığının 21-22 derece olduğunda yüzde 10-15 oranında daha fazla fatura ödemekten kurtulunuyormuş.
Bizde de bir tane emektar vaillant var 2002 yılından beri. Kombiye ilk bakımı 2012 yılında yapıldı. 10 yıllık süre zarfında 50 tl lik arıza çıkarttı sadece. 2014 yılında bir 50 tl lik daha çıkarttı aynı parçadan. Birkaç ay önce kombi artık yeter dedi ve plakalı eşanjörü içinden delindi ve su basıncını sürekli yükseltiyordu. Bizde yaptırdık ve komple bir bakıma soktuk içten dışa. peteklerde temizlendi. vanalarına kadar değiştirttik. 500 liraya patladı ama 0 gibi oldu. Her ne kadar bu emektarı sevsemde beni korkutuyor. Yanma başladığı zaman korkmaya başlıyorum.
çocuklu evde ve kışın ortasında arıza verdiğinde insana karalar bağlatan teknoloji.
hiç sorunsuz çalışan kombi bir anda sağdan soldan sorunlar vermeye başlayınca yapılan kontrole göre yaşatılmasının maliyeti yeni kombi parasına çıkması sonucu değişimine karar verilmiştir.
bu kombinin* planlı eskitme tasarımını yapan mühendisin ellerinden öperim bildiğin son dakikaya kadar* tam randıman çalıştı ve yeter ulan diyerek istifasını verdi. neyse ki yeni kombi takılana kadar ihbar süresini kullanıyorum istifayı hemen kabul etmedim peteklere iyi kötü bir süre daha hizmet vermek zorunda.
edit: adamlar kombiyi bir kaç saatte getirip taktı. bu nasıl hizmet yiğidim.
evlerdeki büyük masraf kalemlerinden biri. her sene bakım isteyen, parçaları pahalı, ilk senelerde yüksek verim ile çalışıp sonrasında garip sesler çıkaran ve kışın ortasında arızalanmaları ile ünlü, MS 2020 yılına yakışmayan ürün.
bu meretide 50 ye getireceksin ki ısınabilesin. 40 ın altı zaten çöp ısıtmıyor sadece kaloriferin buz tutmasını engelliyor. 42-43 hafif ılıtıyor 45 üstü evin durumuna göre ısıtmaya başlıyor. 32-33 derecede günlük 3 metre3 yakıyor ama hiç açmasan daha iyi yani faydası yok. 38 de günde 7m3 yiyor eh işte soğuğu kırıyor biraz ama üzerine swet hırka giymek şart. 42-43 de belki hırka çıkarırsın. tişörtle gezmek istiyorsan en az 50 şart. 50 de yakınca günde 12-13 m3 yiyor. yani 38-40 derecede 400 lira. 50 de 680-700 lira geliyor..
birde 32-33 de yakıp bize 150 lera geliyo diye övünen salaklar var olum herkes apartmanda oturmuyor mk orta kata yerleşmiş mk beleşçisi soğuktan kıçı dona dona uyuyor sonra kalkıyor birde tasarruf edecen diyor hiç açma daha iyi mantığı yok yani. şu 30 da yakıp ısınıyoz bize yetiyo diyen tipleri odunla dövecen mk. 30 da yakınca bizede 100 lira gelir.
velhasıl ufak tefek derece düşürmeyle en fazla 100 lira tasarruf sağlanabilir ama aç kapa aç kapa bana mantıklı gelmiyor ısınacaksan minumum 400 tl ye razı olacaksın. 30 da yakıp enayi gibi 200 lira veriyorlar. hiç açma daha iyi tamamen psikolojik şu 30 derece olayı.