ince bağırsak kanserine nazaran çok daha fazla görülen kalın bağırsak kanserinin kısa ve bilinen adıdır. Yapay ve sağlıksız beslenme sayesinde çağımızda patlama yapan hastalıklardan biridir. Hareketsiz yaşam, şeker hastası olmak, sigara diğer başlıca tetikleyicileri arasındadır. Bir pankreas ve karaciğer kadar sert bir tür değildir, karaciğere atlamadığı sürece iyileşebilirliği yüksektir.
Bu hastalara ameliyat sonrası bağırsağın temiz kalması ve doğru bir iyileşme süreci için, 5-6 ay süreyle kolostomi torbası yerleştirilir.
Kolon kanserinden ölümler, genellikle karaciğer ve komşu organlara atlaması sonucu gerçekleşmektedir.
Beslenmeyle birlikte obezite, hareketsiz yaşam ve çokça oturmak da en önemli sebepleri arasındadır.
Prebiyotik yoğurtlar, Solgar'ın karnıyarık otu (Psyllium Husk) gibi beslenme destekleri günlük hayattaki lif ihtiyacınızı biraz olsun giderir. Tabi egzersiz de şart.
Kolon kanserinin genel anlamda sebebi bilinmesede, bazı genetik faktörlere ve besine bağlıdır. En yaygın etkin faktörlerden birisinin aşırı derecede hayvansal yağlar içeren gıdalar tüketmek ve yeterince lifli gıdalar tüketmemek olarak görünüyor araştırmalarda. Tabi genetik faktörlerde olabilir,eğer ailede varsa, sizin de kolon kanseri olma riskiniz artar. Obesite ve diyabet gibi hastalıklarda bu riski arttırır. Alkol ve sigara kullanımı da bu riskleri arttıran faktörlerdendir.
Bunu önlemeniz için yıllık doktor kontrolünüzü aksatmayın. 50 yaşından sonra kolonoskopi kesinlikle olunması gerekir. Çünkü barsakta (hayvansal yağ içeren gıdalardan dolayı) oluşan polipler (doku büyümesi) meydana gelebilir bunlar kolonoskopi ile görülür, ve boyutuna göre de alınırlar. Genelde zararsızdır bu doku büyümeleri fakat zamanla, kontrol edilmediği sürece,büyüyüp barsakta hücre bozukluğuna sebep olurlar ve kanser meydana gelebilir.
Önlem için lifli gıdalar tüketip, hayvansal yağ içeren gıdaları günlük besininizden azaltmak yada elimine etmek gerekir. Aynı zamanda yıl da bir doktora kontrole gitmek de çok önemlidir. Bu her hastalık için geçerlidir. Tabi spor ve sağlıklı beslenmek her insanın dikkat etmesi gereken unsurlardan birisidir. Eğer aileniz de bu tip hastalık görüldüyse, kendinize ve sağlığınıza daha fazla dikkat etmeniz önerilir. Umarım yardımcı olmuştur.
Anneannemin yakalandığı hastalık. Bağırsağının belli bi kısmını almışlardı. Başarılı bi operasyon geçirdi. 12 yıl sonra vefat etti.
Minnoş çok özledik kız seni...
Her hastalık gibi erken teşhis edildiğinde kurtulusu da mümkün hastalık. Herşey düşüncelerde tedavi edilir. Sevgi, inanç, sabır herseyin üstesinden gelir.
dayımı toprağa gömmüş lanet hastalık. her kanser gibi çok zordur, tedavisi de, ameliyatları da, hayatınıza kattığı zorlukları da... umarım kimsenin başına böyle dertler gelmez.
bir diğer değişle kalın bağırsak kanseri, hastalık iki evreden oluşur ve çok sinsi ilerler ilk evre on yıl sürebilir ikinci evreye geçildiğinde hastalık tüm vucudu sarmıştır ve geriye yapılacak pek bir şey kalmaz nerden mi biliyorum? babannem bu hastalığın ikinci evresinde ve an itibarıyla çok sancılı zor bir süreçten geçiyor aynı zamanda yakın tarihte bu muzdarip hastalıktan amcamı ve halamıda kaybettim. hastalık aynı zamanda genetik ve kanser türleri arasında en öldürücü desek yanlış bir tabir kullanmış olmayız ... kolonoskopi yöntemiyle hastalık tespit edilsede erken teşhis konsada inanın hiçbir işe yaramıyor kanserli doku ameliyatla alınsada siz hastalığı yendim yendim değip üstü açık arabayla taksim, tarabya turu atsanızda kanser yinede vucutta bir şekilde tekrar aktifoluyor sonrasında ışın tedavisi gibi bol radyosyonlu yöntemlerle siz tam hastalığı yendim derken bu sefer vucudunuz yorgun düşüyor, bağışıklık sisteminiz de facto oluyor ve en ufak gribal bir enfeksiyonda hayata nanik yapmış oluyorsunuz; hülagü bu hastalıktan kurtuluş yok! öyle lanet, illet bol sancılı bir hastalıktır bu hastalığın geç evresinde isalde sıklık, siyah kusmuk, halsizlik, iştahsızlık kendini iyiden iyiye hissettiriyor sancılara değinmiyorum bile ağrı kesiciler deyim yerindeyse gırla gidiyor... velasıl sayın kardeşim bu hastalığa yakalandıysan uçurtma uçur, imkanların doğrultusunda türkiyeyi gez hatta dünyayı gez, yemediğin haltları ye ama sadavat getirmeye allahı da ha sıklıkla zikretmeyi ihmal etme bu hastalık ne ana dinler ne baba koyar toprağın altına... bu hastalığın genini taşıdığımı öğrendiğim günden bu yana ney dinleyip mesnevi okumaya başladım... kuranı beş kez hatim ettim 27 yaşımda tabi ilgi ve hobilerinize göre seçim sizin...
bu hastalık çok büyük bir mücadele gerektirir, yıllarca süren. eritir, bitirir. ne anne tanır, ne eş, ne arkadaş. sonunda koyar toğrağın altına kimsenin gözünün yaşına bakmadan. o kadar illettir işte lanet olası.
görünüşe göre başbakanımızın muzdarip olduğu hastalıktır. tabii bir kesinliği yok, farklı da yorumlanabilir söylenenler. zira, bulunduğu hastanede kolon kanseri olan bir başka hastaya "hastadaşız" demiş olmasından yola çıkılarak böyle bir çıkarım yapılmış.