eşşeğin oğlu da bana 3 ay çektirdi bu eziyeti. sabahlara kadar arabayla gezdik. 3 ay iş miş görmedi gözüm. uyku nedir bilmedik. sezeryan doğumlarda daha çok görülüyor demişlerdi. henüz bir ispatı yok tabii. ciğer dağlar vesselam.
insana çaresizliği yaşatan, gaz sancısı olarak da bilinen ve bebeklerin 3. haftası ile 3. ayı arasında sıklıkla görülen durum. . yanınızda kendini çatlatırcasına ağlayan bebeğiniz vardır ve ne yaparsanız yapın susmaz. doktorların gaz için çeşitli ilaçlar vermelerine rağmen metanetli olmak, stres yapmamak, yumuşak masajlarla gazı çıkartmaya çalışmak ve şefkatle kucaklamak bebeği rahatlatmak için en etkili yöntemdir.
doktorun, "ben senin çocuğunun neyi olduğuna dair hiçbir şey bilmiyorum aklıma da birşey gelmiyor ama senin çocuğun kolik dersem pek bir karizma oluyorum" demesi aslında.
yani sadece gaz sancısı değil, kusma da dahil bu sürece. biraz uğraşınca geçiyor. aslında sebebi belli değil diye bir şey de yok. her insanda gaz olur. geğirince geçer. insanlar hareket ettikleri için sorun olmuyor. bebekler hareket edemezler. bu sebeple oluyor. yapman gereken hareket ettirmek. ama çok sallarsan da kusar o sebeple dizine yüzüstü yatırıp sırtını ovalayacaksın. ama bi aşağı bi yukarı değil. şöyle düşün elinde bir torba var ağzını bağladın. içinde hava kaldı. ne yaparsın aşağıdan yukarı bastırıp çekersin en yukarıya gelince elini kaldırıp aşağıdan tekrar başlarsın.
bunda da öyle yapacaksın. elini avuçiçine doğru kıvır böyle içi boşluk olsun. çocuk dizindeyken, onun belinin arkasının biraz üzerine tam midenin arkasına gelecek sırtına bir kaç kere vur poppop. gaz havalansın. sonra elini yukarıya doğru düz yapıştırıp çek. sonra tekrar belinden yukarı çek. bir kaç kere yap. sonra yine poppop vur bi daha yap. hemen çıkar gazı. geğirince tamam zaten. ikinciye gerek yok. sonra al yatır karşına. başparmağını alnına koyup yukarı çekerek masaj yap anında uyuduğunu görürsün.
az sancısı falan diye atıp tutmalara da bakmayın. en kötüsü 4üncü ay da bitiyor. çektiğin çekeceğin 3 ay falan yani.
erdener abinin yazdıkları aynen doğrudur. ekleyecek fazla birşey yoktur. birine beddua edilecekse kolikbebeğin olsun demek yeterlidir. tam yedi ay çekmişizdir ki anlatılmaz yaşanır. yapılacak en güzel şey kucakta sakinleştirmeye çalışmaktır. fön makinesinin veya elektrikli süpürgenin sesinden faydalanılabilir. son çare arabaya atıp bir tunalı turu yaptırmaktır. kolik bebek sahibi eşlerin bu dönemde çelik gibi sinir sahibi olması, ota boka birbirlerine sarmaması tavsiye edilir.en iyisi baştan tedbir almak, hamileyken çalışmamak, kesinlikle stresten gerilimden uzak durmak, sakim bir gebelik geçirmektir.
kimi bebeklerin işk 3 ayında görülen asıl sebebi tam olarak tespit edilememiş sancı.
genel itibari ile gaz sancısı olduğu varsayılır ve ona göre duruma müdahale edilir lakin çoğu girişim etkisiz kalır. bebek ağlar, bazen annenin siniri bozulur o da ağlar. baba ne yapacağını şaşırır mavi ekran verir.
daha hafif geçirilmesi için doktorlar çeşitli tavsiyeler ve ilaçlar vermekte. denemenizde beis yoktur. fakat kesinlikle tam olarak çözüm olmayacağını bilmelisiniz.
son yapılan araştırmalarla bebeklerdeki kolik sancısının annenin içtiği inek sütünden kaynaklandığı tespit edilmiş. yeni annelere bu tür gelişmeleri dikkate alan doktorlar keçi sütü tavsiye ediyorlar. sonuç alınıyor mu, alınmış mı haberim yok.
sancı çalar saat gibi günün genelde akşam saatlerinde, misal saat dokuzu beş geçe atam dolmabahçede "tak" diye başlar ve bebek alarm verir. asla yalnız bırakmayınız, "ağlar ağlar susar" demeyiniz; susmaz. artı nasıl anne babasınız bebeğiniz kendini yırtıyor öyle oturup çekirdek mi çitleyeceksiniz yan odada. kucağınıza alınız. şefkat gösteriniz. özellikle yüzü koyun kolunuzun üstüne yatırıp sertçe pişpişlediğinizde kısmen faydası olduğunu göreceksiniz. ağrı ara ara gider gelir. ve ağrının geldiğini kucağınızdaki meleğin o minik ayaklarını karnına çekip kasılmasından anlayabilirsiniz. kasılmanın hemen ardından da ağlamaya başlar. ve yine başladığı gibi tam saatinde "tak" diye ağrı kesilir ve bebek sızar. her akşam aynı terane...
buzuki orhan'ın cd'sini alınız. faydasını göreceksiniz. fakat kıçı kırık dizüstü bilgisayarınızın kıçıkırık speakerı bir boka yaramaz onu söyleyeyim. evde sağlam bir ses sistemi varsa ona verin ayarı. ses öyle olmalı ki, çocuğun ağlamasını bastırmalı. olmadı çilekeş babanın yılmaz dostu, can yoldaşı arabanıza koşturmanız icap edecektir. verin coşkuyu cd çalara. çevirin kontağı. turlayın bakalım mahallede neler olup bitiyor. ben mesela mahallede kaç kırık kaldırım taşı var biliyorum şu an. kaç logar kapağı var biliyorum. az şey mi bunlar?
konunun anahtar noktası bu sürecin bilincinde olmak ve kabullenmektir. tecavüz kaçınılmazsa zevk almaya bakan polyanna durumlarından bahsediyorum. her akşam "ya niye ağlıyor bu çocuk?!?!?!" diye dövünmektense bunun geçici bir süreç olduğunu bilip elinizden geldiğince asıl çileyi çeken yavrucağa yardımcı olmaya çalışmaktır mesele.
evet geçicidir. bebek 90. gününü bitirsin (en geç) yine kolik sancısı tutarsa gönderin bana ben bakacağım o akşam.
özellikle bebeklerde görülen bağırsaklardan ( gaz durumunda ) kaynaklandığı belirtilen ağrı. bebeklerin ilk üç ayında görülür. bebek çeşitli koku ( sigara dumanı özellikle ) ve gürültüye karşı duyarlıdır. sancısının geçmesi için rahatlatılması ve bazen sakinleştirici müzikler dinletilmesi faydalı olacaktır.