önsöz: bu entry aşağılama ve küçümseme ima etmemektedir.
tanım: insanın para verdiği şeylerin değerini daha iyi bilmesi sonucu oluşan durumdur. dersleri savsaklarken bile akla o verilen para gelir ve bünye buna engel olur. ayrıca maddi imkanlar birçok sosyal aktivitenin de kapısını açmaktadır. bu yüzden devlet liselerindeki gibi öğretmeni camdan filan sarkıtan ayıların önüne geçilmiş olur.
kolejde okuyan insanların daha kültürlü oluşu tamamen sorunsalın kendisidir aslında,
evet daha kültürlü olabilirler * çünkü;
hepsi ekonomik düzeyi yüksek ailelereden gelirler.
ekonomik düzey ve kültürel düzey arasında pozitif korelasyon olduğu bilimsel bir gerçekliktir.
doğdukları zamandan itibaren aileleri tarafından iyi bir eğitim almaları doğrultusunda yönlendirilirler.
80 kişilik ilkokul sıralarında bitlenmezler.
okuma yazma bilmeyen anne babaların çocukları değildirler.
okuldan arda kalan zamanlarında çalışmak zorunda değildirler.
zaten kendileri beyaz türk olarak adlandırılan küçük burjuva sınıfının üyeleridir.
kültürsüz olduklarını iddia ettikleri kişilerin durumları yüzünden kendilerini suçlu hissetmezler.
çok kültürlüdürler ama bu durum kapitalizm denen canavarın nasıl çalıştığının yada onların kolejde okumasını sağlayan paranın nasıl varolduğunun farkına varamayacak kadar aptal oldukları gerçeğini değiştirmez. afrikada, güney amerikada, uzak doğuda, istanbulun varoşlarında yada türkiyemin taşralarında fabrikalarda tarlalarda çalışan 13 14 yaşındaki çocukları ve ''asla kendileri kadar kültürlü olamayacak insanların'', senelerdir kendisi gibi asalakları sırtlarında taşıdığını göremeyecek kadar kültürlü olan insan, kültürsüz olarak yargıladığın ve yargıyı kullanırken yumusatma için kullanılan daha kültürlü tanımını al basına çal. insanların kazanımlarını değerini bilmesi için bunun karsılığında para ödemesini bir zorunlulukmuş gibi anlayan zihniyet zamanı geldiği zaman kazanımlarını para karsılığı satabilecek zihniyetin en büyük göstergesidir. (bkz: kendini para için satmak) kültür mal değildir satılamaz.
kültürlü olduğunu iddia eden kişi yazdıklarını açıklamak için baş tarafına hede höde diye açıklama yazma ihtiyacı duymaz zaten yazdıkları kendi içinde tutarlıysa anlatım kendi kendini betimler ve acıklamaya ihtiyaç duyulmaz. açıklamalar kot pantolonun kıçındaki yamadır. pantolonun yırtık kıçına yama yapmazsanız görünen direk çıplak kıçınızdır. (bkz: aforizma)
tabi birde kültürlü olduğunu söyleyen insanın kültürün tanımınıda bilmesi gerekir.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre, kültür (ekin, eski dilde hars) kavramının tanımı şu şekildedir: Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü.[1]
Sosyolojik olarak, bir topluma veya halk topluluğuna özgü düşünce ve sanat eserlerinin bütünü o toplumun kültürüdür.
Bireyler için ise yargılama, zevk ve eleştirme yeteneklerinin öğrenme ve tecrübeler yoluyla geliştirilmiş olan biçimine o kişinin kültürü denir. Bireyin edindiği bilgileri anlatmak için de kültür kelimesi kullanılır.
Etimolojisi [değiştir]Kültür kelimesi Latince culturadan gelir. Cultura, inşa etmek, işlemek, süslemek, bakmak anlamlarına gelen colere'den türetilmiştir. Örnegin Romalılar 'mera işlenmesine' agri cultura demişlerdir.
Türkçenin batı dilleri etkisine girmesinden önce (Cumhuriyet döneminde de) kullanılan hars kelimesi ise Arapçadır ve "tarla sürmek" anlamına gelir.[2
kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BClt%C3%BCr
toplumda genellikle görülenin tam tersi olduğu durumdur. kolej tayfası özellikle kolejde okudukları yaşlarda aşırı marka bağımlı tüketimleri, pop kültürü yiyip yutmaları, hergün başka mekanlarda takılmaları, 17 yaşında çoluk çocuğun bara takılıp masaya cep telefonu+kırmızı marlboro+araba anahtarı üçlüsü koyarak ortam yapma çabaları, siyasi olaylara karşı aşırı derecede ilgisiz oluşları, ekonomik ve sosyal gelişmeleri takip etmekten çok uzak olmaları ile öne çıkarlar. siyasi gündeme karşı ilgisiz, yakın siyasal tarihten habersiz, teknolojik gelişmeleri cep telefonu ve playstation'dan ibaret sanan bir güruh nasıl oluyor da daha kültürlü oluyor anlamak zor gerçekten. sanırım bunu anlayabilen(!) kişiler de hali hazırda kolejli olan kişiler, zaten başlıktan da bu rahatlıkla görülüyor.
ha bahsedilen kültür magazin kültürü ise diyecek birşey yok. layla'yı reina'yı onlardan iyi bilen yoktur!
şöyle bir değerlendirme yapılabilir bu konuda. eğer elimizde iki adet, tamamiyle aynı olan insan olsaydı, birini özel okula diğerini ise devlet okuluna gönderseydik, özel okula gidenin daha kültürlü olduğunu görürdük. çünkü para, kültürün kazanılmasında önemli bir etkendir, bunu inkar etmek yersiz. sadece para yeterli değildir tabii ki. ama burda bahsedilen şey şu: "ben kültürsüz olucam" diye çabalayan tipler bile, özel okula gittikleri takdirde belli bir kültür birikiminin üzerine çıkabilirler. ama devlet okulları böyle bir şey vermez insana. tamamen kendi başınızasınızdır.
kesinlikle yanlış bir önermedir. parası olan herkes kolejde okuyabilir. bu yorumlar muhtemelen kolej ortamını bilmeyenler tarafından yapılmıştır.
kolej öğrencisi şımarıktır. ben buraya para verdim öğrenmem lazım şeklinde bir çaba içine girmezler. çünkü parayı veren babasıdır.
kolej öğrencisi parasının karşılığını hocalara artistlik yaparak alacağını zanneder.
kendini kültürlü zanneder. evet, timberland giydiği için tommy giydiği için kendini kültürlü zanneder. ama eline doğru düzgün bir kitap almışlığı yoktur.
kolej öğrencileri arasında kültürü tavan yapmış insanlar, ya burslu okuyodur, ya da çok zor şartlar altında okuyodur kolejde. diğerleri faso fiso...çoğundan da bir cacık olmaz. *
doğru olduğunu düşündüğüm tahmin.maddi olanakların fazlalığının getirdiği imkanlarla daha sosyalleşebilen,daha çok gezebilen,daha çok görebilen ve daha kültürlü insanlarla diyalog halinde olabilen insanlar da haliyle yetiştikleri çevreden nasibini alırlar. ancak elbette bu kolejli olmayan insanların daha kültürsüz olduğu anlamına gelmiyor.
nice kolej gördüm içinde insan yok
nice insan gördüm..
....
kolejin homağa goim *
hemen hepsinin kolejden sonra neden paralı üniversitelerde okuduğunu merak ettirir bu başlık. tıp mezunları arasında bir anket yapılsa kolej çıkışlı olan katılımcı sayısı bir elin parmaklarını geçmez !