maydanozgillerden, yaprakları maydanozu andıran ve kurutulmuş meyvesi baharat olarak kullanılan bitki. kurutulunca kokusu insana ferahlık verir. haniya da benim elli gram kişnişim konyalının geçmişini... tabirinden biliriz.
genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde kullanılmaktadır. bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.
Kişniş bitkisinin küre biçimli sarımsı yeşilden açık kahverengine kadar değişen renklerdeki meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca bitkinin yaprakları ve kökleri de baharat olarak kullanılır.Ferahlatıcı hoş bir kokusu ,tatlımsı baharlı ve meyvemsi bir lezzeti olur. Et yemeklerine ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için kullanılan yaprakları,yakıcı bir tat verir. Kişniş bitkisinin anavatanı Akdeniz ülkeleridir.
Tohumu ve taze yaprakları kullanılan bir baharattır. Sindirimi kolaylaştırır, sarımsakla birlikte yenildiğinde kokusunu giderir. Adapazarı, Bursa civarında yaygın kullanılır. Bu bölgede Çerkez tavuğunun başlıca baharatıdır. Tadı biraz buruk, hatta acıdır. Tohumdan saksıda kolayca yetiştirilebilir.
özellikle kadınlara keyif veren kurutulmuş kişniş tanesinin, şarabın içine katılarak içilmesi önerilir. aşırı kullanımı erkeklerde ters etkilere neden olabilir.
tadı. nasıl desem. illaki havuza girmişsinizdir. klorlu suyun tadını bilirsiniz. birde o mahalin yani havuz havasının kokusu. hafif ayak kokulu terli karışık klor gibi. evet. kesinlikle.
bizim oralarda ayranlı çorba olarak adlandırılan çorbanın içine atıldığında mükemmel bir tat verir. sade şekilde tüketmedim hiç, pirinçli ve mısırlı yoğurt çorbası galiba genel ismi onun içine atılıp tüketirsen tadı çok güzel olacaktır.