bugün

her şey içimizde esprisine rağmen gerçekten de her şeyin içimizde olduğu gerçeğidir.

Bu gerçeği anlamak için düşünmek, düşünmek için okumak/gözlemlemek faydalı oluyor kanaatindeyim.
Cenk ve erdem beyler der ki, herkesin kişisel bir gelişi vardır. Bu çok doğru. Benim kişisel gelişimle, senin kişisel gelişin aynı mı? Kişisel gelişler insana özeldir.
Okunmaya değer kitapların olduğu gibi beş para etmez kitapların da olduğu alandır. Bazı kitaplar Zaman kaybı iken bazıları sizi on yıl ileri taşır. Burada mevzu kişinin kitap seçme becerisine kalmaktadır.
görsel
Bunu okuyum çok güzel.

kişisel gelişim.

Beni 2021 e götürüyor.
çağın kişisel gelişim çağı olmasına dair bi iki fikir karalamak isterim.

kişisel gelişim diye birşey yoktur, ancak ve ancak kişisellik diye birşeyden bahsedebiliriz. bu kişisellikler arasında ise ast-üst, iyi kötü ilişkisi kuramayız. çünkü kurduğumuz an kişisel olmaktan çıkarlar, haliyle bahsedilen gelişim de esasında kişisel falan olmaz. günümüzde yapılan bazı belli kişisellikleri kutsayıp, bunlara uygun yaşamaları için insanlar üzerinde doğal bir baskı alanı yaratmak, insanları oraya doğru yöneltmek. şöyle ol, böyle düşün, şunu yap, bunu yap, özgür ol, kendin ol vesaire vesaire. bir kişinin kendi kişiselliği kendi olmamak, kendini yansıtmamak üzere kurulu olabilir oysa.

haliyle kişisel gelişim konusunda bir çaba göstermek, adım atmak niyetindeysek aslında bu konuda yapabileceğimiz tek şey belli kişisellikleri kutsayıp, topluma dayatmak gibi şeylerden kaçınmak olmalı. kişisellik dayatan her türlü yaklaşımla savaşmak, bunları dikkate almadan kendi kişiselliğini keşfetmek aslında kişisel gelişimin tek yolu olabilir bana göre haliyle. burada netflix'den tut, influencer'larına, kadıköy tayfanın değişik ve moda hayatı algılayış biçiminden tut spritüalistlere, her türlü müdaheleden bahsediyorum aslında.

son yıllarda belli kişisellikler fazlacana kutsanmış durumda, haliyle kişisel aslında daha önce hiç olmadıkları kadar az kişiselleşmiş durumdalar. diyelim ki bugünkü tanımıyla kişisel gelişim, kişiliği öldürür.
palavradır.
her gün erkenden kalkarım kafadan kontağım.
son yıllarda ortaya çıkmış olan furya. birkaç kitap okur, bir iki konferansa katılırsınız, acaip gaza gelir 'tutmayın lan beni' triblerine girersiniz, dünyayı kurtarabileceğinize felan inanmaya başlarsınız ama belli bir süre sonra fısss.hiç bir şey kalmaz geriye, siz yine aynı sizsinizdir.
Sizlere Kişisel gelişim ve psikoloji konularında bilgi paylaşımı yapabileceğiniz ve islami konularda yazabileceğiniz bir forum tavsiye edebilirim.
Hepiniz davetlisiniz.
Kisisel gelisimci olmak icin evvela bom bos bi kafaya sahip olmak gerekir. Tabula rasta. Simdi hazirsaniz bu boslugu dolduracagiz. D&R'a gidilir kisisel gelisim ve cok satanlar bolumunun onunde durulur. Ustunde para borsa takim elbiseli siritan adam resmi olan kitap alinir. Aldiginiz kitabin arkasinda tum zamanlarin en cok satan kitabi yaziyor adina methiyeler duzuluyorsa dogru yoldasiniz demektir. Kitabi alin ve okumaya baslayin. Kitabi bitirdikten sonra tebrikler siz bi kisisel gelisimcisiniz. Hemen bi youtube kanali acip sanki Turkiyenin sartlariyla dunya devi amerikanin sartlari ayniymiscasina millete gaz verebilirsiniz. Mesela onun bunun yegenlerinden bi turlu kendisine sira gelmeyen gariban adamlara daha cok cabalamasi vazgecmemesini ogutleyin. Henuz lisede babasi asgari ucretle calisan evi kira isci cocuklarina yazilim ogrenmesini hergun online egitimlere katilmasini ogutleyin. Ama turkiyede bunun bi sektoru yok? Ama bu adamin yurtdusi baglantisi yok bulmasi da cok zor? Fark etmez verin gazi. Fasa fiso online egitimde takim liderligi egitimi mi aldiniz -muhtemelen egitimi veren kisi takim liderligi for dummies tarzi bisey okuyup gelmis- tebrikler artik gercek bi lidersiniz. Bunu Cv nize gururla ekleyin herkes sizin nasi bi takim lideri oldugunuzu gorsun. Gorusmeye gittiginiz yerler cv'nize bakiyor zaten. kisisel gelisimciymis aq.

Ozet : Yazılım öğrenin
Boştur.
kişisel gelişim kitaplarına çok büyük önyargım var. sadece geçici olarak gaza getirip iyi hissetmeyi sağladığını düşünüyorum.
örneğin sadece martin eden gibi bir romanın verdiklerini bile birçok kişisel gelişim kitabından alamayacağımızı düşünüyorum. bilmiyorum belki abartıyorumdur ama bence böyle.
Kitapları çok popüler. Okuyan kişilerin genelde gelişemediklerini ve kişisel gelişim bir yana kişilik oluşturamadıklarını görüyoruz.
görsel
Pozitif düşünerek, etrafa gülücükler saçarak, “ben mutluyum * )” diyerek dolanarak, “şu kişiler yapmış bunu, ben de yapabilirim.” Diyerek, günlük -güya- özlü Sözleri okuyarak, “x’in 10 yolu” vb. Kitaplar okuyarak olmayacak şeydir.

Kişisel gelişim kendini kandırmaya çalışmak değildir.
Bir bilgi öğrenmek bile insanı şekillendirir. Daha sonra başka bilgiler ekleye ekleye bir bakmışsınız kendinizi geliştirmişsiniz. Bu hep böyledir. insan okuyarak başarı basamaklarını tırmanır.
Hep sorulan soru şu oluyor bu kişisel gelişim kitabı beni geliştirir mi?

Kişisel gelişiminiz aktivasyonsuz bir hayatla gelişmez. Evde götünü çekyatlardan koltuklardan kaldırmadığınız sürece gelişmez. Eyleme dönüşmeyen her düşünce çürür bu yüzden kişisel gelişim kitabı tek başına sizi geliştirmez. Belki farkındalık kazandırır. Ötesine geçmez.
kişisel gelişim kitapları furyasıyla başlayıp "yaşam boyu öğrenme", "kendi kendine öğrenme" gibi olgularla trendini koruyan kavramdır.
Bu konuda bana cok desteği olan sayin Hocam Kazım Binbaşıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.
hakkıyla yapana lafımız yok fakat ülkede bu işle uğraşanların çoğu insanlara sürekli yaparsın kralsın aslansın deyip gaza getiren, hayatta başarı kadar başarızlığın, mutluluk kadar mutsuzluğun da olduğunu ve tüm bunların hayatın ta kendisi olduğunu söylemeyen veya söyleyemeyen tiplerle dolu. sanırım insanlara sürekli gaz verip ardından duvara toslayışlarını izlemekten zevk alıyorlar.
Başarıyı hayatın merkezine koyan maddiyatçıların önem verdiğidir:

“Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim” diyen Yunus’un bildiği bir şey vardı. “Geçici” olan ile “ebedi” olan, yani “sonsuz”la, sınırlı olanın kıyaslanması gibi bir şey.

Sonuçta dünya bir oyun, eğlence, zevk/keyif verici bir oyalanma mekanı değildir. Kur’an-ı Kerim’de “Müfterinler” diye, Refah/Zevk peşinde koşanlar kınanır.

Bizim medeniyetimizde çile ve hüzün, neşe ve eğlenceye tercih edilir. Cehd / çaba çileyle birleşince “Cihad” anlamı kazanır. Çile aynı zamanda bir nefs terbiyesi yöntemidir.. Saadet’e ulaşmanın yoludur. Çile Farsça bir kelime olup “kırk gün” anlamında “kırklama” anlamına gelen bir kelimedir. “Kırklama” “40 kere yıkama, temizleme, temizlenme” anlamına gelir. Ayrıca Hz. Musa’nın Tur-i Sina’da Tevrat’ı almak için kırk gün riyazette kalması ve Tih çölünde geçen 40 günlük, Çileli bir yolculuğu ifade eder. (Hz. Muhammed’in Hira’daki itikaf’ı da böyle bir şeydir. “Çilehane”ler, Tefekkür, Tezekkür, ibadet, dua için geçici bir inziva, kendisi ile baş başa kalmasını sağlayan, beden ve nefs terbiyesi için bir mektebdir. Rahat terk edilecek, az yenecek, az uyunacak, az konuşulacak, en azla yetinmeyi öğrenerek, sabretmek, şükretmek ve direnmek öğrenilecektir.

Biz ise Ramazanda bile kilo alıyoruz. Uyuyor, sürekli yiyor-içiyor ve sürekli konuşuyoruz. Elbette başarısızlığa odaklanacak değiliz. Ama başarıya odaklanmak ne demek?. Başarı sizin elinizde mi?

Hz. Lut, Hz. Nuh başarısız mı idi? Ebazer acından öldü, Yezid islam toplumunu zenginleştirdi. Allah’ın arslanı, ilmin kapısı ehli beytin kaynağı Hz. Ali başarısız mı idi!

Hz. isa da başarısızdı değil mi!? Hz. Yusuf 7 yıl başarılı gitti, 7 yıl başarısız!?.

Dale Carnegie’nin (1888-1955) 100 yıllık deneyimleri ile oluşturulan, Kişisel Gelişim, Liderlik ve Koçluk Eğitimleri kişilerin becerilerini artırmayı ve performanslarını artırmayı hedefliyordu. Birçok kitap yazıldı. Söz söyleme ve iş başarma sanatı, işten ve yaşamdan zevk almanın yolları, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, Hayatınızdaki çatışmalardan kurtulun, Üzüntüyü bırak yaşamaya bak, Etkili ve Güzel Konuşma Tekniği, Daha kaliteli bir yaşam, Başarıya giden yolda iletişim, Hayat kısa mükemmelleştirmeye bak, işine aşık ol, Kendinizi ödüllendirin, Doğru ve etkin liderlik, Stres ve endişeyle başa çıkmanın yolları, Özgüven kazanma yolları, Kocanızın başarısı sizin ellerinizde, Üzüntüsüz yaşama sanatı. Bütün bunlar bir teknik konusu (!).. Herhalde Peygamberler bu yöntemleri bilmedikleri için sorunlar yaşamış olsalar gerek!? (Haşa)

Dale bizimkileri iyi kandırmış. Bakıyorum diziler, reklamlar, her partiden siyasiler hep başarıya odaklanmışlar. Ve hepsi benzer metotlar uyguluyorlar. NLP’cülerin, Psikolojik danışma merkezlerinin çoğunun yaptığı da farklı bir şey değil aslında. Bunların hepsi aydınlanma felsefesinin çocukları.

Kaynak: a. Dilipak
Değişim kesin irade ister ve süreklilik önemlidir. hedefin varsa daha kolaydır. Kitaba filan lüzum yoktur. Kişi kendini tanır zaten.
dandik kitaplar okuyarak değil, öğrenerek, zorlanarak, pes etmeyerek kazanılabilir.

ben o kitaplardan çok okudum, bi halta yaramıyor.

öğrenin arkadaşlar. işten kaçmayın. yılmayın. bulunabildiğiniz kadar farklı ortamlarda bulunup konuşabildiğiniz kadar çok insanla konuşun, bilgi paylaşın. bundan bana ne demeyin. ne işime yarayacak demeyin herşeyi öğrenin. insan bilmediklerinden korkar

hiçbirini yapamıyorsanız güzel kitaplar okuyun.
etkisini gören var mı veya şu kitap gerçekten çok iyi kardeş kesin oku dediğiniz?
Kişilikli insanların kişisel gelişimini geliştirebileceği harika kitaplardır.
Bu tip kitaplar basari ve mutluluga ulasmak icin, okuyucudan kimi zaman davranis kimi zamanda karakter rutusleri yapmasini isterler. Zira genel olarak yazarlar ortada bir başarı yoksa bunun sebebi çevre etkisinde değil mutlaka okuyucudadir.

Ardında köklü bir sebep olmadan insan karakteri değişmez. Ornegin korkak bi insan, kendine veya arkasındaki inanç ve ilke butunune inanmadan cesur olamaz. Yani korkakligin çözümü "bugün bocekten korkmamayi hayal edin" gibi bir şey degil, korkunun sebebini aramaktir.

Su ana kadar okuduklarimda hep yüzeysel ve ise yaramaz deginmeler gordum.