kitap okumak zaman kaybıdır. gereksizdir.
(bkz: ozan oyunbozan) in kütüphanesini gördükten sonra ben kitap okumama kararı aldım. en az ikibin kitabı var. deli misin abi dedim.
akıllı olduğumu kim söyledi dedi.
zeki biriyim ama akıllı değilim dedi.
O bunu dediyse varın gerisini siz düşünün.
hayatın insana sunduğu eşsiz zevklerden biri. nasıl ki vücudun temel ihtiyaçları yemek, içmek, uyumak... ise ruhun temel ihtiyaçlarının en başında da kitap okumak vardır. imkan buldukça okumalıdır insan.
Aslında biraz eksik ve yanlis bir baslik bana kalirsa. Cunku spor yapmak, muzik dinlemek veya gitar falan çalmak birer uğraştır ve kitap okumak da öyledir. insan kendinden bir seyler buldugu ve kendi de bir seyler katabildigi, kendini rahatlatabildigi şeye yönelir ve haliyle ondan keyif alir. Nasil herkes gitar çalacak gitar çalmayan adam mi olur demek sacmaysa kitap okumak icin de aynisi gecerli.Kitap okumayanin kulturu gelismez bilgisi yeterli olmaz falan gibi basmakalıp yargilara da son derece karsiyim. insan birçok yolla kendini geliştirebilir ve kültürlenebilir sonuçta eski zamanlarda yasamiyoruz ki imkanlar kisitli olsun ve tek imkan kitaplar olsun onlar da ulasilmasi zor ve pahali olsun falan fıstık. Evet ben de kitap okuyamıyorum ve o kadar süre uğraşmama , kitaplar alip okumaya calismama ragmen 5 maksimum 10.sayfada uykum geldi. Ben beceremedim, ama tarzim degildi belki. Okul gereği okumak zorunda oldugumuz kitaplar var da onlar da artik el mahkum.
Bir grup insan romanlarin faydasiz oldugunu dusunur hakikaten. Buna lise tarih hocam dahil. Oss'ye hazirlanirken roman bile okumayin zaman kaybedersiniz demisti.
Bu asirilar asirisi yuzeysel ve cahilce bir gorus ne yazik ki. Ozellikle klasiklerden bahsediyorum. Romani anlamadiginizin, sadece yuzeydeki olay orgusune takilip alt metni cozemediginizin bir gostergesi.
Otomatik portakal okuyup alex'in ne kadar mal oldugu cikarimini yaptiysaniz, gunlerin kopugu okuyup bu ne aptal kitap dediyseniz, yabanci okuyup mersault ne donuk herif hasta herhalde dediyseniz, donusum okuyup adam bocek oluyor hahah diye gulduyseniz, uzgunum bir bok anlamiyorsunuz.
Kitabi oyle okursaniz anlamazsiniz elbette. Transtextuality, intertextuality ve metatextuality kavramlarina bir goz atin. Klasikleri okurken yazarin yasadigi cografya ve donemin kosullarini ogrenin. Bu size saglam bir tarih bilgisi kazandirir. Yazarin politik gorusunu anlamaya calisin. Bu sizin siyaset bilginizi artirir. Metnin diger metinlerle baglantisi varsa bunu inceleyin. Bu sizin edebiyat bilginizi derinlestirir. Metinde anlatilan bilimsel, teknik, hukuki vs vs kavramlar varsa arastirin. Bu sizin genel kulturunuzu artirir. Romanin analizlerini okuyun. Goremediklerinizin farkina vardirir.
Kisacasi roman, angaje edebiyat size basit bir olay orgusu okutarak genis ufuklar acar. Elbette son sayfa bitince rafa kaldirirsaniz bir sike yaramaz. Arastiracaksiniz. Zaten arastirmazsaniz 18. Yuzyil ingiltere'sinde yazilmis bir romani anlayacaginizi falan mi saniyorsunuz?