1200 ile 1400 lü yıllar arasında var olmuş devlet. genel itibariyle, türkiyenin akdeniz bölgesinde hüküm sürmeye çaba sarf etmişler. bu kısa sürede, pek çok mimari eser ortaya koydukları net. bunlardan biri de, bugün yıkılmaya yüz tutmuş, dağların içine oyulan su kanalları. yazık !
mersin, adana gibi şehirleri içinde barındırmış, alanya'dan antep'e kadar akdeniz kıyı şeridi üzerinde uzanmış, 200 yıla yakın bir süre varlığını sürdürmüş ermeni devletidir.
başkenti kozan veya eski adıyla sis şehri olan krallık.
memlük devleti'nin de desteğini alan kozan'daki yarı göçebe toros türkmenlerince yıkılmıştır.
ardından tüm kozan, toroslar ve çukurova yarı göçebe, öz türkmen yurdu olmuştur.
çukurova ve toroslar da daha sonraki güçler ramazanoğlu türkmen beyliği, kozanoğlu türkmen beyliği ve türkiye cumhuriyeti olmuştur.
aynı zamanda mevzubahis ermenilerin günümüzdeki yurdu için (bkz: beyrut).
tabi akdeniz kıyısında mersin ve tarsus'ta dikkate dahi alınamayacak sayıda ermeni mevcuttur.
kilikya ermeni kilisesi merkezi de kozan'dan beyrut'a taşınmıştır.
aynı zamanda batı ermenilerinin en önemli şehri sis'in adı türklerce alınmasıyla öz türkçe dağ tavşanı manasında kozan olarak değişmiştir. ve batı ermenilerinden sonra anadolunun yerleşik hayata son geçen yarı göçebe varsak türkmenleri ve toros avşarlarının en önemli merkezi olmuştur.
inadına ramazanoğlu türkmen beyliği!
inadına kozanoğlu türkmen beyliği!
varolsun avşarlar ve varsak türkmenleri!
Ermeniden çok fransız devletidir zamanla yöneticiler fransızca konuşmuş ermeni-fransız evlilikleri olmuş fransız kültürü yaşanmıştır hatta sonrala doğru yönetime direk fransız bir aile geçmiştir böylece haçlı krallıklarından biri olmuştur.