bireyin kendi gizilgüç ve yeteneklerini sonuna kadar kullanarak istediği yere gelebilme ve hedeflerine ulaşabilme isteği ve çabasıdır.. türkiye şartlarında zordur..
hiç kimse kusura bakmasın...
bilmem psikoloğun birisi çıkmış maval okumuş, bu kendini gerçekleştirmeyi bir çok kritere bağlamış. bilmem şu özellikleri olur bu özellikleri olur. hayır efendim!..
yani insanın o özellikleri kazanmak için uğraş vermemesi ama bilakis zamanla, olaylara bakış açısı değiştikçe bu kendiliğinden olmalıdır. hayır neden illa da bir kaç kriterden bahsetmek istemiş ki?
amacım o şekilde olmak değil!.. olursam olgunlaşmamın gereği olurum belki ama o kriterleri illa ki de uygulayacağım diye de didinmem yani.. kimse de artistlik yapmasın bana, yok;
-sen daha mı iyi bileceksin, türünden saçmalıklara girmesin kimsecikler..
hayatımızdan memnunuz ve yaşar gideriz bunu bu kadar da kasmanın bir alemi yok, "illa da bu olacaksın" demenin de bir anlamı yok!..
ben de bir kural koyuyorum. insan kendini öldüğü zaman gerçekleştirmiş demektir. lan geberdin işte daha ne? tercih hakkın bitti. artık oturup sonucu bekliycen.
birey merkezli terapiye göre insanlar, içgüdüsel olarak kendini gerçekleştirme eğilimi güder. ancak bunun önünde bir takım engeller bulunmaktadır. danışan, danışmana bu engelleri aşması için yardımcı olur.kişinin kendine olumlu saygısı gelişir, öz farkındalığı artarsa kendine gerçekleştirme için büyük bir adım atmış olur.
maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde ulaşılacak en üst dilimdir, bunu gerçekleştiren bireyde nesnel bakış, mizah, kişileri olduğu gibi kabul etme vs gözlenir, bir nevi aşmış insandır.