fabrikada bahçe işlerine bakan dedemizin bu hayvanların yumurtalarını, ördek hayvanının altına koyunca, doğduktan sonra talihsiz bir şekilde annelerini ördek sanan bir drama sahip olan canlılar.
kar yağışının çok olduğu kırsal bölgelerin vazgecilmez kış yiyeceği. koyunların yağsız ve zayıf olduğu kış günlerinde, hem yağından hem etinden faydalanılır. yemek artıkları ile bile beslenebilir.
Boz veya beyaz tüylü, perdeli ayaklara sahip bir kuş türüdür. Lezzeti dillere destandır. Tandırda pişirilen kazın altına pilav koyarlar. Bu pilav çok lezzetlidir. Başlıca besinleri otlardır. Yaşamları boyunca tek eşlidir.
ciğeri inanılmaz pahalı, lezzetli ve makbul olan kanatlı hayvan türüdür kendisi.
ffff diye kovalarlar sizi kızdıklarında. yumurtası da çok cicidir ayrıca
Göç eden kazları havada süzülürken hiç izlediniz mi?
"V" şeklinde bir formasyonla uçtuklarını farketmişsinizdir.
Bilim adamları araştırmış, "Bu kazlar neden V şeklinde grup yaratarak uçarlar" diye.
Sonuçta kazların hiç de "kaz kafalı" olmadıkları ortaya çıkmış. Hatta bizlerin ders alacağı noktalar var...
Uçan her kuş, kanat çırptığında arkasındaki kuşa onu kaldıran bir hava akımı yaratıyor. V şeklindeki formasyonla uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpınışlarındaki hava akımını kullanarak uçuş menzillerini yüzde 71 oranında uzatıyorlar. Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu, grup hâlinde neredeyse ikiye katlıyorlar.
Bize çıkan ders: Belli bir hedefi olan ve bu hedefe ulaşmak için biraraya gelen insanlar, oraya daha kolay ve çabuk erişirler. Çünkü birbirlerinin çekimini kullanırlar.
Bir kaz V grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor, çünkü kaldıraçla hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonucu olarak hemen formasyona geri dönüyor ve "V"nin gücünü kullanıyor.
Bize çıkan ders: Kafamız kaz kadar çalışıyorsa bizimle aynı yöne gidenlerle bilgi alışverişini sürekli kılarız.
Başta giden V lideri önünden gelen hava akımı olmadığından yorulduğunda en arkaya geçiyor; hemen arkasındaki lider konumuna geçiyor. Bu değişikliği sürekli yapıyorlar.
Bize çıkan ders: Liderliği paylaşmak ve zor işi rotasyonlu yapmak hedefe ulaşmada ivme kazandırıyor.
Gerideki kuşlar öndekileri daha hızlı gitmek üzere uyarıyor.
Bize çıkan ders: Takım ruhu.
Formasyondaki bir kuş hastalanırsa veya bir avcı tarafından vurulur da uçamayacak hale gelirse... Düşen kuşa yardım etmek üzere formasyondan iki kaz ayrılıyor ve korumak üzere yanına gidiyor. Tekrar uçabilene kadar veya ölümüne kadar onunla beraber kalıyorlar. Sonra gidip bir V formasyonuna katılıp kendi gruplarına ulaşıncaya kadar beraber uçuyorlar.
Bize çıkan ders: işler zorlaştığında kenetlenmenin faydası var. Kazlar bile birbirlerine destek oluyorlar zor duruma düşen için!
efendim kış aylarında dolabımda eksilmeyen, etçil olan bünyeme faydalı olduğunu düşündüğüm, kemikleri ile bulgur pilavı, eti ile hınkal (etli mantı) yapıp yediğim kanatlı kümes hayvanı.
en lezzetli et türüdür. sığır etinden daha güzeldir. yemeyenlere şiddetle tavsiye edilir. 'ıyy kaz etimi yenir' diyen salak arkadaşıma yedirdiğim günden beri tek sorusu 'gelmiyor mu köyden kaz falan' olmuştur.
kesildikten sonra içi boşaltılıp, kanlı suyunu emmesi için kütüğün üstünde birkaç gün bekletilir. Suyunu iyice salan kaz, uzun süre muhafaza edilebelmesi için kaya tuzu ile ovulduktan sonra ayaza karşı asılır. pişirileceği zaman; tuzunu salması için önce bir süre haşlanır, sonra fırın ateşinde uzunca süre pişirilip, bulgur pilavı eşliğinde tüketilir.